Mat

Livets bästa drinksnacks

Ska du ha gäster ikväll men har inte en aning om vad du ska bjuda på till fördrinken? Då mina damer och herrar (antagligen mest damer här) ska jag presentera er för livets bästa dipp. Min svägerska bjöd på den här för några år sedan och sedan dess har den blivit ett stående inslag i vårt liv. Skaparen till denna lilla minirätt är varken jag eller min svägerska, utan det är den finlandssvenska kokboksförfattaren Louise Mérus som ligger bakom denna pärla. Så all cred till Louise.

Vi brukar använda den här som snacks till fördrinken och ibland skiter vi i förrätt och serverar bara den här. Perfekt att ha på köksön där alla hänger samtidigt som man lagar resten av maten. Nam.
Det blir en ganska stor sats så satsa på en ordentlig skål (helst i glas).

RECEPT:

Pesto:
2 krukor färsk koriander
80g cashewnötter
1 stor vitlöksklyfta
1/2 färsk chili
1 dl ryps eller solrosolja
1-2 msk citronsaft
Ca 50g riven parmesanost
Salt, Peppar

Tillbehör:
Sweetchilisås
Naturell Färskost (brukar ta en burk philadelfia)
Nachochips

GÖR SÅ HÄR:
Rosta cashewnötterna i en torr stekpanna, ställ åt sidan och låt svalna. Grovhacka chili och vitlök och riv parmesanosten. Mixa koriander, vitlök och chili ordentligt i en matberedare. Tillsätt nötterna och mixa lite till. Häll i oljan i en tunn stråle. Ibland kan det behövas lite mer olja. Känn dig fram. Till sist lägger du i deen rivna osten opch smaka sen av med salt, peppar och citronsaft.

Lägg sen peston i botten av en glasburk, sen färskosten och till sist på toppen sweetchilisåsen. Klart!

Louie brukar göra pitabrödschips till det här, men jag och Hanna är alltid lite latare och kör på vanliga nachochips. Går bra det med.

Ha en fin fördrink.


2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *