Tips

Hört och sett v.7

BOK: Stockholm Vendetta av Joel Berglund
Gav mig på en ny deckare häromdagen i form av ljudbok på Bookbeat. Blev lite nyfiken på Stockholm Vendetta eftersom författaren är tillsammans med min barndomskompis. Eftersom jag aldrig träffat Joel tänkte jag att jag kan lära känna honom så här istället. Inte alls creepy tänkt. Hehe. Vad jag har förstått är det här Joels debutdeckare.

Boken handlar om Stockholmspolisen Vanessa som tar fast en mördare som därefter döms och försvinner. Samtidigt går Vanessa på en klassåterträff där hennes väninna mördas. Därefter handlar historien om vem som gjort vad och varför. Relationer från förr och ungdomar som blivit vuxna och kanske inte alltid blivit så trevliga. Själva berättelsen är spännande och går i ett raskt tempo. Att boken fick följa med mig in i bastun häromdagen är ett bra spänningstecken. Men, sen måste jag säga att bokens upplösning gjorde mig konfunderad. Ni vet känslan när man fått massa trådar och sen är det något helt annat som inte alls kändes som om det hade med saken att göra. På samma sätt som jag kände med Max Seecks bok för några veckor sedan. Förstår att det här är en berättelse som kommer att fortsätta, men jag gillar ju verkligen avslut. Överlag tycker jag att boken var bra, medryckande och spännande men jag hade önskat mig lite mer av slutet och kanske lite mer av karaktärerna. Nu kändes det mest som att vi klappade på ytan. Men Heja Joel. Jag ska absolut läsa nästa bok. 3,3/5. 

 

 

TV: Firefly Lane (svensk titel: Vad som än händer) Netflix.
Jahaja. Jag har fortfarande lite svårt att förstå varför jag ens tryckte på play här. Jag tycker verkligen inte om Katherine Heigl. Har inte lika starka ogilla-känslor mot henne som jag har mot Adam Sandler, men ändå där i närheten. Så varför jag tittade på en serie med Katherine Heigl i huvudrollen är så här tio avsnitt senare fortfarande ett mysterium.

Hur som ”Vad som än händer” handlar om vänskapen mellan två kvinnor. De träffas på 70-talet, följer varandra på 80-talet och är fortfarande polare 2003, vilket är seriens nutid. Sarah Chalke spelar Kate, Katherine Heigl gör rollen som Tully, medan berättelsen baseras på Kristin Hannahs roman. Tully är en känd programledare och Kate är gift med Tullys producent och tillsammans har dom ett barn.

Berättelsen hoppar i tiden fram och tillbaka och ibland har man lite svårt att veta var man är (begravningen vs nutid). Men å andra sidan gör det inte så mycket eftersom serien är ganska värdelös. Perfekt serie att ha i bakgrunden när man gör något annat (som att skriva det här inlägget). Dessutom gör den som alla andra serier verkar göra nu för tiden. Slutar mitt i en händelse och så fattar man inte att den är slut. Det här verkar hända i varje jäkla serie nu förtiden så det måste ju vara en trend. En trend som gärna får dö. En säsong är en säsong. Lär er, himla serieskapare. Såg ändå klart hela serien så något måste den ändå ha haft. 2/5.

 

 

Podd: P3 Dokumentär: Ceaușescu och de rumänska barnhemmen
Dokumentär om den rumänska diktatorn Ceaușescus plan för att öka befolkningen och resultatet av det. Hur han förbjöd abort och preventivmedel och införde gynekologiska undersökningar på arbetsplaster för att kolla att kvinnor inte genomgått illegala aborter, hur han höjde skatter för kvinnor som inte hade fött barn med 20%. Barnhemmen fylldes snabbt och barnen levde under omänskliga förhållanden. Något som uppdagades efter diktatorns fall. En dokumentär jag knappt klarade av lyssna på eftersom jag blev så illa berörd. Sen jag blev mamma klarar jag inte alls av att ta in information där barn far illa och det här var en riktig plåga för mig att ta mig igenom. Men hej, P3 har igen lyckats, som alltid med att skapa en välgjord och bra dokumentär. 4/5.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *