Random

Om pocherade ägg och dagis

Tack för peppen efter mitt förra inlägg. Vi är nu inne på andra dagisveckan och jag har helt andra känslor än den där onsdagen då jag tvekade lite över våra val och skrev här. Överlag har det känts jättebra och alla i familjen verkar nöjda med det nya vardagslivet. Jag tror att min känsla förra onsdagen berodde på lite annat också, samtidigt som jag tänker att det säkert är helt hälsosamt att det känns i hjärtat när ens lilla barn ska testa sina egna vingar för första gången. Nu är vi inne på dag två där varken jag eller Niki är närvarande längre och än så länge känns det toppen. Jag har även börjat jobba 80% den här veckan och även om jag egentligen bara ska jobba några få månader innan det är dags att bli mammaledig igen tror jag ändå att ett litet avbrott från ledigheten är bra för alla (och ekonomin, hehe).

En annan sak som jag tänker en del på är att jag som svensk de senaste åren har fått lära mig att det inte heter dagis. Det heter förskola. Men här heter det helt tydligt dagis fortfarande och förskola är något de äldre barnen går precis innan de börjar skolan. Känner varje gång jag säger dagis högt att jag har sagt något fult. Så hårt sitter det i mig. Känns som om jag säger könsord varje gång samtidigt som jag egentligen tycker att ordet dagis är lite gulligt. Så olika det kan vara fast vi talar samma språk.  Helgen var lugn. Niki var på en kär familjeväns begravning utomhus och efter det åt vi middag hemma hos Nikis mamma på Skatudden. Annars tog vi det mest lugnt. Åt Eggs Florentine till frukost varje morgon. Pochera ägg är ju superenkelt. Otroligt att jag i flera år trodde att det skulle vara svårt. Testade första gången 2017 och sedan dess har jag fått upp flåset.

Det är bara att koka upp vatten, lite salt och en skvätt citron i en lite större kastrull. Knäck ett ägg i en kopp med handtag. Sänk värmen så att det bara bubblar lite och vispa vattnet så att det blir en virvel. Vänta tills viveln lugnat ner sig, lägg ner ägget försiktigt (koppen nära vattenytan) i virveln och låt det hänga där i tre minuter. Fiska upp med en spaghettislev. Jag serverar mitt ägg på rostat surdegsbröd, smör, stekt spenat med lite olivolja och citron (salt peppar) och hollandaisesås. Nam. Vårt sovrum är husets nästa projekt. Tanken är att vi ska börja måla imorgon (ska köpa färgen idag). Ska slipa mina spackelhål och tejpa in hela kalaset ikväll. Sen så.

2 Comments

 • Hanna

  Haha ja minst sagt förvirrande ibland med svenska språket när man har en fot i swe o den andra i fin ?

  Men jo i Finland heter det fortfarande daghem/dagis o finsk förskola heter förskoleklass i Sverige. Dock så har Finland de flesta förskolor under dagis tak (dvs de går fortfarande i dagis byggnad, undantag finns dock t.ex i Helsingfors) medan förskoleklass i Sverige så går barnen i skolbyggnaden ? haha

  Och jo det är fullständigt normalt (Har jobbat på dagis) o uppleva oro o att fråga sig om man gör rätt när man lämnar sitt barn, du är inte den första o inte den sista föräldern jag hört uttrycka sig så ?

  Hoppas allt ska gå bra!

  • Lina

   Hej och tack för peppen. Som tur har det gått riktigt bra. Puh.

   Haha, ja. lite kul att det är så olika med språken och vad som är vad. Känner mig lite klokare nu i alla fall 😀

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *