Bernie

Vinterkläder till en snart ettåring

Just nu funderar jag en hel del på vad Bernie behöver till vintern. Vi bor i Finland och här varierar vädret en hel del under vinterhalvåret. För det mesta är det rått, blött och blåsigt men ibland (om man har tur) får vi även riktigt kalla vintrar. Förra vintern kom det ingen snö alls (skoterkillen i familjen var glad) och i år vet vi inte vad vi får. Men Björnen blir äldre och med tanke på att han igår stod upp själv utan stöd och kan ta sig mellan möbler utan att hålla i sig, så är det väl bara en tidsfråga innan han går utan stöd också. Så jag funderar en hel del på vad han behöver ha för utrustning hemma för att kunna leva rövare även utomhus när hösten och vintern kommer. Jag har försökt läsa på en hel del på nätet men vet inte om jag känner mig så hemskt mycket klokare. Förstår att lager på lager är en bra metod och att en skaloverall är bra att ha. Uppfattar annars det ungefär så här:

En fodrad skaloverall (till exempel den på bilden från Pop)
Vindfleecejacka eller vindfleeceoverall?
Vinteroverall (fullfodrad)
Underställ i ull (behöver man flera?)
Regnkläder 
Någon form av höst/vinterskor
Gummistövlar
Vantar, mössa
Halsskydd

Nu funderar jag på vad jag kan ha missat? Behöver man allt det här eller är det något som man kan skippa? Vad är era bästa tricks och vad för skor passar till en snart ettåring i ett höstväder? Vilket är det viktigaste plagget? Vilket plagg ska man satsa mest på? Behöver man både regnkläder och skaloverall?

5 Comments

 • Smul

  Vintern då C var 1-1.5 år hade vi för höst och vinter:

  Tjock Vinteroverall (Gillar Reima!)
  En sekundär vinteroverall (fick gratis av en kompis) om det sker en bajskris el dyl.
  Soft-shell overall (perfekt för svala höstdagar och håller oftast lite vatten också 🙂
  Skaloverall (körde på Reima här också)
  Merinoullsoverall som underställ till skaloverallen eller softshellen(mammalådans torde ju vara passlig för Björnen)
  En fleeceoverall att sova i i vagnen / ha i bilen t.ex.
  Nån sorts lite tjockare jacka för butikskeikkor etc då overall bara är jobbigt
  Regnoverall för våta dagar (otroligt smart, funkar bättre än regnställ med byxa och jacka för en sådär liten)
  Gummistövlar
  Regntåliga relativt lätta skor för hösten (Gillar Reimas Patter massor!)
  Sorels för midvintern (om den nu kommer i år…)

  Använde allt ?
  Men Softshell-overallen klarar man sig nog absolut utan, finns bara så många fina hehe.

 • Alexandra

  Du har en rikitgt bra (om dock en ganska omfattande) lista här. Själv flaggar jag också för fodrad ”kurahaalare”, dvs overall i regnklädsmaterial med foder. Helt super! För gummistövlar rekommenderar jag Nokias vinterfodrade, perfekta för finska slaskväder. Föredrar fleeceunderställ, eller byxor och jacka. Lite osnällt mot miljön, men lättare att tvätta i maskin. Mössa som täcker öronen och inte har tofsar etc så att man kan ha overallens eller jackas huva uppe om det är blåsigt. Bra och vattentåliga handskar (Reima!). Merinoullsstrumpor eftersom inte lika klumppiga som stickade sockor. Windfleece+skaljacka är bra kombo för mellanväder, dvs resten av finska året, då kan man kombinera lite hur man vill. 🙂 Vi har väldigt lite ”finkläder” men en lättdunjacka har vi haft som bil/ butik/ gå på fest- ytterplagg.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *