Bröllop

Pappersbröllop

För två år sedan idag gifte vi oss på den gamla stenbryggan i Ingå. Ett ganska spontant bröllop med endast 28 gäster som vi fixade ihop på mindre än en månads tid. Egentligen hade vi tänkt ha ett stort bröllop på Sveaborg med alla vänner och alla familjemedlemmar. Istället skalade vi ner på allt och skapade ett litet men väldigt intimt bröllop på min familjs landeställe. Så här i efterhand är jag så himla glad över att det här var vårt bröllop. För även om det var litet så var det så otroligt roligt, mysigt och annorlunda. Men fest blev det. Det gick ändå åt 60 flaskor vin och vi dansade på ”dansgolvet” långt in på morgonen. Det tog vår gräsmatta 1,5 år att återhämta sig från den händelsen. Man ser fortfarande spår av hårt stampat jordgolv.

Det kan hända att vi har en till lite större fest lite längre fram när B är lite äldre, en fest som är mer av en vanlig fest än en traditionell bröllopsfest. Vita klänningsbiten och ja-sägandet med tal och middag löste vi definitivt för två år sedan. En av de absolut bästa dagarna i mitt liv. Att vara gift med Niki är det bästa jag vet. Eller ja, att vara tillsammans med Niki över huvudet taget är det bästa jag vet. Han är så rolig, snäll, peppande och smart. För med Niki är allt så jäkla lätt. Men okej. Vi har några golden rules. Här kommer dom.

  • Var tydlig med kommunikationen. Vi är båda sociala varelser men också i stort behov av egentid. Bara för att man är gifta och bor ihop behöver man inte göra allt ihop. Vissa dagar äter vi middagar vid matbordet och verkligen umgås. Då är det något vi bestämmer. Då sitter vi ner och fokuserar på varandra och pratar. Medan andra kvällar kanske jag vill se någon dålig tv-serie, läsa min bok eller så vill Niki se någon amerikansk talkshow. Då kollar vi av läget med varandra (hur var dagen?) sen kör vi konceptet ”fri lek”. Man gör vad man vill, äter framför datorn (om man vill), går ut och går, lyssnar på podd. Fri lek. Med andra ord har ingen av oss några förväntningar på vad den andra borde göra eftersom vi båda är tydliga och överens. Alla nöjda.

 

  • Det finns regler i krig. Visst bråkar vi som alla andra ibland även om det är ganska sällan. Men när det väl händer betyder det inte att man får vara ett arsle bara för att man är arg. Säg aldrig något du inte kan ta tillbaka. Man kan vara arg utan att skada den andra. Säger du elaka saker kan det hända att du sätter ärr du inte kan reparera. Varför bråkar man? För att man är oense men vill komma överens. Då måste man komma ihåg att ändamålet är att det ska bli bättre. Säger du taskiga saker blir det knappast bättre, bara sämre. Be nice.

 

  • Respektera och unna den andra saker och behandla den andra så som du vill bli behandlad. Om båda strävar efter att unna den andra alltifrån sovmornar, till utekvällar, till goda middagar så blir det bra. Funkar såklart bara om båda gör det. Lyssna på vad den andra säger och var nyfiken och intresserad. Engagera dig i vad din partner berättar, lyssna och visa att du bryr dig. Det är mycket roligare att berätta något när någon märkbart bryr sig. Bolla med varandra. Typ det roligaste som finns.

 

  • Ha ett eget liv. Ha egna vänner, egna intressen och egna hobbies. Såklart kul med gemensamma vänner, hobbies också. Men det är bra att ha både och. Jag vill inte endast vara en fru eller mamma. Jag behöver också få vara Lina och Niki behöver få vara Niki. Har man utöver det gemensamma livet också ett eget liv mår man som människa himla bra. Plus att man har mer att prata om med varandra.

Okej. Man kan tycka att det här var präktigt som bara den. Men det fungerar för oss. Vi har bara varit tillsammans i snart sju år och har bara ett barn. Så kan hända att jag inte vet ett skit om hur man gör med tre barn och 20 års äktenskap bakom sig. Men kanske vi tar det då.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *