Random

Sista måndagen i juni

Godmorgon. Natt två avklarad med Bernies sömnskola och den här natten gick mycket bättre än den förra. Det enda som var lite jobbigt var att jag vaknade vid fem av bröst som verkligen behövde tömmas. Blev lycklig när B vaknade för dagen en timme senare och hjälpte till. Fick då gå upp i dagsljuset i soffan så att han inte skulle få för sig att det var nattamning utan väldigt mycket dagamning. Jobbar hårt på det här med brandingen.

Idag ska vi åka hem igen och med tanke på att vädret skiftat inatt känns det helt okej. Det är alltid värre att lämna ett landeställe i full sommarvärme så lite regn och svalare temperaturer kom lägligt. Jag har dessutom planer varje kväll den här veckan med vänner så det ser jag också fram emot. Det blir lite så när man under sommarmånaderna spenderar majoriteten av tiden utanför stan att när man väl är i stan ska man klämma in allt missat umgänge. På fredag tänkte jag och B åka till Ingå. Niki ska till en kompis på landehelg i Dalsbruk med sina killkompisar och jag tänkte träffa mina föräldrar som då varit i karantän i 10 dagar. Blir mys.
Tänkte även tipsa er som befinner er i Korpoström under juli månad. Min svärmor Gaby håller yogatimmar på bryggan (inomhus om det regnar) vid Skärdgårdscentrum varje dag 9-10 i juli med start 3.7. Alltså:

Gabys Yoga
Korpoström Skärgårdscentrum
Varje dag i juli med start från 3.7.
Klockan 09:00-10:00
Kostar: 10€

Häng på!

8 Comments

 • Veera

  Go Bernie! Och mamma såklart!! ? Ja minns att jag måste typ pumpa lite första två nätterna men sen blev brösten väl vana med de också. Hoppas Bernie fortsätter och lär sig snabbt att sova på nätterna ???

  • Lina

   Tack för tips. Lite dumt av mig att börja sömnskola när man är på en holme med pumpen hemma. Men som du sa så verkar brösten ha förstått läget och äntligen börjat hänga med i svängarna. 😀 Tack för peppen Veera <3

  • Lina

   Hej! Vi testar ”Tassmetoden” som Rådgivningen rekommenderar. Verkar funka än så länge 🙂

   Fungerar så här:

   Sömnskolan eller ”tassmetoden”
   Sömnskolan hjälper dig att natta barn som är över ett halvår gamla, då de i det skedet redan klarar sig över natten utan att de hela tiden måste matas.
   Målet med sömnskolan är att lugna ner barnet så att det kan somna med minsta möjliga besvär och utan arbetsamma konster.
   Sömnskolans grundprinciper är att svara på barnets behov, lugna ner det med beröring och att undvika sådana nattningsmetoder som inte har något att göra med dess trygghetskänsla.

   1. Ifall barnet gråter innan det somnar eller när det vaknar på natten, försök bedöma utgående från gråtens ton ifall det är tillkallande gråt eller ifall det beror på trötthet och därmed slutar av sig själv.

   2. Ifall barnets gråt fortsätter eller blir kraftigare, gå till barnet och lägg din hand stadigt men ömt på barnet. Håll handen på plats tills det lugnar ner sig, men inte så länge att barnet somnar.

   3. Ifall barnet gråter allt mer, smek barnet med kännbara, regelbundna, rytmiska rörelser. Axlarna, ryggen och rumpan passar bra för det här.

   4. Ifall barnet fortsättningsvis inte lugnar ner sig, lyft upp det i famnen och håll det stadigt upprätt mot ditt bröst medan du smeker ryggen. När barnet lugnar ner sig, lägg det tillbaka i sin egen säng, men håll kvar ”tasskontakten” ett ögonblick.

   Det finns mer info på Rådgivningens sida:
   https://www.hel.fi/sote/perheentuki-sv/0-1-ar/somnen-och-dygnsrytmen/somnproblem

 • Smul

  Bra brandat! Kommer gå hur bra som helst, kämpa kämpa ?? Med C svängde det när hon var prick 8 mån och 2 veckor minns jag, kanske hon bara var mogen att börja tuti då vad vet jag ?

  • Alexandra

   Samma fråga här, nyfiken på att höra om sömnskolan! Vilken metod, hur valde ni den metoden o varför ville ni börja med sömnskolan?

   • Lina

    Halloj! Vi tänkte att det skulle vara skönt att sluta med nattmatningen och försöka få honom att kunna somna själv och sova hela nätter. Han äter mycket på dagarna och på nätterna när han vaknar och äter så smuttar han mest. Han är alltså inte hungrig utan verkar mest bara behöva lite närhet. Så istället för att mata honom nu lugnar man ner med att sätta in nappen och sen lugna ner med handen så att han känner att man är där. Valde metoden eftersom det var den som rekommenderades av Rådgivningen och är ett snällt och kärleksfullt sätt att lära barnet att sova. Inget Anna Wahlgren tack 🙂

    Fungerar så här:

    Sömnskolan eller ”tassmetoden”
    Sömnskolan hjälper dig att natta barn som är över ett halvår gamla, då de i det skedet redan klarar sig över natten utan att de hela tiden måste matas.
    Målet med sömnskolan är att lugna ner barnet så att det kan somna med minsta möjliga besvär och utan arbetsamma konster.
    Sömnskolans grundprinciper är att svara på barnets behov, lugna ner det med beröring och att undvika sådana nattningsmetoder som inte har något att göra med dess trygghetskänsla.

    1. Ifall barnet gråter innan det somnar eller när det vaknar på natten, försök bedöma utgående från gråtens ton ifall det är tillkallande gråt eller ifall det beror på trötthet och därmed slutar av sig själv.

    2. Ifall barnets gråt fortsätter eller blir kraftigare, gå till barnet och lägg din hand stadigt men ömt på barnet. Håll handen på plats tills det lugnar ner sig, men inte så länge att barnet somnar.

    3. Ifall barnet gråter allt mer, smek barnet med kännbara, regelbundna, rytmiska rörelser. Axlarna, ryggen och rumpan passar bra för det här.

    4. Ifall barnet fortsättningsvis inte lugnar ner sig, lyft upp det i famnen och håll det stadigt upprätt mot ditt bröst medan du smeker ryggen. När barnet lugnar ner sig, lägg det tillbaka i sin egen säng, men håll kvar ”tasskontakten” ett ögonblick.

    Det finns mer info på Rådgivningens sida: https://www.hel.fi/sote/perheentuki-sv/0-1-ar/somnen-och-dygnsrytmen/somnproblem

    Hur har du gjort?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *