Mat

Kall bea

Att göra en kall bearnaisesås är inte så komplicerat som det låter. Det går dessutom ganska fort om du har en elvisp. Tricket är att ha tålamod när du ska droppa i oljan så att såsen sätter sig ordentligt. Såsen är fantastiskt god och passar perfekt till grillat så här en sommarkväll.

 

Ingredienser:
2 äggulor
2,5 dl rapsolja (ryps)
2 tsk dijonsenap
1 finhackad schalottenlök
50g smör
1 tsk torkad eller färsk dragon
3 msk hackad färsk persilja
2 tsk vitvinsvinäger
några droppar citron
lite salt
1 nypa malen vitpeppar
1 nypa cayennepeppar
7 droppar worcestershiresås (smaka)

Gör så här:

Börja med att finhacka schalottenlök och stek försiktigt i smör tills löken mjuknar och blir glansig. Den ska inte ta färg. (2 minuter på medelhög värme i smöret brukar bli bra) Tillsätt dragonen, rör om och ställ åt sidan för att svalna till rumstemperatur.

Knäck äggen och separera gulan från vitan. Lägg gulorna i en bunke och vispa ihop med dijonsenapen. Efter det är det dags hälla i oljan och då är det viktigt att ha tålamod Använd elvisp och luta bunken och droppa i oljan på bunkens ena sida successivt så att det blir en majonäs, det går såklart också att handvispa men då tar det tid. När majonäsen börjar sätta sig kan du öka takten på hällandet av oljan. När majonnäsen tjocknat rör i vinäger & citronsaft. Smaka av.

När lök, smör & dragon blandningen svalnat kan du röra ner den i majonnäsen.

Tillsätt sedan hackad persilja, salt, vitpeppar, cayennepeppar och worcestershiresås.

Smaka av!

Klart!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.