Bernie

Bernie 7 månader

För fyra dagar sedan blev Bernie sju månader gammal(20.7). Skrämmande hur tiden bara passerar och att min föräldraledighet snart är över. Ibland blir jag stressad och lite ledsen över att allt gått så fort och att stora delar där jag planerat hänga med nya vänner bara försvann i och med coronan. Just när man fått igång rutiner, fått en mammagrupp och allt det där så tog det stopp. Nu är livet i och för sig ganska vanligt igen men sommaren sätter alla typer av barnaktiviteter på paus. Därför är det skönt att jag fortsätter vara hemma på hösten även om jag från och med september kommer att jobba två dagar i veckan varav en dag på kontoret. Nytt försök med alla barncaféer och musiktimmar. Han ÄLSKAR dammsugaren och kryper efter den när den är in action. Ibland råkar han stänga av den och sen råkar han sätta på den.

Färdigheter: 
Sju månaders Bernard kan krypa med full fart. Vi har adopterat Bernies kusin Matildas smeknamn ”Racertaxen” eftersom det är en bra förklaring på killens framfart. Utöver krypa i racerfart ställer han sig upp mot allt han hittar och går längs med. Vårt runda soffbord i marmor går han runt och runt och runt. Försöker få tag i den glittriga ljusstaken i mitten som han inte verkar förstå är onåbar från alla håll. Hans balans börjar bli bättre och bättre och det känns som en tidsfråga innan han börjar gå. Både jag och min man gick som niomånaders och som det ser ut nu kommer B gå i sina föräldrars fotspår (haha). Ska försöka inskaffa en lära-gå-vagn i veckan som han får öva med. Nu puttar han en pall i hallen framför sig och det har än så länge slutat med katastrof. Han sover därför inte längre i sin bedside eftersom om han ställer sig upp blir det ett snabbt och hårt fall över kanten. Han har faktiskt ingen säng alls just nu eftersom hans föräldrar inte riktigt hunnit fixa det. Opps.

Han snackar en del men inte lika mycket som tidigare. Han älskar Babblarna och gärna när jag sjunger hela repertoaren. Då skiner han upp och ylar. Fint att någon gillar när man sjunger.

Fysiska: 
Jag har tyvärr ingen aning om varken längd eller vikt eftersom man den här månaden inte besöker Rådgivningen. Han har storlek 74 i kläder som sitter perfekt och lite för stora skor eftersom hans mamma inte riktigt förstod sig på Babyskors-storlekar. Han har två tänder i underkäken som är sylvassa (Ajajaj, mina bröst). Ögonfärgen ändras lite för varje månad. Just nu är dom blå-grön-bruna. Svårt att säga vad han har för färg riktigt. Vår Rådgivningsdam tror att dom kommer att bli bruna. Vi får se.

Humör: 
Han har varit så otroligt solig och rolig i flera veckor, men den senaste veckan har han varit lite molnigare. Han vill göra allt ihop och går man ifrån honom (till exempel på toa) så kryper han gråtandes efter en in i badrummet och kramar ens fötter. Närhetstörstande. Idag var kanske hans sämsta dag någonsin humörmässigt. Ledsen, upprörd och ett I-want-to-talk-to-the-manager-ansiktsuttryck under hela eftermiddagen. Hoppas han är sitt vanliga soliga jag imorgon igen. När han är sig själv leker han glatt på golvet, klättrar, jollrar och har sig med ett stort leende varje gång man säger hans namn. Men vi alla har dåliga dagar. Så även lilla B.

Sömn: 
Den här biten försöker vi jobba lite på. Han sover från 7-8ish med ett visst antal uppvak. Jag har försökt bara stoppa nappen i munnen när han vaknar och inte amma honom men ibland ger jag bara upp när han blir arg och ammar honom. Varje gång han vaknar börjar han direkt ställa sig upp och klättra, så jag måste alltid ”brotta” ner honom snabbt innan han hinner vakna till ordentligt. Just nu har han kanske fyra uppvak per natt? Kollar sällan på klockan så jag vet inte exakt. Han har än så länge aldrig sovit en hel natt. Jag har försökt med att ge ersättning eller välling precis innan läggdags, men det spelar ingen roll. Tre timmar senare är han vaken och ska ha mat. Planen är att försöka sömnskola honom lite mer, att inte ge efter på nätterna utan lära honom att äter gör man på dagen och sover gör man på nätterna. Än så länge går det som sagt sådär med den biten.

Rutiner och mat: 
07:00ish och lilla B vaknar och härjar med sin pappa medan jag sover vidare, äter gröt och vid 8:30-9 (beror på när han vaknade) stoppar Niki tillbaka honom bredvid mig och så sover vi ihop 1-2 timmar. När han vaknar ammar han och efter det är det lek.
11:00 lunch. Oftast någon form av puré som jag matar honom med. Har testat plockmat men inget hamnar i munnen så har satt den biten på paus.
12:00 dagens andra nap.
Här emellan leker han och ammar lite, alt äter mellis (typ banan)
15:30 Dagens tredje nap.
17:30 Middag (samma stil som lunchen
18:30 Bad!
19:00 välling och sängdags.

6 Comments

 • Amanda

  Grattis Bernie! Han är så otroligt söt! Och wow, så motorisk han är. Det låter så bekant det där med sömnen.. Vi ska väl också ta itu med sömnskola nu på sommaren, men jag tror det kommer att bli ganska mycket skrik när han plötsligt inte får mat på natten. Men helt klart värt det om man skulle få sova en hel natt. Och troligen bättre också för bebisarna att få sova utan uppvak!

  Det stör mig så mycket att vi aldrig hann börja gå på öppna dagis eller musiktimmar på grund av coronan. Men vi får hoppas att det är möjligt på hösten! 🙂

  • Lina

   Tack och detsamma med Oliver. Verkar i alla fall som att Oliver tyckte mer om det här med at åka båt än Bernie. 😀

   Ja, sömnskola verkar som något vi borde ta tag i. Läs Veeras kommentar här. Tycker hon hade bra inputs som jag inte tänkt på. Berätta mer hur det går för er sen.

   Kanske vi ses på musiktimmarna och annat bebisprogram. höst? 🙂

   • Amanda

    Jättebra input faktiskt! Vi måste då alltså passa på innan de blir 9 månader ? Jag tror vi får ta sömnskolan direkt då vi kommer hem från holmen.

    Absolut! Det sku vara jätteroligt ☺️??

 • Veera

  Söta söta B ❤️❤️❤️

  Han kommer så att gå före 9mån, jag tippar 8,5mån!! ? Vi har oxå en motorisk en (idag 7mån – så typ en vecka yngre än B) – idag har han säkert redan 100 ggr stött huvudet för man måst stå hela tiden…måst man köpa en såndän töntig hjälm? ?

  Vi hade nattskola när L fyllde 6mån, då sa rådgivningstanteluttan (då han hade gått upp lite på en kg i vikt på en mån) att han behöver nog inte mjölk på natten för han växer sådär bra ? L har redan sen typ 5 mån kunnat somna för sig själv så de va inte de vi behövde lära honom men tror han vakna för han hade blivit van med att äta 1-2ggr/natt. Men efter första natten då han inte fick mjölk (det var 50min av gråtande men SÅ värt de) så har han sovit nu nätterna igenom! 19-6.30/7. Några bebisar behöver väl en matning änds upp till 9mån på natten så de är väl bara att se att är han påriktit hungrig 🙂 plus bra råd som jag fick är att göra nattskola före 9mån för då har me mer vilja och och det kan bli jobbigare. MEN ifall nätterna är easypeasy och man inte känner sig trött så är de ju ingen bråttom med det 🙂

  • Lina

   ”måst man köpa en såndän töntig hjälm? ?” – Hahahha. Jag vet!!! Vi borde verkligen det. En sån där med kors på? Ser så otrolgt töntigt ut men kanske har en poäng om man som vi två har kamikazebebisar. 8,5 månader är ju snart. Herregud. Håll mig uppdaterad hur gåendet går för er. Kanske dom börjar gå samtidigt:D

   TACK för sömnskoleinputen. Kände mg extra taggad efter din kommentar på att ge det ett seriöst försök i helgen och verkligen kämpa. Om det går sådär som ni har gjort vore det GULD. Hade ingen aning om det där med nio månaders-tricket. Bra att du sa. Nu ska jag verkligen satsa på det här. TACK Veera!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *