Bernie

Axkid Minikid 2

I produktsamarbete med Jollyroom


Har fått äran att ingå ett samarbete med Jollyroom. Nordens största butik för barnvaror som jag handlat mängder av bra saker ifrån det senaste året. Förutom stort utbud av kvalitetsprodukter och snabba leveranser är Jollyroom både förmånligt och tryggt att handla ifrån. Är därför himla glad över att denna favorit och min blogg numera är ett eget litet team. Stolt och glad kvinna här hej.

I och med att lilla B håller på att växa ur sitt babyskydd var det dags att skaffa en ny bilstol. Babyskyddet är kalas att ha när babyn är nyfödd men när bebisen kan sitta upp utan stöd och babyskyddet börjar bli lite trångt är det dags att byta. Något som inte är helt okomplicerat med tanke på vilken djungel det är med stolar och tester. Jag är den typen av person som gör en ordentlig research innan jag inskaffar något. En vana jag ärvt av min 40-talist pappa. Därför var även vårt babyskydd en testvinnare som jag la tid och engagemang på att jämföra innan den inhandlades. Även babyskyddet kommer från Jollyroom och heter Joie I-level och var en av Råd&Röns främsta testvinnare.

Så nu när det var dags att bli med ny bilstol ville jag såklart att även denna skulle vara en säker och bekväm upplevelse för B. Vi kör trots allt en hel del bil, både längre och kortare sträckor. Vi ville ha en stol som framförallt är säker men också en stol som han kan ha i några år framåt. I Sverige rekommenderar man att barn åker bakåtvänt till fem års ålder och i Finland rekommenderar man till tre års ålder. Gick igenom diverse tester, rekommendationer och recensioner och kom fram till att en Axkid Minikid 2 som Jollyroom säljer inte kan gå fel. En prisvärd testvinnare som alla som äger den verkar älska. Axkid är ett svenskt märke som tillverkar bilstolar och är extremt måna om säkerheten. Något jag lärt mig efter att ha pluggat på så är samtliga bilstolar som säljs till våra marknader är EU-godkända. Provningen utförs i något av de ca 15 länder som antagit ECE R 44-reglementet. Godkännandet blir därmed automatiskt gällande i alla länder som accepterat reglementet. Jag tycker att endast en EU-godkänd märkning kan vara lite svagt. Särskilt efter jag mer ingående studerat tester som gjorts av bilstolar och insett vilken stor skillnad det är på säkerheten även om samtliga stolar varit godkända. Så hur vet man vad som är bra? Det finns fler tester som görs på bilstolar som ger en bra uppfattning om säkerhetsbiten. Vårt babyskydd var I-size markerat vilket innebär att den har klarat ett extra säkerhetstest som görs för stolar som sätts fast med Isofix. Vår nya Axkid Minikid installerar man med bilbältet och har därför ingen i-size markering men istället har den något så fantastiskt som ett svenskt plustest. Plustestet görs av VTI, Svenska statens väg-och transportforskningsinstitut och mäter de krafter som barnets nacke utsätts för vid en frontalkollision. Den här formen av test görs inte i övriga Europa och ingår inte heller i det vanliga godkännandet. En godkänd stol uppfyller alla krav som ställs för att få säljas i Sverige men en stol som klarat plustestet ger ditt barn en extra säkerhet. Så har din barnstol klarat ett plustest kan du vara säker på att ditt barn reser i det bästa skyddet.
Vår nya Axkid Minikid 2 är även en testvinnare hos både försäkringsbolaget Folksam där den rekommenderas som bra val och hos Bäst i test där den vann bästa prisvärde. Vi hämtade ut och installerade stolen i torsdags innan vi skulle köra den fyra timmars långa resan till Korpo. Att installera den var inte helt okomplicerat. Både jag och Niki läste instruktionerna och hjälptes åt att få fast den. Ingen av oss är är så bra på att läsa manualer så därför var det smidigt att det fanns installationsvideos på youtube. I efterhand var stolen inte så komplicerad att få på plats som vi gjorde det till. Misstänker att om det hade varit två personer som någon gång tidigare i livet installerat en bilstol hade det varit enklare. Ingen av oss har någonsin gjort det innan och nu i efterhand när man vet hur det ska vara är det inte så hemskt svårt. Vi var helt enkelt bilstolsvirgins. Man installerar stolen med bilbältet och låser fast den i rätt position. Utöver det fäster man två stycken självåtdragande underförankringsband i framsätets golvskenor som gör att man liksom vickar den på plats, sen sitter den som berget. Dessutom har den ett stödben för golvet och extra skydd på sidan mot bildörren som skyddar vid sidokrock. En funktion som vi upptäckte när vi satte fast lilla B i stolen som kändes så smart: När man drar åt selen som B sitter fast i åker samtidigt kuddarna runt B:s huvud ner och placerar sig på rätt plats. Ändå lite coolt att stolen liksom själv ställer in sig efter barnets storlek och vikt. Enkelt att få bebisen på plats och enkelt att få loss honom när man ska ut. Dessutom är den snygg. Ingen fuling om man säger så. Dessutom fick vi solskydd till bilens bakrutor som skyddar B från att få sol i ansiktet. Himla bra eftersom sol i ansiktet är något av det värsta vår lilla novemberbebis vet. Ibland undrar jag om han är en liten vampyr 🙂 Solskydd hittar ni här.Vad tyckte B då? Han var förvånansvärt nöjd större delen av resan. Han sov då och då i kortare etapper och annars satt han mest och jollrade för sig själv. Han satt mycket mer bekvämt i Axkiden än vad han gjorde i babyskyddet nu när han börjar bli för stor. Hans märkbara irritation över att det tidigare var lite väl trångt var som bortblåst. Så med det antar jag att han diggade sin nya stol. Tur det eftersom han ska sitta där i några år framåt. Släpper lös honom lagom till studenten. SKOJA.

En Axkid Minikid 2 går på hela 349 eurosar och det måste jag säga är väldigt prisvärt med tanke på att de andra testvinnarna landar där runt 5-600€. Man får mycket för pengarna och framförallt kan man känna sig helt säker på att man gjort ett säkert val. Jag skulle aldrig låta B åka runt i något jag var osäker på och jag skulle heller aldrig skriva om något som jag inte 100% tror på.

Vill man plugga på mer om bilstolar har Jollyroom även gjort en barnbilstolsguide som ger superbra info.

Avslutar med fem åka bil med bebis-lärdomar:

 • Babblarna finns på Spotify
 • Ha en klämmis (eller flaska) till hands i fall att det blir hungerpanik
 • Är ni två vuxna i bilen så ska den ena helst sitta i baksätet
 • Försök timea resan med sovtider
 • Det är inte så himla farligt om ens bebis surnar till ibland 🙂

7 Comments

 • Sofia

  Hej! Tack för bra tips. Jag måste köpa en ny stol nu till mitt barn och kände mej mycket klokare av det här.

 • C

  Bra med information och bra val av stol – den har vi också och är så nöjda! Redan andra gången man installerar går det mycket snabbare ? och som du säger – tacka vetja youtube!

  Jag tyckte också först att det var smidigt att nackstödet justerade sig själv och selens höjd, men märkte snabbt att det är svårt att få selen på rätt höjd. Selen ska ju komma ut närmare axeln än örat, så vi har vi har nu faktiskt låst nackstödet på rätt höjd för att inte behöva trixa så mycket med selen ?

  • Lina

   Tack!! Vad glad jag blir!!!

   Jaaaaaaa! Youtube är så jäkla bra. Man kan använda det till mycket praktiska svårigheter. Rensade vårt avlopp häromdagen med instruktioner från youtube. Kändes dessutom mindre äckligt med det digitala sällskapet. Puuuuh.

   Gött att ni är nöjda med stolen och skönt att höra att den blir enklare att installera när man fått in taktiken. Får mig att bli ännu gladare över valet. Wie! Har inte alls tänkt på det där med att bandet ska gå vid axeln och inte örat? Tycker du alltså det blir bättre om du då låser fast nackstödet och inte låter den fixa det själv? Blir det stor skillnad? Kanske ska testa, men hade som sagt inte ens tänkt på det. Lär mig mer och mer varje dag!

   Tusen tack för din kommentar. Diggade den starkt!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *