Korpo

Semester och skärgårdsliv

Mina vänner brukar ibland reta mig för att jag så ofta skriver om vädret här på bloggen. Lite som om jag skulle vara en väderlekshallåa på tv. Ert dagliga väder med Lina, fast i efterhand då. Inte så hemskt hjälpsamt. Men som dotter till en sjökapten och som återkommande skärgårdsbo diggar man att referera till vädret. Det blir extra påtagligt när man befinner sig på en holme halvvägs till Åland. Nu har vi haft några dagar med lite sämre väder, det har stormat och regnat en hel del. Emellanåt har vi haft uppehåll och då har vi passat på att ta båten in till byn. Korpoström som ligger runt hörnet från var vi bor brukar ha en välbesökt hamn så här års. Förutom i år då. Coronaåret. Har faktiskt aldrig upplevt gästhamnen så här tom tidigare. Särskilt inte i juni. Lite sorgligt med alla tomma båtplatser som bara väntar på att få besökare.  Hoppas det rättar till sig efter midsommar. Om vi ska handla i den lite större butiken parkerar vi båten vid Korpoströms hamn och tar bilen vidare till byn. Niki är så fashion när han är här. Han tar ALLTID på sig sin mammas gamla skidjacka från 80-talet när vi är här. Så fort det blir lite kallare gräver han fram den där färgglada dunbollen och drar på sig. Mycket nöjd. Ser framför mig hur Bernie 15 år kommer att köra runt i samma outfit 2034. I Korpoström precis bredvid var vi parkerar bilen bor det ett gäng alpackor. Blir alltid så glad när dom är ute vift eftersom man kan gå och beundra lite.Sen började två turturduvor sexa till det lite och då kände vi att det var dags att åka vidare. Exhibiotister de där två. Från bilplatsen tar det ca fem minuter att köra in till Korpo by. Här finns det några små butiker som är roliga att besöka. Den på bilden är en sådan som har ALLT. Ett kaos med prylar där allt finns. Bara att rota lite så hittar man det man letar efter. Passade även på att fylla på kylskåpet genom att besöka Korpos matbutik, en butik som är välsorterad och väldigt trevlig. En sådan som har liksom lite härligt urval och inte bara allt det gamla vanliga. Passade på att köpa en glass. Ändå sommar och semestervecka.Tillbaka i Korpoström innan det var dags att åka hem igen. Jag försöker att inte prata så mycket när vi är ute på vift i den här delen av skärgården. Vill inte att någon ska bli arg på min rikssvenska och ifrågasätta vad jag som svensk gör här. Har förstått att det har kommit en del samtal till polisen om svenska bilar och jag skulle inte riktigt orka med att någon skäller på mig för att jag är svensk. Istället håller jag låg profil och pratar tyst. Kanske vi svedon blir populära någon gång i framtiden igen. Just nu känns det väl lite sådär med den saken. Far och son. Vem tycker ni lilla B liknar mest?Tillbaka på holmen har vi fortsatt det lugna livet. Är så glad över att Niki har semester den här veckan. Det blir lite enklare när man är två på en bebis. När ja ändå har er på tråden. Kolla vilken fin mjölkkanna och koppar som köptes till vårt lilla hus förra veckan. Var nämligen på shoppingtur med min svärmor och passade då på att besöka Søstrene Grene i Hagalund och kom där ifrån med x antal nya grejer till husen. Kopp 1,88€ stycket och kanna 2,44€. Blev även barntallrikar och muggar från samma butik. Kopp 1,72€ och tallrik 3,48€. Fynd!Tillbaka till kvällens middag. Niki grillade hamburgare och jag gjorde pommes. Kanske inte så vackert men ack så okomplicerat och gott. Även om vädret inte varit på topp har vi fått fina kvällar med magiskt ljus. Sånt gillar man juÄven när man har bräcktvattenhår, smutsiga utomhusfötter och inte sett sig själv i spegeln på några dagar. Som det ska va.

4 Comments

 • Steph

  Hälsningar från grannön, idag är det sommar! 🙂 Här är gästhamnen överraskande full igen, men vi är ju litet längre in, så kanske folk inte hittat ända till Korpoström ännu? Det kommer tänker jag, i helgen var det ju världens storm så kanske bra att folk hölls mer inomskärs 🙂
  Skäms inte för din rikssvenska, du bor ju här! Åtminstone är jag mer oroad över det man hört från Österbotten, att svenskarna besöker och bor hos släkten släktingar utan isolering och dessutom går i de lokala butikerna, då måste jag erkänna att jag litet hajar till åtminstone – tyvärr.

  • Lina

   Hälsning! Vilken holme figurerar du på? Nagu? Ska dit imorgon på lunch så vem vet. Kanske jag ser dig där?
   Så sant. Har inte ens tänkt stormtanken, men nu när du skriver det är det ju självklart. Klart man vill hänga nära land när det stormar och blåser. Kanske folket kommer tillbaka med pangvädret i helgen?

   Ja, jag ska försöka att inte skämmas. Grejen är väl att ingen i min omgivning vet att jag är boende här och inte turistar. Folk tror så lätt saker när dom hör någonting. Säkert har någon i byn varit förfärat siig över den svenska kvinnan som vandrade där med en bebis i helgen. Det är inte så att man har en t-shirt med texten ”jag bor här” på sig, hehe. Sen med svenskarna så finns det väl regioner i Sverige som knappt alls drabbats av Corona. Med det sagt tycker jag att man som svensk såklart borde sitta i karantän när man kommer hit. Det hoppas jag att alla förstår. 🙂

 • Steph

  Jo, Nagu. Rör mig inte så ofta i centrum så tror inte du ser mig i första taget 🙂 Annars bor vi i samma stora stad som du gör, men undantagstiderna du vet.

  Båtarna kommer nog säkert tillbaka om det blåser mindre. Som mest var det väl 24 m/s i helgen, så det är kanske nog litet väl häftigt att vara ute i.

  Jag förstår nog hur du tänker. Vi kom hit ut efter att Nyland öppnats igen och nog hade man ju ångest då. Men vi gick inte i butikerna här, utan beställde den mat som vi nu behövde och annars så träffade vi folk bara utomhus. Det är nu att använda det sunda förnuftet.

  • Lina

   Så är det. Så sant så sant.

   Ps. Det var många båtar i Korpoström idag och jag tänkte genast på dig! Du hade rätt! <3

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *