Random

Att ansöka om småbarnspedagogik

Hej alla söndagsfirare där ute. Efter att ha haft en sen middag hemma hos oss i fredags kom vi tillbaka till Ingå igår eftermiddag. Skönt att vara tillbaka här igen efter en kort stadsvisit. Så vad hittar vi på här idag? Vi tar det ganska lugnt här vid havet. Vi fikar, dricker kaffe och umgås.

Dessutom har vi sökt plats för småbarnspedagogik för Bernie. Tydligen ska man vara tidigt ute när man söker dagisplats i Helsingfors. Det fick jag lära mig av folk i min omgivning redan i vecka 20 som gravid. Så det kan hända att vår ansökan som vi skickade in idag anses vara sen när vi nu ansökte om dagisplats 11 månader innan behovet. Vi har tänkt att Bernie ska börja dagis i januari 2021 vilket tydligen kan vara knepigt eftersom det är mitt i året. Hade det vart augusti hade det varit enklare.

Vi sökte till två privata daghem i Berghäll och hoppas att vi får något av dom. Vi har ansökt om 5-7 timmar per dag och tänker oss att han skulle gå 9-15 varje vardag från och med 11.1.2021 då är han nästan ett år och två månader. Tror det blir bra. Min mamma som är utbildad förskolelärare poängterade att det är bra för barnet att inte ha alltför korta dagar, att då kommer barnet inte ordentligt in i vardagen och kan lätt bli olycklig. Något jag själv inte tänkt på.

Vad har ni för erfarenheter av småbarnspedagogik? Hur tidigt ansökte ni om plats? Fick ni det ni önskade? I vilken ålder började era barn? Hur långa dagar? Vad var bra/dåligt? Andra råd?

11 Comments

 • Smuli

  Låter perfekt! Har också hört att det är bra att barnet får gå ordentliga dagar och sedan då alternativt hålla barnet hemma helt en dag/vecka om någon av föräldrarna kan jobba deltid. Vi ansökte precis kommunalt i Esbo och man kunde endast välja mellan 25 h kontra 50 h? Känns jävligt restriktivt då alternativet att en skulle jobba endast jobba 20-25 timmar i veckan är helt för lite för oss.

  • Lina

   Oj vad konstigt? Är det alltså ett annat system Esbo eller är det för att det är kommunalt? 25 eller 50 är ganska mycket antingen eller. Hur många timmar skulle ni helst ha och när börjar hon?

 • B

  Tyvärr spelar det ingen roll hur tidigt man söker efter plats, det är inte ”first come – first serve”. Klart det är bra att man är tidigt ute så att enheterna kan planera men i princip har man samma cahnser att få den plats man vill om man söker ett år på förhand eller fyra månader på förhand.

  När det finns fler sökande än platser vid en dagvårdsenhet, påverkas antagningen av barn av följande faktorer:

  syskon
  särskilda, individuella skäl
  trafikförbindelser
  andra familjespecifika skäl.

  • Sandra

   Tjaa, jag sku mera säga att det beror på vem man frågar (=vilken föreståndare som bestämmer i distriktet) och att det är ganska djungelns lag. På privata sidan är det nog så att det spelar roll när man ansökt, hur ska dom annars bedömma två annars likvärdiga ansökningar? (Om då inte enligt föreståndarens personliga preferenser?) Sorry, men är super skeptisk till hur och på vilken grund platserna delas ut.

  • Lina

   Hej B! Tack för ditt svar. Okej, hade ingen aning att det fungerar så. Förstått att det är mer så som Sandra skriver här under. I alla fall är det vad två föräldrar till barn som går på samma dagis som vi nu sökt till säger. Dom båda säger att om vi vill ha plats just där måste vi skicka in tidigt. Kanske det är olika om det är kommunalt eller privat? Tycker det är lite dåligt med information överlag om hur systemet faktiskt fungerar? Även den biten med att man får reda på en månad innan start om man fått platsen eller inte. Tänker att man kanske kan behöva lite mer tid på sig i och med jobbstart och Kela?

   Sandra, ja precis så har jag också tänkt att det fungerar. Så konstigt att ingen riktigt vet?

   • Smuli

    Kan väl ha henne allt från 25 timmar uppåt (max 50 då) men vi betalar samma summa för tex 30 timmar som 50. Så funkar det på den kommunala sidan. Vi har valt att ha henne 10 timmar per dag, alltså maxantalet. Dock hoppas jag det i verkligheten blir ca 8-8.5 h per dag 🙂 Hon börjar på ett finskt dagis i augusti, spännis!!

    • Lina

     Ah då hänger jag med. Underligt system det där. Men ordentliga 8-8,5 timmar kommer nog bli superbra för lilla C. Känner på mig att hon kommer att älska det. Spännande med finskt dagis. Har diskuterat samma här hemma i och med att vi också bara pratar svenska med B (förutom tyskan då). Men sen kom vi fram till att vi tar svenska nu i det här skedet i och med att jag känner att jag gärna vill kunna kommunicera med personalen. Skulle vara så jäkla jobbigt att inte förstå nnär det handlar om ens bebis. Måste försöka hitta någon hobby eller annan typ av språkbad till honom. Ps. Typ humor att du och jag kommunicerar så här också i och med att vi pratar överallt annars också 😀 haha. Bloggisar. <3

     • Henna

      Har systemet ändrat sedan förra året? Då gjorde man vårdtidsavtal då man inledde dagvården o där kunde man kryssa i hur många timmar vård per vecka man vill köpa. Minns inte exakt hur alternativen var men typ under 15h,15-25h ,över 25h-under 35h och över 35h. Och då betalade man endast för de timmar man ”köpt” vet någon om systemet ändrats? Detta alltså i Esbo, kommunalt ( o stadens alla daghem har nog samma system)

   • B

    Jo, absolut, finns det flera familjer med precis samma kriterier och platserna inte räcker så ”väljer” man väl den som sökt först antar jag, men menade att det finns många som kan ”gå förbi” i kön fast den dökt bara kort tid innan om den fyller nåt av de kriterier som nämns ovan (och man själv inte gör det)…

 • Smuli

  Svar till Henna: Okej kanske man får specificera när man väl fått platsen?? Vi har alltså ansökt till två daghem (Esboviken) och kunde bara välja mellan heltid och halvtid på ansökan (inte blivit beviljad plats än).

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *