Random

Stora jullistan

6 Julsnabba

Pepparkakor eller lussebullar?

Här finns det två läger för mig. Pepparkakor ska vara köpta och lussebullar hemgjorda. Inte tvärtom. Gillar inte hemgjorda pepparkakor och köpta, bleka och torra lussebullar. Så väljer jag.

Skumtomtar eller knäck?

Åt en hel påse skumtomtar någon dag innan jag födde barn och mådde lite illa av det. Så just nu väljer jag knäck. Borde kanske göra knäck imorgon? Borde jag?

Julkorv eller julskinka?

Julkorv vet jag knappt vad det är? Är det den där vita korven som man hade förr i tiden så väljer jag helt klart julskinka. Är det prinskorvar som är julkorv väljer jag prinskorv.

Revbensspjäll eller Janssons?

Inget av dom. Har folk ens revbensspjäll på julbordet? Hmm.. Gillar inte revbensspjäll och avskyr Janssons. Har dock världens gulligaste mamma som lagar en potatisgratäng till oss Janssonshatare. Ser fram emot den.

Glögg eller julmust?

Glögg! Älskar glögg i alla dess former. Kanske inte riktigt kände att årets Blossaglögg var en höjdare men å andra sidan har jag varit tveksam till alla årens smaker utom kråkbäråret. Ta tillbaka kråkbärsglöggen. Gillar julmust också men dricker väldigt sällan läsk. Brukade dock halsa några glas på annandagen när jag vaknat upp bakfull och uttorkad från juldagsfesten kvällen före. Lär inte hända i år.

Ge eller få?

Tycker oftast det är roligare att kolla på när andra öppnar mina gåvor än att öppna mina mina egna. Men blir såklart superglad av att få också. Första julen utan Milla. Hon var bäst på att attackera tomten och öppna andras julklappar. Hehe.

4 Julfavoriter

Favoritjulfilm?

Ensam hemma eller The Holiday? Äh, jag vet inte.

Favoritjulkalender?

Här har vi två olika. Av svenska julkalenders så säger jag Sunes jul alternativt Mysteriet på Greveholm. Såg även finlandssvenska julkalenders som liten eftersom min faster som på den tiden jobbade på Yle och skapade barnprogram försåg mig med VHS:er med finlandssvenska barnprogram. Tomteskolan är därför min absoluta favorit av alla julkalendrar. Tog även med banden till skolan och hela min klass i Värnamo såg finlandssvenska Tomteskolan tillsammans. Lånade faktiskt ut kassetterna till gamla klasskompisar långt upp på högstadiet. En djupt älskad julkalender. Den finns till min stora glädje på Arenan och jag ser så fram emot den dagen jag får visa den för Bernie.

Favoritjullåt?

Just nu The Civil Wars version av I heard the bells on christmas day. 

Älskar hela den här playlisten. Inget Mariah Carey där inte.

Favoritjuldoft?

Doften av julgran och glögg, helst i kombination. Mys.

3 Om jultid

När är det dags att pynta?

I min familj pyntar man sent. Man får först pynta vid första advent. Jag fuskade lite i år och började redan i slutet av november. Skyller på hormoner.

När får man ha gran?

Granen kommer in en till två dagar före julafton. Man får verkligen inte smälla upp en gran i början av december. Inte okej. Blev lite förfärad när Blondinbella var gift med Odd och klädde granen i slutet av november. Sen kastade dom ut granen dagen efter julafton. Märkligt.

När öppnar man presenter på julafton?

Efter Kalle, sådär 17:ish på kvällen.

5 Julpersonliga

Vad är bäst med julen?

Att man får hänga med sin familj flera dagar i rad och bara mysa. Bäst! Är jag i Värnamo (varannat år) så är det dessutom himla kul att få träffa alla sina kompisar som återvänt för firandet.

Det sämsta med julen?

Julen kan vara en hemsk tid om man saknar familj och vänner. Ensamheten blir extra kännbar när det blir så tydligt vad alla andra har. Värt att tänka på och vara tacksam för det man har. Hoppas alla har någon att fira med. <3

Vad ska du göra på julafton?

I år är det min familjs år (vi har varannat Nikis/min) så vi åker till Sverige på söndag med SiljaLine och kör därefter ner de fyra timmarna till Värnamo var min familj bor. Sen ska vi äta, dricka och spela sällskapsspel i mängder. Bernies första längre resa och första gången mina syskon med familj och min moster ska få träffa vårt senaste tillskott.

Vi firar så som vi alltid har gjort med julbord på dagen och tomtegröt på kvällen. Blir mys.

Nyår då?

Det här är ännu lite oklart. Vi har några inbjudningar till roligheter (lugna sådana) men i och med Bernie så funderar vi faktiskt på om vi borde åka till Ingå och fira ensamma där. Tänker champagne och lyxig trerätters bara vi. Ska se hur det blir. Tycker att nyår oftast blir bäst när det inte är så hypeat.

Tror du att det blir det en snöig jul?

Nja, södra Sverige brukar inte bjuda på den varan. Men man vet aldrig.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *