Gravid,  Random

Familjeförberedelse

Var på den första av våra två ”familjeförberedande kurser” igår tillsammans med Niki. Två och en halv timme tillsammans med andra gravida par i ett rum i södra Helsingfors. Den första kursen skulle handla om babyskötsel och den första tiden med en bebis. I praktiken var det två timmar med amningspropaganda och en halvtimme i slutet med lite info om hygien och sömn. Var ärligt talat ganska arg när jag gick därifrån. Jag hade önskat ett mer informativt innehåll med mer fakta än WHO:s rekommendationer för amning och varför amning är det enda alternativet. Skulle vilja se mer av ”de här alternativen har man för att ta hand om sin bebis” utan moraliska värderingar. Det påstods bland annat att om amningen ”misslyckas” är det oftast för att partnern inte varit tillräckligt stöttande. Ingenting om att det faktiskt finns kvinnor som varken kan eller vill amma. Har flera vänner som verkligen kämpat med amningen men till slut gett upp efter månader av blod svett och tårar där dom känt sig så misslyckade. Varför ska man lägga den typen av moral på en redan känslig och utsatt grupp?

Det är väl klart att en förälder vill vara en så bra förälder som möjligt. Att då så tydligt förklara att vissa saker är så mycket bättre än andra skapar bara skuld och skam. Sen är WHO:s rekommendationer framförallt skapade för u-länder och där är amningen livsviktig på ett helt annat sätt än vad den är här. Vi har inga problem med smutsigt vatten eller brist på mat. Tvärtom har vi istället andra problem (till exempel allergier) som u-länder inte har och borde därför ha våra egna rekommendationer.

Dessutom hela den här biten med anknytning och amning och hur viktigt det är. Skulle barn som flaskmatas inte få någon anknytning? Varför är det ingen som pratar om anknytning till pappan? Det finns forskning som visar att pappor som får trösta sina barn från början får en bättre relation även i vuxenlivet. Är vi inte lika mycket värda som föräldrar?

Skulle vilja ha en mer modern kurs som vänder sig till båda föräldrarna. Berättar objektivt vad man har för alternativ, vilka för och nackdelar det finns med dem men utan någon moralisk värdering. Ärligt talat så finns det väl också mer saker att prata om än amning när det kommer till babyskötsel?
Har ändå den senaste tiden känt mig väldigt positiv till att amma men efter igår kände jag mig som ett uppretat omyndigförklarat barn. Åkte hem, la mig i badet och lugnade ner mig lite. Såg en film och gjorde en ansiktsmask och klappade på magen.

Vaknade i och för sig mitt i natten och kunde inte somna om för att jag var så irriterad. Hoppas att nästa kurs (som handlar om förlossning) är bättre.

 

17 Comments

 • Smulis

  Bra skrivet! Hade helt samma fiilis efter första delen av kursen, minns att den ena kvinnan som drog kursen blev helt ställd när jag räckte upp handen och frågade hur man ska förvara bröstmjölk bäst så att partnern sedan kan ge flaska när jag inte är hemma 😀 Jag ville veta superpraktiska grejer om blöjbyte, hygien och sådant men det var åtminstone väldigt lite snack om det på vår kurs. Vi fick en 5 minuters snabbkurs i babyvård på BB sedan…

  Delen om förlossningen var liiite bättre, förbered dig med en massa frågor så får du ut så mkt som möjligt av den…

  • Lina

   Tack! ja, men precis. Kommer ihåg att du sa att du kände så efter din kurs. Tänkte verkligen på dig när jag gick in där att jag hoppas att dom skärpt till sig på ett år. Sjukt det där också att man ska behöva känna sig dum för att man ställer en helt normal jäkla fråga. Så trött man blir. Ja, jag ska absolut ställa frågor under nästa del. Är inte jättepeppad på att gå. Men sen behöver man aldrig göra den kursen igen. 🙂

 • Kugge

  Så sjukt?! Själv har jag vuxit upp på flaska, pga att mamma helt enkelt inte kunde amma, och det blev ju hur bra som helst ändå. Men fint att du skriver om det Lina! <3

  • Lina

   Ja, eller hur? Exakt. Det blev hur bra som helst ändå. Tokigt att dom än idag ska hålla på och hetsa när det finns hur många flaskbarn som helst som mår bra. Tack Kuggis!

 • Cat

  Helt samma tankar fick jag efter samma kurs i Tölö. Usch, så ensidigt och dumt o skapar helt onödig ångest ren på förhand…

 • Erica

  Alltså, den där kursen va ett skämt också när vi gick den år 2015. Så dåligt förberedd personal (”oj, HUS har fått nya webbsidor där det står om bl.a. förlossningen för 6 månader sen, men vi har inte hunnit kolla på dem”, den nivån va det på allt). Förutom oförberedd så upplevde jag kursen både omodern (gällande bl.a. amning) o oinformativ. Jag har t.ex. fött båda mina barn med snitt, o detta nämndes inte ens på kursen, varken planerade eller spontana. Argh, blir arg bara ja tänker på det såhär 4 år senare. Som tur är det sen sämsta delen jag stött på på mödra-/barnrådgivningen/förlossningsvården i Helsingfors. Folkhälsan ordnar också en förberedande kurs (typ 5 ggr eller ngt), som lär ska vara bra. Inte gått den själv dock.

  Lycka till på slutet, förlossning sen när det är aktuellt o tiden med bebis sen.

  • Lina

   Helt galet det där. Har förlossningsdelen först nästa onsdag. Tar dom inte upp snitt då så tänker jag börja fråga om den saken just för att jag verkligen tycker att den informationen borde ges neutralt. Lyssnade bland annat på podden Vattnet går häromdagen med Vanja Wikström där hon berättade om bemötandet hon fått när hon sagt att hon vill göra snitt. Nu vill jag inte ha ett snitt (om jag får välja) men jag vill precis som med amningen få information om fördelar och nackdelar för att själv få ta det beslutet utan att någon ska döma mig. Dessutom är det väl jätteviktigt att få information om vilka vägar en förlossning kan ta, så att man vet vad som händer om ett snitt görs. Skönt att allt annat har fungerat för dig genom de här åren med bemötande, om det här är det sämsta så får man vara glad för det.

   Tack! Bara 46 dagar kvar nu. Woop.

 • M

  Vad konstigt! Jag var på exakt samma kurs men på Drumsö igår och där var det helt annan inställning. Såklart de liksom sade att amning är det mest naturliga alternativet pga just immunförsvar osv, men över halva tiden så talades de om pumpning, förvaring av pumpad mjölk, ersättning osv.! Jag fick liksom tvärtom ett sjukt ”modernt” intryck och kände mer att jess okej skönt nu behöver man inte stressa desto mer över det. Andra timmen gick åt att det kom ett par med sin bebis som fötts 2 månader sen och alla preggos fick fråga dem massa frågor om första tiden, förlossning, do’s and dont’s, bra och onödiga inköp osv.. tänk så stor skillnad det kan vara mellan de olika rådgivningarna, vår drogs i alla fall av två ganska unga brudar som kanske är lite mer moderna… HOPPAS er förlossningskurs är bättre! 🙂

  • Veera

   Vi var på samma kurs i norra Helsingfors och det var helt annan inställning! De just poängterade att alla barn är olika och att vissa inte ens kan amma och att alla gör på de sättet som är bäst för barnet 🙂

  • Lina

   Hej M! Oj så mycket bättre. Så där hade jag verkligen velat ha det. Konstigt att det inte är samma kurs i alla stans stadsdelar utan att det kan skilja så mycket baserat på var man går. Man tycker att dom borde ha en gemensam kursplan med samma typ av innehåll?

   Men himla skönt att du fick den upplevelsen. Kanske det finns hopp om kursen ändå. 😀

   Tack!!! Det hoppas jag med. Kram och lycka till med din, hoppas du får en bra fortsättning på graviditeten <3

 • C

  Håller helt med dig! Herregud vad förlegat, så har jag inte upplevt det här i Stockholm, varken på mvc, förlossning/bb eller nu bvc (fick barn några månader sedan), men det beror säkert på vad det är för person man träffar. Vill tipsa dig om boken ”Praktika för blivande föräldrar” om du inte ännu har läst den! Tycker den var superbra inför att man fick barn. Den ena författaren bloggar också på http://www.barnakuten.nu där man kan läsa om typ allt som hör till föräldraskapet och bebis. Brukar kika där när jag har något jag undrar över och låter bli att gå in på familjeliv 😉

  • Lina

   Först och främst, Stort grattis till den nya familjemedlemmen. Så roligt. Gick allt bra?

   Tack för boktipset. Köpte faktiskt den redan under min förra graviditet (den som gick åt skogen) och lusläste den redan då. Kanske tack vare den hade jag faktiskt möjlighet att förstå att det finns fakta och så finns det fakta under förra veckans kurs och inte bara lapade i mig allt. Älskar hur boken går igenom ämnen sakligt och poängterar att man är en myndig människa även om man är gravid. Så jäkla bra bok.

   Barnakuten hade jag helt missat men har nu hängt där inne halva helgen så tusen tack för det tipset. Familjeliv är kanske inte rätta källan för information men ibland kan man hänga där av ren underhållning. Finns ju en del guldtrådar där, till exempel: Har mitt barn ett whitetrashnamn?, Kan man gifta sig med en advokat?, Min man vill använda blöja och så vidare. 😀

   Kram!

   • C

    Tack snälla! Jodå, allt gick bra till slut ☺️ Det visade sig några veckor innan bf att det var dåligt flöde i navelsträngen och efter några dygn av misslyckade igångsättningsförsök fick de plocka ut henne med snitt.

    Haha ja precis, familjeliv är rätt roligt att kika in på i just underhållningssyfte ? lycka till nu till sista biten av graviditeten och hoppas er andra kurs är bättre än den fösta!

  • M

   Ja men precis! Barnmorskorna (eller vad heter det i Finland – rådgivningatant?) sade så bra, att det finns så mycket pekpinnar hit och dit som vi som mammor kommer att få höra så man skall göra som man själv känner. De tipsade också om att det lönar sig och fråga massor sen på sjukhuset efter förlossningen, samma frågor av olika barnmorskor, för då får man massa olika tips och svar och sedan kan man själv välja det som känns bäst för en 🙂 Inte bara ens gällande ammning utan hällande allt med bebé! Lycka till du med – inte mycket kvar!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *