Random

Den fula fisken

 

Har du bara tid att läsa en enda artikel idag ska du läsa den här om den norska odlade laxen. Kan säga att det är slutätet med norsk odlad lax efter den här välskrivna och alarmerade artikeln. Hade ingen aning om hur smutsig och korrupt industri det här är. Hur absurt det är att myndigheter vars enda uppgift är att ge sanningsenliga livsmedelsråd fabricerar rapporter. Money talks. 

 

 

”En av de ledande sjömatsproducenterna, Marine Harvest, försökte istället odla upp läppfisken berggylta i stora baljor på land. När berggyltan drabbades av blödningar, magrade och tappade fenor ombads forskaren Stein Mortensen undersöka saken. Han upptäckte att den odlade berggyltan drabbades av bakterieinfektioner, och när småfisken sedan skickades ut i laxodlingarna överfördes smittan till både den odlade och den vilda laxen. När det var dags för Mortensen att publicera sitt resultat fick han av misstag en kopia av ett mejl avsett för andra mottagare. Avsändaren var Marine Harvest: »Då får den gode Mortensen plats på den celebra listan över forskare som vi inte vill samarbeta med. Snacka om att skapa en negativ vinkling av en så positiv sak för näringen.« Mortensens rapport blev aldrig publicerad.”

 

 

”Istället var det en barnläkare och en professor i barnmedicin som slutligen tog bladet från munnen. Våren 2013 slog Anne-Lise Bjørke Monsen och Bjørn Bolann på Haukelands universitetssjukhus i Bergen larm i kvällstidningen VG: »Barn bör inte äta odlad lax.« Deras studier visade att miljögifterna i lax kunde skada gravida samt överföras till spädbarn genom amningen. Dagbladet följde upp med att den som äter mer än två måltider fet fisk i veckan passerar gränsvärdena för flera miljögifter och att kvinnor i fertil ålder bör se upp.
Det norska Hälso- och omsorgsdepartementet avfärdade uppgifterna och publicerade ett lugnande meddelande på flera olika språk. Dock visade sig texten vara författad av Norges Sjømatråd – fiskbranschens egen lobbyorganisation.”

Grafik: Grafik: Erik Nylund

”– När människan spelar Gud går det alltid åt helvete, säger han. Det är bara att ta en titt på den chilenska kusten: där kan du hitta kungslax, havsöring och atlantlax i samma älv. De har rymt från norska odlingsstationer och har fått de ekologiska systemen att kollapsa totalt. Tyvärr är det alldeles för få som bryr sig, men hade du istället sett en isbjörn, ett lejon och en älg tillsammans i den svenska skogen hade det blivit ett jävla liv.”

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *