Mat,  Tips

Rabarbersaft

Försommarens fräschaste alkoholfria drink består av rabarbersaft, bubbelvatten och citronmeliss. Drack nämligen rabarbersaft med bubbelvatten på Basbas för några veckor sedan. Har efter det tänkt att jag ska göra min egen version av det hela. Vill man ha en alkoholhaltig variant kan man till exempel hälla saft i botten på ett skumpaglas och fylla på med iskall cava. Festligt.

Utgick från Leila Lindholms recept på Rabarbersaft och la till mer citron och vaniljsocker Det blir cirka tre liter saft efter att du har spätt ut den. Mät 1:1 eller smaka dig fram. Kom ihåg att rabarber gör att du får svårare att ta upp kalcium. Drick inte för mycket och konsumera gärna mjölkprodukter i samband eller efteråt.
Du behöver.
  • 1 kg rabarber
  • 1,5 dl vatten
  • 4,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 pressade citroner

 

Börja med att hacka rabarbern i småbitar.Pressa ut saften ur citronernaHäll upp 1,5 liter vatten i en kastrull och lägg i rabarbern. Låt koka i 15 minuter utan att röra om. Sila därefter av saften med en sil. Häll i sockret, citronsaften och vaniljsockret och koka upp igen. Koka några minuter och låt saften därefter svalna. Häll upp i flaskor och markera datum så att du har koll på när du tillverkade kalaset. Går även bra att frysa ner.Avnjut din saft i celebert sällskap eller som jag, med Trettio Plus Trevar i öronen.

4 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.