Mat

Lillys lax

Hallå! Tänkte att vi inviger måndagen med att bjuda på receptet på lax som jag och Niki åt i lördags. Receptet kommer från min mammas bästa kompis Anns mans mamma som jag tror hette Lilly? (hehe, nu blev det komplicerat). Det här är i alla fall en superduper god och ganska fet laxrätt som passar ypperligt till en lördag när man antingen ska ha gäster, eller som för vår del bara skulle vara hemma och fira lördag med varandra.

 

Lillys Lax:
Du behöver en laxsida (vår var ganska liten, men det funkar med en stor också om ni har många gäster)
Gräslök
Salt
Såsen:
2 dl vispgrädde
2 dl cremé fraiche
1/2 dl fiskbuljong
1/2 dl sherry
Tillbehör:
Potatis
sallad
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg laxen med skinnet neråt i en ugnsform. Blanda såsens ingredienser i en kastrull och värm, koka inte. Jag brukar använda en fiskbuljongtärning istället för en halv deciliter fiskbuljong. Välj själv. Salta laxen med grovt salt på ovansidan och klipp över gräslök. Häll såsen på sidorna om laxen. Har du en stor lax kan det vara bra att göra lite extra sås. Sätt därefter in laxen i ugnen i en halvtimme. Under tiden kokar du potatis och gör en fräsch sallad (gärna med avocado). Servera kalaset tillsammans.

4 Comments

  • Mamman

    Äras den som äras bör – det var Anns svärmor, alltså Johans mamma Lilly Andreen som det goda receptet kommer ifrån. Anns mamma hette Eva. Lillys lax har vi lagat många gånger. Smidigt och jättegott!

  • Anonym

    Äras den som äras bör – det var Anns svärmor, alltså Johans mamma Lilly Andreen som det goda receptet kommer ifrån. Anns mamma hette Eva. Lillys lax har vi lagat många gånger. Smidigt och jättegott!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *