Personligt

Fördomar om Österbotteneriet

Jag föreslog för Niki häromdagen att vi borde bila upp längs med den finska kusten. Uppleva städerna. Checka in på små, mysiga hotell, äta kustmat och lära oss Nerpesiska (oklart om det stavas så). Jag har ändå en hel del fördomar om Österbotten som jag tänker att jag borde få bukt med. Om ni inte blir allt för arga på mig så tänker jag skriva ner både de charmiga och de mindre charmiga? Kom ihåg, det är bara  mindre seriösa fördomar. Sådana som alla verkar ha mot oss svedopellar också. Ta det hela med en stor skopa salt. Promise.

Nu kör vi.

– Ilskan mot trean: Under min tid på tv-programmet Min Morgon upplevde jag ofta Österbottningarna som lite…ja, arga. Kanske för att det ramlade in mail flera gånger i veckan från människor som hade en onaturlig fixering vid väg ring III (På tal om denna väg som går runt Helsingfors så uttalar min rikssvenska Iphone vägen i GPSen som KEHÄ III, alltså som tre i:n. Lite kul). Som att vi innanför denna väg saknar all form av vett. Vi förstår ingenting. Vi har i och för sig lite olika problem. Jag är till exempel inte särskilt upprörd över varg-situationen. Ja, av förklarliga skäl. Jag blir inte heller mer upprörd eller förstående över att alla som vill diskutera vargfrågan uppför sig som galningar. Känns som att hänga på forumet Flashback varje gång någon vill prata varg. Vad har hen tagit tänker jag? Helt säkert steroider?

Jag vet inte varför jag tänker på Odd Molly? Känns som en ganska absurd fördom ändå? Tänker att de där stickade svindyra koftorna hänger med i hushållen. År in och år ut.

– Att man får barn när man är sådär tjugotre? Kanske det är den Österbottniska bloggvärlden som fått mig att tro att alla blir föräldrar i väldigt tidig ålder? Jag uppfattar det som att många har hus, två barn och kombibil vid tjugofem. To be fair så är det ungefär samma situation i den lilla småstaden jag själv kommer ifrån. Tänker ändå att det måste vara ganska nice med huspriserna ändå. Få ett helt hus för samma precis som en etta här. Blir nästan lite avundsjuk.

– Det här med att älska päls och pälsfarmar är helt normalt? En fördom jag önskar av hela mitt hjärta inte är sann. Lyssna på podden Allt jag velat veta om djurs känsloliv och fråga dig själv om du på riktigt tycker att det är koscher att ha rävar i småsmå burar? Inte okej.

Man gillar att fika i samma utsträckning som svenskarna. Överlag gillar man svenskarna och de flesta svenska kulturfinurligheter. Just därför är man även lite mysigare i Österbotten. Tänker jag.

När det vankas fest är det snarare saft än rosévin i vinglasen? Tänker att genom den kyrkliga biten är Österbottningar också mer benägna till att skippa alkoholen. Man festar till det med alkoholfri cider istället, dukar jäkligt fint och ordnar spex.

Man tycker nästan lite onaturligt mycket om Radio X3M. De som jobbar där är stjärnor. Lite som Justin Bieber fast i plural.

– Man har koll. På Åland och Sverige. Tänker att det är de två man som Österbottning gillar mest. Man åker hellre till Umeå eller Stockholm för shopping än till Helsingfors (som man för övrigt kallar för Hesa). Tänker även att Österbottningar är lite positivare och lite svenskare i tankesättet. Har även en stark känsla av att Österbottningarna har bättre koll på vem som åkte ur Svenska Let´s Dance i fredags än finska Paradise Hotel.

– Det byts frisyrer. Ofta. Man vill liksom alltid ha det senaste skriket på huvudet. Vad som nu än är trendigt. Just då.

I Österbotten är man öven en jäkel på att baka saker. Att pyssla, fixa och skapa mys överlag är Österbottningens grej. Hälsar man på hemma hos en person blir man serverad sju sorters kakor i en skål hen lagat själv i sin pysselverkstad på gården. Pysslig pyssligare Österbotten.

 

Okej. Nu tar vi paus. Hoppas ni inte blev allt för upprörda över dessa. Som sagt. jag har aldrig varit i Österbotten. Tänker bara att det skulle vara roligt att få ut alla dumheter jag tänker om regionen. Förstår såklart själv att det här knappast är sanningen.

Vad har ni för fördomar om Österbotten? Huvudstadsregionen? Svenskar?

Själv är jag smålänning och den största fördomen folk har om oss är att vi är riktigt snåla. Dock helt sant. Fast vi kallar det ekonomiska istället. Ska tydligen klinga bättre.  

2 Comments

  • L

    25-årig österbottning här för att bekräfta och dementera påståendena!

    Ja, det finns rätt mycket fördomar/ilska mot huvudstadsregionen, det är olika verkligheter och det är väl i synnerhet de som har jordbruk och dylikt som känner frustration. Som jag uppfattar det. Äger ingen Odd Molly-kofta och tycker de är rätt fula. Är som sagt 25 och har inga barn (och vill inte ha på minst fem år), men nog hus, sambo och katt. Jag har dock vänner i min ålder som är föräldrar. Hatar pälsnäringen (men kommer från Sydösterbotten där den inte är lika stor). Har fikat mycket hela mitt liv, men druckit ordentligt med alkohol också, precis som de flesta jag känner. Jag tycker inte onaturligt mycket om X3M, lyssnar nästan dagligen men ser inte programledarna som mina idoler direkt. De är bara människor som jobbar med radio? Vet absolut ingen som vunnit finska PH, men har sett alla svenska säsonger, växte upp med svenska Idol och vet definitivt vem som dansar i Let’s Dance även om jag inte ser på det programmet – hela min filterbubbla är full av Sverige. Kan dock nästan inget om Åland. Har aldrig färgat mitt hår och toppar det var åttonde vecka så att det alltid ser på pricken likadant ut (he-he). Älskar att mysa och fixa och trixa. Rätt många rätt fick du ändå!

    • Lina

      Wow! Dig tycker jag om! tack för all feedback på dessa fördomar. Skönt att höra att du inte behöver gå runt i stickade koftor med mönster som kostar en förmögenhet med hår med skojiga kontraster. Tänker att du känns som en bra typ att hälsa på när vi väl åker på vår roadtrip. Bli inte förvånad när vi plingar på dörren. <3

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *