Landet

Hundars känsloliveri

Körde in till jobbet imorse för två möten. Parkerade utanför kontoret på Kalevagatan för tre timmar och betalade hutlösa 14€ (!!!!!!) för det. Vad hände med alla ZON2 i centrum? Sen när blev allting ZON1? Hade hur som helst två möten varav det ena varade i över två timmar och det andra i tio minuter. Oklart vilket som var mer produktivt? Hade i alla hast även glömt datorn i Ingå så fick verkligen fokusera på vad alla sa eftersom jag inte hade något annat att pilla på. Borde egentligen göra det oftare, ta möten utan dator. Känns som om man tänker bättre.

När jag kom tillbaka till Ingå hade pappa anlänt från Sverige. Vi mötte helt säkert varandra i förbifarten på 51:an men det var inget någon av oss märkte. I eftermiddags plockade vi fram alla utemöbler från lidret och tvättade spektaklet med vattenslangen. Avslutade det hela med middag på gräsmattan. Är så glad att jag bestämde mig för tre nätter här. Finns inget bättre ställe att uppleva den finska sommaren. Ja, nu när den är här.

Skrev häromdagen här att jag lyssnar på podden Allt du velat veta och om hur mycket jag lärt mig om olika ämnen. Imorse lyssnade jag på ett avsnitt med etologoen Per Jensen som framförallt forskat på hur hundar tänker/känner. Så himla intressant avsnitt. Både historien om att hunden/vargen sökte sig till människan och inte tvärtom. Att hundar förstår ungefär lika mycket som en fyraåring, att hunden har tidsuppfattning (ingen bra nyhet för alla som lämnar sina hundar ensamma hela dagarna) och att hundens relation till husse/matte är psykologiskt väldigt lik den barn har till sina föräldrar. Fick helt nya ögon för Milla och kände mig så tacksam över att hon så sällan är ensam längre stunder. Jag visste redan innan att Milla förstår mycket av det vi säger och gör, men det här var ändå en ögonöppnare.

Hej pappa! Tänk att om ett halvår fyller han sjuttio och jag trettio år. Hundraårsmiddag tänker jag att vi ska ha tillsammans.  Kvällen är lika vacker som gårdagen. Egentligen borde jag bara ta ledigt resten av veckan och bara hänga kvar här. Tyvärr har jag lite för mycket på tapeten. Note to myself inför nästa års maj. Flexibelt schema.

2 Comments

  • Alexandra

    Så bra att du lyfter fram det där med hundars känsloliv. Tyvärr tycks många fortfarande se hundar som objekt och tycker det är ok att lämna sin hund dagligen ensam för 8-10h. Och ofta får de heller inga ordentliga promenader eller mental stimulans.. Kanske brist på tid eller ork. Vet ej. Nåväl, Milla har det bra! <3

    • Lina

      Så är det absolut. I Sverige tror jag dock att det är lag på att man inte får lämna sin hund mer än sex timmar? Tycker att man borde ha en plan för hunden innan man skaffar den. Lämnar Milla ensam i sådär sju-åtta timmar kanske en gång i halvåret. Annars är hon sällan ensam. Jag tycker att det är bra att förstå hundens känsloliv men tycker ändå att man altid ska komma ihåg att även om hundens relation till en är som ett barn så är hunden inget barn. På samma sätt som jag inte tycker att man ska dalta med barn ska man heller inte dalta med hunden. Regler och att man alltid är konsekvent och vänlig. Hunden är i slutändan heller ingen människa. Men lyssna på det poddavsnittet. Tror verkligen du kommer att gilla det.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *