Random

Relationsråderiet

Tänker att jag ska skriva lite om min syn på relationer. Framförallt relationen till en partner. Borde kanske börja med att säga att jag verkligen inte är en expert på kärlek eller lycka men tänker att jag kan berätta hur jag tänker. Så, här har ni mina sju regler för förhållanderiet.

– Försök inte förändra den andra. Då talar jag om större saker (inte att ta ut soporna). Klaga inte på den andres personligheter, utseende eller känslovärld. Allt det är ju anledningen till varför du blev kär från början. Jag har sett bekanta bli tillsammans med partners där den ena varit känd för sin stora humor och efter något år eller två försöker den bekanta få partnern att tona ner sig, vara tyst osv. Låt din partner få vara sig själv. Skäms inte för den andra. Varje person står för sina egna handlingar och åsikter. Annars borde du kanske hitta en ny partner?

– Anklaga inte varandra. Kommunikation är A och B hörrni (hej kliché). Om jag nu tycker att jag städar oftare än Niki. Då säger jag inte ”Du städar aldrig” eller snäser av med något sarkastiskt ”Skulle vara kul om du någonsin skulle kunna hjälpa till”. Prata om det där från början som normala människor och när det sen inte fungerar. Sitt då ner och prata lugnt om hur du känner och fråga hur den andra ser på saken? Hur känner du om det här? Vad gillar du att göra? Ska vi ha ansvarsområden? Tidpunkter? Whatever makes you happy. Det är faktiskt möjligt att ta upp problem på ett sätt som får båda att må bra utan att hoppa på varandra. Prata, utan att anklaga och undvik ord som ”aldrig och alltid”. Ingen blir glad av att höra dessa. Dessutom om du nu faktiskt vill få din partner att till exempel städa mer så blir hen ju inte mer pepp på städandet av att du stormar fram med ett ”Det är alltid jag som städar”. Storytelling och marketing på en annan nivå.

– Sen har vi det kanske viktigaste. Den gyllene regeln är en grundläggande etisk princip som återfinns inom många religioner samt filosofiska och etiska läror. Den äldsta nedtecknade varianten härstammar från Konfucius, ca 500 år f.kr. Principen kan uttryckas både positivt (”gör mot andra som du själv vill bli behandlad”) och negativt (”gör inte mot andra som du själv inte vill bli behandlad”). Jag försöker alltid ha regeln i åtanke både i handlingar men också hur jag reagerar på konflikter eller för den delen uppför mig. Exempel. Jag har jobbat hemifrån och därför även hunnit laga mat lagom till att Niki kommer hem. Jag har inte berättat för honom att jag har lagat mat utan tänker att det blir en bra överraskning. Så får jag ett sms av att Niki blir kvar på stan på en kaffe med sin bästa kompis. Då kan jag såklart skicka ett lite besviket sms tillbaka om att jag faktiskt har lagat mat här hemma. Eller så skriver jag bara ”okej att vi ses senare, hälsa!” och äter middag med mig själv och en bra podd i öronen istället. Sätter in resterna i kylskåpet så får han äta dem när han kommer hem. För om jag hade kommit från jobbet och Ylva hade ringt och frågat mig på en afterwork och jag sagt ”ja” hade jag inte fått en härlig känsla om Niki körde besvikelse-kortet på mig heller. Då hade jag inte kunnat njuta av min träff med Ylva och varit irriterad när jag kom hem. You see. Ain´t good for anyone. Ville jag ha fått hem honom på middag kunde jag väl bara ha berättat det lite tidigare och frågat vad han har för planer istället för att bara anta? Så, sura inte. Människor som surar överlag är oftast inga roliga människor. Unna varandra istället. Tricket är att om man behandlar någon så som man själv vill bli behandlad så gör den andra partnern sannolikt det med dig också. Strävar efter att få den andra att må så bra som möjligt istället för tvärtom. Hänger ni med?

– Även i krig finns det regler. Okej, så ni har kommit till den punkten att ni måste bråka. Frustrationen är på topp och allt måste ut på bordet. Det är okej. Det är normalt att bråka lite ibland. Men kom då ihåg att bara för att du just nu är arg så finns det ingenting som rättfärdigar att du är en elak galning. Var konkret, lyssna på den andra och säg vad du än gör ingenting som du kommer att ångra. Det är onödigt och korkat att såra den andra djupt. Just don´t. Försök istället att förstå hur den andra tänker och få den att förstå hur du tänker. Om båda kämpar för att sätta sig in i den andras situation hittar man oftast en lösning. Be kind.

– Säg förlåt. Även om du kanske inte alltid håller med att du har fel så kallas det att vara vuxen. Be om ursäkt. Säg att det var dumt, du hade fel. Nu menar jag inte att det alltid ska vara samma person som har fel eller säger förlåt. Men var generös med förlåtelse. Jäkla fin sak att säga ändå. Förlåt.

– Var inte långsint. Härligt, bråket är över, ni är överens. Bra, då ska ni släppa det och gå vidare. Gör inte det där riktigt skitiga misstaget med att dra upp samma saker senare. Eller för den delen använda i utpressningssyfte. That´s even worse. Sådär ”Du gjorde så mot mig för tre månader, du får ta kvällens hundrunda”. Har ni bråkat då ska du släppa skiten och aldrig återvända till samma sak. Let it go.

– Ha roligt tillsammans. Försök att inte fastna i soffan med varsin dator i knät varje kväll. Dejta varandra då och då. Snacka med varandra och framförallt lyssna. Fråga hur dagen har varit, laga mat tillsammans, ät tillsammans och ta en promenad tillsammans, gosa med varandra. Ibland kan man krydda till det lite med att dela på en flaska vin mitt i veckan och spela poker. Vad ni än gillar att göra. Glöm inte bort att den där typen du bor med är en person du valt att bo ihop med av en anledning. Njut för fan.
Insåg att jag blandat in en hel del engelska i allt det här. Känner mig lite som de där Ylva Fogel i Paradise hotel som la in varannat ord engelska i allt hon sa. Förlåt.

Vad för tankar har ni när det kommer till förhållanden? Är jag helt ute och cyklar?

4 Comments

 • Kugge

  Bra inlägg och bra tankar! Jag tänker så här: om båda försöker vara så snälla/fina/kivoga med varandra som möjligt kommer det att sluta bra. Det behöver inte vara nåt överdrivet, utan bara att faktiskt komma ihåg sin partner i vardagen. Och alltså långsinta personer, grrrr! Jag blir tokig på folk som inte kan släppa gamla grejer.

  • Lina

   Tack Kugge!! Ja, precis. Tror man kommer så långt på att vara snäll och anstränga sig för att få den andra att må bra. Att se varandra som ett team istället och uppmuntra istället för att trycka ner. Långsinthet är hemskt. Usch.

 • Jenn - forever abroad

  Lina, du ÄR helt ute och cyklar.

  Hehe, skojar bara. Tycker det här är huuur fantastiska tips som helst och en bra filosofi. Försöker nog leva lite så jag/vi också. Prata om saker är superviktigt, och att vilja göra saker för den andre.

  Egentligen borde det vara en självklarhet i förhållanden, men kan tänka mig att det absolut inte är det hos många. De skulle behöva printa din lista och sätta den på kylen!

  • Lina

   Haha! Hoppas att jag cyklar på en Wheelström-cykel. Vill så ha en sån.

   Braaaa Jenn! man ska ta vara på de man älskar. Även om det låter självklart så upplever jag så ofta par som gör allt det här, fast tvärtom. Bra att komma ihåg att tänka på även om det känns självklart. Love to Mumin!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *