Tips

Två böcker som får en att må bra

Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg


Fyrtionioåriga Agneta är gift med Magnus, jobbar på trafikverket och är mamma till två utflugna barn som mest tar kontakt via Swish. Magnus är väl lite av min mardröm till partner. Ni vet den där friskiskillen som träningssimmar, cyklar och springer året om och vill att alla i familjen ska vara renlevnadsmänniskor. Jag förstår att Agneta verkligen behöver en förändring. Så vaknar Agneta en dag till liv, trött på att känna sig osynlig och fel, svarar hon på en annons om ett jobb som någon form av au pair i Frankrike.

Agneta packar väskan och lämnar Sverige och flyttar in hos en dement svensk äldre man som förlorat sin egen man några år tidigare. Det är så himla härligt att få lära känna Agneta och alla karaktärerna, uppleva nytändningen till livet, mat, vin, vänskap och lust. Bort med dåliga samveten, dålig självkänsla och att inte räcka till. Att säga ja till livet.

SÅ himla mysig och rolig bok. En sann semesterbok att må bra av.Lektioner i Kemi av Bonnies Garmus

Elizabeth Zott är ingen vanlig kvinna. Faktum är att Elizabeth Zott skulle vara den första att påpeka att det inte finns något som heter en vanlig kvinna. Det enda hon drömmer om är att få arbeta som forskare inom kemi, men det är 60-tal och jämställdhet är inget som hennes forskningsinstitut direkt satsar på. Tvärtom.
Hon träffar den stora kärleken men så vänds allt upp och ner och plötsligt är Elisabeth ensamstående mamma och dessutom en älskad och välkänd TV-kock. Att lära ut mat till alla amerikanska kvinnor och samtidigt ge ordentliga lektioner i kemi är Elisabeths specialitet.

Jag älskade den här boken redan från första sidorna. Det var så härligt att få ta del av den här historien. Så älskvärda karaktärer, deras kamp och den starka känslan av revansch. Alltid ett vinnande koncept.


Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.