Hem,  Inredning

Att hitta ett golv

Redan på visningen av vårt hus la jag märke till att det vita parkettgolvet från Timberwise behövde fixas. Det hade gulnat ordentligt genom åren och konstigt nog fanns det ett parti med brädor som hade en helt annan färg än resten av golvet. Väldigt märkligt gjort. Så innan vi flyttade in kontaktade vi massa golvföretag. Vi skickade bilder, frågade om Timberwisegolvet gick att slipa. Pratade med Timberwise och deras experter. Slutsatsen var att ingen kunde garantera att det skulle bli bra när det var fabriksmålat vitt och inte träfärgat.

Här ser man tydligt de olika färgerna i golvet.

Ett företag sa att dom gärna slipar och behandlar det för 5000€ men att det kan hända att vi efteråt vill lägga ett helt nytt golv i och med att resultatet kanske inte skulle bli så bra. Så vi drog oss ur alla golvplaner. Bestämde oss för att flytta in och fundera vad vi vill ha för golv i framtiden.


Sen har vi bott här med ett gult parkettgolv, vilket i och för sig varit skönt. Att ha småbarn i kombination med ett golv man inte bryr sig ett skit om är faktiskt ganska härligt. Men samtidigt har det stört mig. Mitt visuella öga har verkligen varit irriterat. Inte minst när jag testat sådär 10 olika potentiella väggfärger genom året. Ingenting är fint med gult golv.


När vi bott i huset i ca ett halvår råkade Bernie sparka sönder ena sockeln på vårt kök. Alltså den nedre listen av kökskåpet på ändan föll av. Jag kikade under och blev väldigt förvånad när jag hittade en stavparkett. Fynd! Efter det fyndet har jag tjatat om det här golvet. Att vi ska ta fram det, slipa det och behandla det. Men samtidigt visste vi inte hur långt golvet gick, vilket skick det var i (någon har ändå lagt en annan parkett ovanpå) eller hur det skulle bli. Dessutom ville vi inte slipa golv nu med tanke på att vi både har småbarn och bor här (orka flytta ut för renovering just nu).

Men så har jag sett golvet hos våra grannar. Hur fint det varit och att det gått på hela övre våningen. Så en dag förra veckan när solen sken fick jag nog av gult golv. Jag textade Niki och meddelande att nu åker golvet ut. Sån är jag. Konsulterade min egna svägerska som just lagt ett golv om hur man tar bort ett golv. Sen var det bara att hitta rätt ända och börja.

Niki kom hem och hjälpte till efter att barnen somnat. Vi kastade bort planka för planka och mer och mer av originalgolvet kom fram. Jag tjöt av glädje, skrattade och kände att jag vunnit på lotto. Golvet var i superfint skick. Alltså bättre än vad jag ens kunnat önska.

Det enda lite tråkiga var att till skillnad från våra grannars hus fortsatte golvet inte in i sovrummen. Istället verkar vi ha någon form av plastmatta under, så vi har valt att lämna Timberwisegolven där så länge. Den dagen då vi slipar golvet lägger vi en ny stavparkett i alla sovrummen som matchar resten. En annan grej som vi i och för sig trodde skulle dyka upp var att golvet i mitten av köket måste lagas. Där har det nämligen gått en vägg. Vårt kök har öppnats upp för tio år sedan genom att riva en vägg, innan dess var det halvt stängt. Så det var det tråkiga. Men köket löste jag med en matta. Hehe.

Det blev en helt otrolig skillnad med ett annan golv. Allt har fått ett annan look. Bara känslan att gå på det här golvet är något helt annat. Det är så lent och ljudlöst. Njuter liksom att gå barfota och känna träet under fötterna.

Nu ska jag bara komma fram till vilken väggfärg det blir. Var inne på en ljus varm beige, men kan bli att det blir för gult med det sydvästliga solljuset som kommer in här.

Dolde ”köksväggen” i golvet med en Lohals från Ikea. Mattor kan man använda till mycket.

Det var historien om hur vi hittade ett golv. Vad tycker ni?

4 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *