Random

Svar på frågestunden del 2

Ligger ju lite lätt efter här efter en helg med mycket innehåll. Men nu så, nu ska jag ge mig på frågorna del 2.

  1. Maria Frågar:

Som utlandssvensk själv i ett annat land tycker jag det är väldigt kul att höra om hur det fungerar i Finnland mot i Sverige som påverkar ditt liv?. T.ex. Hur fungerar det att köpa hus? Är det samma budhysteri och höga lån som i Sverige? Hur länge får man vara på förskolan och vad betalar man? Är det vanligt att jobba deltid? Var åker finnarna helst på? Är man lika galna i att renovera som de flesta av mina svenska vänner verkar vara så fort de byter boende? Listan kan göras lång, men några förslag på saker jag brukar reflektera över?

Bostad: Wow. Här har vi många frågor. Kul. Ganska mycket fungerar på liknande sätt i både Sverige och Finland. Mycket mer än om jag hade flyttat till till exempel Syfadrika eller något annnat icke-grannland. Men sen så skiljer det sig ändå åt en hel del fast mer i detaljerna. I Sverige köper man bostadsrätter och ger sig in i budkrig. Här köper man oftast en aktiebostad och till skillnad från bostadsrätter så får man göra vad man vill med den. Jag behöver inte fråga någon om lov om jag vill hyra ut min egen lägenhet tex. Bor du i ditt hem i mer än två år får du dessutom sälja den skattefritt. Däremot betalar du skatt när du köper. Två procent på lägenheter/radhus/parhus och fyra procent på en fristående villa.

När det kommer till själva sälja/köpa så finns det några olika metoder att sälja bostad med. Det finns öppen digital budgivning, men det är inte så jättevanligt. Vanligast är att man ger ett bud till mäklaren (vanligt med underbud) och så får man se om någon budar över eller inte. En annan metod är att alla spekulanter lägger sina bud före en viss dag utan att veta vad någon annan budar och så får köparen välja det bud den gillar mest. Lite knepigt som köpare för du vet ju inte om du kan få den eller inte i och med att buden är hemliga. Vi har till exempel köpt båda våra hem med underbud. Skulle väl aldrig hända i Sverige?


Bostadslånen är också olika. Här får man ett lån på högst 30 år (vanligast är 20-25 år) som man amorterar på. Så vi har märkbart kortare lånetider, men däremot har vi lägre räntor än svenskarna. Vi har 0,4 och det anses vara ganska galet i Sverige där 1,5 anses lågt.


Renoverar gör man gärna men kanske inte i samma utsträckning som i Sverige. Överlag är finnarna inte alls lika trendkänsliga och bryr sig inte riktigt på samma sätt om att allt ska förnyas hela tiden. Kanske lite mer jordnära.Familjeliv. Det är ganska vanligt att jobba deltid när man har små barn. Tror det finns någon form av lag som ger dig rätt till det så länge barnen är under tre år? Kan vara mer. Däremot finns det inte något Vabb-system som i Sverige. Blir ditt barn sjukt har du högst fyra dagar på dig att vara hemma (bekostas av din arbetsgivare) och därefter ska du fixa en vårdare. Lite märkligt. Alla som har småbarn vet att en sjukdom sällan löser sig på fyra dagar. På mitt jobb finns det inte riktigt några regler. Har kombinerat jobb med sjuk Björn varje gång och det går väl helt okej. I Sverige är det väl 120 dagar per år som man får vabba. Lite tydligare där.

Dagis som det så glatt kallas här får man ha sitt barn på hur mycket man vill oavsett om man är föräldraledig eller inte. Bernie går fyra dagar i veckan 9-15:30 och det betalar vi 194€/månad för. När Louie börjar får vi hans del till halva priset men då lär båda barnen gå fem dagar i veckan eftersom vi båda kommer att jobba. Man kan även få rabatt på priset om man har en lägre inkomst.

Föräldraledigheten är kortare här än i Sverige. Men nästa höst går en reform igenom som ger betydligt fler dagar till föräldrarna. Som det är för oss just nu så tar min föräldraledighet slut i april när Louie är nio månader gammal. Efter det kan Niki ta ut sina nio veckor pappaledighet och då skulle Louie vara elva månader när den betalda ledigheten tar slut. Sen kan man vara vårdledighet (vilket jag varit med Bernie) och då kan man vara hemma tills barnet är tre år. Alla får då samma ersättning som är typ 300€ i månaden som man dessutom skattar 25% på. Bernie började dagis vid 14 månaders ålder och Louie kommer att börja vid 13.

En sak som är unikt för Finland är att man får en mammalåda av staten med babysaker när man är gravid. Lådan innehåller 43 olika produkter med kläder, vinteroverall, åkpåse, termometer och allt annat en baby kan behöva. Lite som ett startpaket. Väldigt kul att få.

Var bor du och hur funkar allt sånt här där?Fiona frågar:
Hej! Hur och var hittade du vänner när du flyttade till Finland? Har du ännu samma vänkrets eller har den ändra mycket med tiden?


Hallå. Att hitta vänner i Finland var faktiskt inte så enkelt. Tror att det kan va lite samma i Sverige (kanske hela norden?). Folk är så fast i sina gäng och vänskapsrelationer som funnits med sen skoltiden att dom inte är så peppade på nytt blod. En fördel med mig är att jag är ganska extrovert och orädd. Jag tar för mig och jag skäms inte för det. Där har jag haft en fördel. Första året efter min flytt till Finland umgicks jag med min expojkväns vänner, men fick lära mig att hitta egna när jag gjorde slut och flyttade ut. Det fanns perioder då jag kände mig så extremt ensam. Särskilt som singel när alla andra hängde med sina partners. Har verkligen fått lära känna mig själv och också hantera ensamhet. Numera älskar jag att vara ensam, men det är en helt annan grej när den är självvald.

Lärde känna vänner via skolan och vissa av dom umgås med än idag. Sabina till exempel. Sen har jag lärt känna Ylva när vi båda extraknäckte på en cateringfirma (2009/2010) och så Jonski via henne. Dom flesta av mina vänner känner jag via arbete/skola eller numera också via Niki. Har gått på en del nitlotter också. Hade ett tjejgäng under några år som jag umgicks intensivt med men som en dag skaffade en ny whatsapp-grupp utan mig. Så kan det också gå. Idag har jag jättebra vänner som jag är otroligt tacksam över. Har även fått några nya vänner bara under det senaste året och det är så himla fint. Så ja, jag har flera vänner som jag haft under hela min tid här, en del har försvunnit och nya har kommit in. Så som det kan va.

Veera frågar:
HEJJJJ! hur mår du? Hur mår familjen? Jäkla söta barn du har! Hur känns det att vars två-barns mama?


HEEEEJ Veera!! Jag mår bra, tack. Möjligtvis lite sliten eftersom jag trycker in mer program i mitt liv än vad jag hinner med. Men snart kommer januari och då brukar allt lugna ner sig.

TACK, vad gullig du är. Dom är ju himla söta men det tycker man ju automatiskt som förälder :D. Tvåbarnsmammeriet går bra, men det är ju jäkligt mycket mer intensivt än med ett barn. Haha. Det händer något hela tiden. Men så här fem månader in tycker ja att det ändå går ganska bra. Hur går det för dig?

Får ta paus här och ta resterande frågorna i veckan. Klockan är ändå tolv och jag och Louie ska på lungröntgen imorgon. Han ska alltså röntgas. Inte jag.

Hej så länge!

3 Comments

  • k

    ”Förskottsinnehållningen på hemvårdsstödet är vanligtvis densamma som skatteprocenten för din lön. Om skatteprocenten för din lön är under 25 % beskattas hemvårdsstödet ändå enligt minst 25 % om du inte ansöker om ett ändringsskattekort för förmåner. Om du utöver hemvårdsstödet får lön eller någon annan beskattningsbar förmån, såsom föräldradagpenning, beskattas hemvårdsstödet enligt tilläggsprocenten ifall du inte söker ett ändringsskattekort för förmåner.” Källa: FPA

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *