Gravid

Vecka 35

Nejmen, vecka 35 är här. Kul! Bilderna är dock för en vecka sen, men vad gör det. Då var det fint väder och jag var frisk. Tänkte att vi gör en sådan där uppdatering som jag var bättre på att göra här under förra graviditeten.

Gravidvecka 35:
Hej 34+0. 85% avklarat och 42 dagar kvar av graviditeten.

MIN KROPP:

Vikt: Jag äger ju ingen våg och det var ju snart en månad sen jag var på Rådgivningen så jag vet faktiskt inte.

Jag har fortfarande foglossning. Framförallt är jag otroligt stel om jag suttit/legat ner en stund. Känner mig ibland som en 90-årig tant när jag reser mig upp på morgonen. Är jag uppe och går känns det oftast bättre. Men går jag på längre promenader får jag sammandragningar som bara den. Så ja, lagom är bäst. Tycker annars om man bortser från min förkylning att jag mår 100% bättre sen jag slutade jobba. Att ta semester och behålla Björnen på dagis sex timmar om dagen fyra dagar i veckan kan man ju tycka vad man vill om. Men för mig har det verkligen gjort skillnad på mitt mående. Innan kände jag mig stressad och otroligt trött hela tiden. Nu känner jag mig lugn och glad på ett helt annat sätt. Dessutom har jag inte alls haft huvudvärk lika ofta som när jag jobbade. Då kunde jag ha huvudvärk flera dagar i rad som inte gav sig, ibland flera gånger i veckan. Sen jag slutade jobba har jag haft huvudvärk en gång. SÅ skönt.

VECKANS CRAVING:

Fortfarande dåligt med cravings här. Hade inga med Bernie. Har inga nu.

BEBISEN:

Är nu 45 cm lång och väger ca 2,350 kilo (enligt appen Preggers). Han är lite mindre än snittet, precis som Bernie var. Ja, eller det sa dom på det senaste ultraljudet i vecka 20. Man har ju ingen aning om hur det gått sen dess. Har överlag funderat en hel del på det här med checkar under graviditeten. Jag skulle vara med i en vaccinstudie för RS-virus den här veckan (gick ju inte i och med sjukdomar) men då frågade dom hur min moderkaka flyttat sig. Hur ska jag veta det? Jag vet att den satt på framsidan vid ultraljudet, men då sa barnmorskan att det är för tidigt att säga var min moderkaka kommer att hamna i och med att magen då ännu var liten. Varför kollar man inte sånt i ett senare skede? Eller kollar att allt ser bra ut? Dessutom kan jag tycka att det egentligen är lite underligt att jag nu är i vecka 35 och fortfarande inte har genomgått någon form av inre undersökning. Tex skulle det vara bra för kvinnor som har en kortare livmodertapp? Men det vet man ju inte om man har i och med att ingen verkar checka det.

Jag tror annars att bebisen mår bra. Sen jag blev förkyld tycker jag att rörelserna är mindre. Men jag vet inte om jag bara inbillar mig eller om det har att göra med att bebisen är större. Fortsätter han vara lugnare kommer jag nog försöka få en extra check.

Det var det.

12 Comments

 • Emma

  Hejja dig! Klart att stora barnet ska vara på dagis om man själv behöver ta det lite lugnt?
  Är inte gynekolog, MEN har förstått att man slutat med rutinmässiga inre undersökningar under graviditeten eftersom att studier visat att dom inte har nån effekt på prognosen av graviditetens gång eller bebins mående osv. Situationen är ju annan om man har konstiga symptom och man kan såklart be en läkare gör det om man själv vill veta hur det står till sådär exakt.
  Kämpa på med resten av graviditeten!

  • Lina

   Hej Emma och tusen tack för svaret. Hade ingen aning om att det var så. Jag menar jag födde barn för 1,5 år sedan och då gjorde jag två gynekologiska undersökningar. På något sätt gav det mig ändå en trygghetskänsla att veta att allt är okej.När du ändå verkar ha lite koll så berättade min vän (som också är gravid) att man nu under covideriet slutat göra eftergranskningar hos läkare för att spara på resurser. Att om man verkar må okej så skriver HV bara på pappret till Kela. Tyckte det lät lite väl sjukt för att vara sant. Har du hört något om den saken?

   Meeeen heeeeej. Nu när jag ändå har dig på tråden. Har du flyttat? Bor du här på ön nu? Har du fått din beeb? Nyfiken i en strut.

   Har tänkt så mycket på dig 😀

   Lina

   • Emma

    Hejssan!
    Bebben kom redan 27.4! Lite tidigare än väntat (h37+1), men allt gick bra och nu kör vi in en ny vardag här. Har hört att att få en bebis är som att börja ett nytt jobb och inte ha ett gemensamt språk med sin enda kollega? ungefär så har det varit, fast en snäll kollega isf.

    Och joo, tyvärr har dom slutat med eftergranskingarna i Helsingfors på obestämd tid? tror dock att om man har någo problem så kan man kanske tjata sig till ett. Men jep, ganska skumt är det!

    Vi flyttar kring (eller förhoppningsvis före) midsommar! Bara remppan blir ungefär färdig. Ser så framemot det! Och nu kommer bébén dessutom inte att vara helt supernyfödd runt flytten?

    Vi får rulla vagn runt ön sedan, er bebis har säkert redan anlänt då!?

    • Lina

     Whey! Stort grattis. Så fint att allt gått bra. Förstår vad du menar med kollegan. Som tur börjar man förstå varandra snabbare än vad man tror.

     Kul med remppan. Jag vet inte varför men jag har fått för mig att det är ett radhus på ändan av en länga av tre hem i tegel och att gatan börjar på L och ligger väldigt nära busshållplatsen. Så tror hela tiden att det är dit du ska flytta varje gång jag går förbi. Har redan börjat planera din framtida framsida. Är inte alls creepy 😀

     Tack för svaret om eftergranskningarna. Låter ju helgalet i mina öron. Förra gången hade jag vad det kändes som 65 stygn som jag verkligen ville att någon kollade hade hamnat rätt. Krejsi det där och inte alls okej.

     Men hur som. Ja, vi ska absolut rulla vagn när du flyttat hit! Säg bara hepp.

     • Emma

      Haha, ganska nära! En radhuslänga (i tegel) ja, men gatan börjar på M istället för L. Oklart var närmaste busshållplats ligger dock. Säger HEPP när vi officiellt blivit tammelundbor!??

     • Lina

      Haha. Bra, då ska jag sluta att stirra misstänkt på radhuset på vägen med L. Yes. Do it 😀

 • Veera

  Oooooh snart kommer han!!

  De lär vara sant att man inte gör eftergranskningar för tillfäller pga covid, vilket är så sjukt!! Har flera vänner som gått till privat, då har de fått betala men har varit nöjda över att gjort der iaf. Men tänker på såna som verkligen inte har råd med sådant…skit skit skit.

  • Lina

   Jaaa!! Bara några få veckor kvar sen så!

   Herregud vad jag tycker att det där är märkligt. Som om eftervården ens har utrymme att sparas in på. Blir faktiskt arg när jag hör det där. Jag lär väl säkert också gå privat eftersom jag själv tycker att det där är superviktigt, men så skit för kvinnor som på riktigt inte har råd. Privatvård är ju ingen billig grej.

 • Alexandra

  Låter ju konstigt om de skippar eftergranskningar.. 😮 Om du vill gå privat så kan jag rekommendera jättevarmt Femeda. Gick själv till Bruno då när jag var gravid (gick på 3D/4D till honom, så nöjd!). De har också privat rådgivning så du kan ju vända dig dit?

  • Lina

   Tack för tips. Brukade gå till en Marit på Aava innan som är himla bra så tror nog att det får bli Marit igen om jag inte får en statlig eftergranskning. Galet det där.

   • Runa

    Hej! Jag fick just veta att eftergranskningarna startar igen i juni, så det är ju bra. Absolut illa att man har skjutit upp dem!

    • Lina

     Oj tack Runa. Vad glad jag blev att höra det. Känns som att eftervård inte är något man har råd att spara på.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *