Vardag

Hänt i veckan

Jahapp, ännu en vecka har gått och vi närmar oss slutet på mars. Var är den ordentliga våren har jag frågat världen några gånger? Men så har solen kikat fram och då är det senaste snöfallet nästan förlåtet. Nästan.

Vi har båda arbetat hemifrån hela veckan eftersom familjens yngsta nisse snorat och småhostat. Han har alltså inte varit på dagis sen förra torsdagen. Testade även oss för corona (för sjunde gången) och vi alla tre var negativa. Skönt det. Men snorig kan man vara för det helt tydligt. Så vi har vobbat och vobbat. Turats om att ta hand om Bernie, organiserat så att den som har möten får vara ifred och bytt av varandra. Har vi båda haft möten samtidigt har vi utgått från att den som har externt möte får vara utan B och den som har internt får ha med honom. Det har ändå gått bra. Under ett av mina möten dunkade han en trähammare i mitt huvud, annars inga större missöden på arbetstid.

Vab fungerar lite annorlunda i Finland, inte riktigt som i Sverige försökte jag förklara för min mamma häromdagen. I Sverige så vabbar eller jobbar du. Inget mellanting. Vab-pengen kommer från försäkringskassan och inte från arbetsgivaren som här. I Sverige har man 120 dagar per år att Vabba. Här har man fyra dagar per sjukdomsperiod och därefter ska man enligt lagen ha anställt en skötare/fixat vårdlösning? Jätteoklart. Anställer folk på riktigt en skötare? Lagen ger dig alltså rätt att vara borta fyra dagar men det är finns ingen lag på att få betalt under dessa. Har man ett kollektivavtal så får man det under de första tre. Om inte så är det upp till arbetsgivaren. I och med att jag och Niki båda jobbar på startups utan kollektivavtal och där arbetstagarna knappt har barn är det en ganska oklar grej vad man gör när ens barn är sjukt. Vi båda får betalt och skulle säkert få det så många dagar vi behöver men vi båda försöker att göra det så smidigt som möjligt för alla, därav har vi fixat ihop den här egna konstellationen. Alla är hemma och hjälps åt när man kan. Funkar ju det med.

Jag har läst om arbetsplatser där arbetstagarna inte får betalt av att vara hemma med sjuka barn och det tycker jag inte är okej. Överlag tycker jag att Finland borde göra om sitt system och hjälpa föräldrar att få vara hemma med sina sjuka barn så länge det behövs oavsett avtal. Det pratas om att finländare föder för få barn, men gör det enklare att vara en arbetande förälder då. Särskilt i dessa tider.

Nog om vab och mer om veckan

Lilla B har förutom snor och lite nattlig hosta varit väldigt pigg. Så vi har varit ute en stund varje eftermiddag och gjort det som lilla B tycker mest om just nu. Skotta och sopa. Otroligt roligt även om man kan ha åsikter kvalitén på hans arbete.  Köpte även hem lite ”färgglada” prover på väggfärg häromdagen. Försöker hitta en perfekt grå färg som vi kan måla om hela den öppna övervåningen med. Nu är allt kritvitt, förutom dörrar, golv och lister som är lite mer åt det eggwhite-hållet. I och med att vi inte gör om golvet nu och eftersom väggarna har mängder av hål så tänkte vi måla om istället. Grått skulle göra att dörrarna skulle se mer vita ut än nu när väggarna är kritvita. Försökte testa och se. Fortfarande lite konfunderad. Gud, vad färg är svårt.  På kvällen ser det ut så här.I dagsljus så här. Lutar nu åt den till vänster.  Ungen som klättrat på allt sen det att han började gå vid nio månader föll häromdagen. Han som är så otroligt säker på sina manövrar slarvade lite i trappan och föll baklänges ner. Han fick ett jack i huvudet som blödde och vi ringde vårt försäkringsbolag. Tjugo minuter senare var vi hos en barnläkare som kollade såret. Var lite nervös över att det skulle behövas sys men tydligen var det inte så pass djupt att han behövde det. Hur håller man ens ett ettårigt barn stilla för att sys? Han fick i alla fall badförbud för ett dygn, men annars var han helt ok. Glad som vanligt om än med blodigt hår.  Igårkväll åkte Niki till sin bästa vän för att dricka öl och jag och B var ensamma hemma. När Björnen somnat sous-vidade jag en laxfilébit från frysen, blandade färsk pesto med philadelfiaost, kokade färsk pasta, smörstekte ärtor och mixade ihop. Sotade laxen och kryddade på med citronpeppar, la den på pastan och klippte över ett rejält lager persilja och hyvlad parmesan. Nam! Drack alkoholfri rosé från Natuero och kollade på Sveriges Mästerkock. Bästa serien! Idag har vi jobbat/lekt med Bernie och varit ute en sväng i solen.  Nu sitter jag här. Skriver det här inlägget och väntar på att lasagnen i ugnen ska bli klar. Ha en fin helg hörrni!

6 Comments

 • Erica

  Jag tycker det här med Vobba har blivit mera ”normalt ” i och med Coronan. Själv har jag tidigare (om än med smått dåligt samvete och kanske så mycket jobbande att jag gjort bara det absolut nödvändiga ) kunnat vabba om barnen varit riktigt sjuka men nu då man bevisligen klarade av att jobba hemifrån med tre barn hemma i flera månader förra våren så känns steget mycket större att vabba fast jag skulle ha all rätt till det. Vi har nog hittills klarat oss med dom 4 dagar man har rätt att vara hemma, aldrig behövt fundera på att ta in barnvakt. Vi har vaccinerat mot vattkoppor för att undvika att behöva vara hemma flera veckor.

  Om hål i huvudet på ett-åringar…vi har råkat ut för 1 hål i huvudet per barn. Två ett-åringar har limmats. Den ena hade antagligen behövts sys men det var så nära öga och killen skrek så fort läkaren såg på honom så läkaren vågade inte sy. Lim är alltså svaret, och då håller man också i barnet för kung och fosterland:)

  • Lina

   Wow Erica! Eloge till er som fixade jobba hemifrån i våras med tre barn hemma. Tror inte jag skulle jag fått något gjort med 3XBernie i farten. Jo, klart att Vobba säkert blir mer och mer vanligt så länge det är upp till arbetstagaren dvs. Beror väl också lite på barnets tillstånd och vad man har för typ av arbete.

   Läste i en tråd på FB, Småbarnsföräldrar i Helsingfors där just VAB diskuterades. Där verkade det som om alla menade att dom bara har tre dagar? Plus att om ett föräldrapar har samma arbetsgivare får dom bara vara 2/dagar per man. Lite absurt det där ändå, vad händer sen? Såg även en tjej som inte alls får betalt av sin arbetsplats under VAB (hon kunde inte jobba hemifrån) och om hon inte skulle komma tillbaka efter tre obetalda dagar så hotade dom med uppsägning. Var tvungen att kolla upp var hon jobbade och blev kanske inte jätteförvånad när jag såg vilket bolag (liknande bransch som jag). Den tråden fick mig i alla fall att reagera på hur dumt systemet är, att det behandlar föräldrar så olika beroende på var dom jobbar.

   Hål i huvudet låter ju som något man förr eller senare råkar ut för. Skönt att det ändå gick bra för alla dina kids även om jag tyxkte det lät lite läskigt med hål bredvid ögat. Usch! Här var det bara bakhuvudet och det är så inklätt med hår att man ändå inte ser det. Hoppas det läker bra!

   • Erica

    Så här ett år senare fattar jag inte hur vi fixade det. En första klassare som ena föräldern hade ansvar för att han fixade skolarbetet samtidigt som man skötte jobbet och en 2.5 -åring och en nästan 6-åring som skulle sysselsättas med pyssel och bråk som skulle avstyras samtidigt som man själv skulle hålla Teams möten och deadlines. Nu kan man skratta åt det men humorn var långt borta då jag t.ex kraschade mannens möte och sa att han fick avsluta genast för att 2.5-åringen hade stoppat upp en pysselgrej i näsan eller eller då samma 2.5-åring hade ritat golvet fullt med tusch och frågade; får man inte ens lite rita på golvet. NEJ:) Nu då man ser att trots pandemin har dagis varit säkert så ska nog dagis sätta lås på dörren förrän jag gör om det här. Men då visste man så lite om Coronan så kändes säkrast att hålla barnen hemma.

    Jag tror att många företag har som det ”normla ” att man betalar 3 dagar. Det är ju 4 dagar per barn och sjukdom så delar man lika så blir det två dagar per förälder. Man får ju inte vara 4+4 för samma sjukdom/barn. Vi har tur med flexibla arbetsplatser och möjlighet att jobba hemifrån så vi har lyckats pussla, ta halva dagar var, jobba igen på kvällen osv. Men alla har ju inte den möjligheten…

    • Lina

     Wow! Otroligt bra kämpat! Fattar att det inte är något man gör om precis. Tack också för förtydligandet med Vab. Man ska vara tacksam när man har flexibla arbetsgivare.

 • saara

  Va? Funkar det så i Sverige? Det låter ju urbra! Vi (eller ja, mannen) är företagare, och det stämmer nog att Finland kunde göra mer för att det vore smidigare (och kortare karenstid) att få ersättning för sjukfrånvaro eller VAB. I vårt företag så är det inte möjligt att jobba hemifrån, och inte är det kul för varken arbetsgivare eller -tagare att vara sjuk eller ha sjuka barn, då lönen ska betalas trots att man så att säga inte får något för pengarna. Det är ju inget någon kan något åt, blir man (eller barnet) sjuk så blir man, men nog skulle det ta bort stress från arbetstagarna också att inte behöva bråka om vems arbestgivare blir argare för att man måste vara hemma för att barnet är sjukt.

  • Lina

   Hej, nejmen precis. Det är väl av den anledningen som Sveriges VAB kommer från försäkringskassan. Jag känner ju precis som du i och med att jag jobbar på ett litet företag att VAB kan vara lite knepigt för länge, särskilt med tanke på att jag arbetar en så kort tidsperiod innan jag går på föräldraledighet igen. Menar inte att Sverige är bäst på allt, för det tycker jag verkligen inte. Men när det kommer till just de här frågorna så har Sverige helt klart en bättre plan.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *