Funderingar

Hyfset i lokaltrafiken

Jag har blivit så irriterad på människor i lokaltrafiken den senaste tiden. Har hämtat Bernie utan bil några gånger och har då varje gång stött på samma problem. Hans dagis ligger ju en timme bort med buss/metro så man hinner råka ut för en del personer på vägen. Med risk för att låta som en suris så kommer mina rants här:

 • Människor som åker hiss som inte behöver åka hiss. Ja, jag har gått och blivit en av de där sura mammorna som blänger på människor som åker hiss utan anledning. Till mitt försvar var jag lika sur som hundägare på denna företeelse. Jag åker i och för sig också hiss utan hund eller vagn, men då flyttar jag på mig om någon som har större behov av hissen dyker upp. Man får åka hiss även om man inte har en funktionsnedsättning, är hundägare eller vagnrullare, men det är kanske lite onödigt att stå längst fram i en kö till metrons hiss när det helt tydligt finns andra som verkligen behöver hissen? Plus att när det här har hänt så finns det nästan alltid en rulltrappa bredvid (Helsingfors Universitet, Rastböle ex).

  Även tokig på människor som inte tar rulltrappan bredvid utan med våld knör in sig i min minimala hiss med mig och får mig att trycka ihop vagnen för att dom ska få plats. Vad hände med avstånd? Jaja. Likadant var det som hundägare. Om jag åkte hiss med Milla hände det ibland att människor utan hissbehov kom till hissen efter mig och bad mig gå ut för att dom inte gillade hundar. Men ta rulltrappan då.

 

 • När Folket utan vagn/rullstol/cykel sitter på platserna avsedda för ändamålet i metron och inte flyttar på sig när man rullar in. Sen står man där som en osalig ande i gången hållplats efter hållplats och håller i sig i vagnen för att inte ramla. Ibland är vi flera stycken med vagn som står där i mitten medan de fyra bänkarna avsedda för oss är upptagna av människor utan behovet.

 

 • Människor som skäller på andra människor för att dom inte använder mask. Hörrni, jag fattar att det är masktvång. Men häromdagen såg jag en äldre kvinna skälla ut en ung tjej för att hon inte hade mask i lokaltrafiken. Sen fick den stackars unga tjejen stå där och förklara hela sin medicinska historia med astma och andningssvårigheter inför alla med tårar i ögonen. Så ska det ju inte behöva vara. Sluta leka poliser.

 

Det var mitt otroligt peppiga söndagsinlägg. Hehe.

11 Comments

 • My

  Måste bara kommentera om dethär med medicinska själ. Jobbar själv som sjukskötare, och det är verkligen FÅ människor som påriktigt har medicinska själ att inte använda mask. Ifall man har astma, och fast man använder medicin, kan man bra använda mask i tex 30 min utan att det försämrar tillståndet… Det är nog isåfall mer en vanesak och att det känns lite obekvämt, men det känns det för alla! Många använder det som en ursäkt. Det ända jag kan tänka mig, är ifall man har konstant andningsmaskin med sig, eller ifall man är tex autistisk och har överkänslighet för att ha något på ansiktet som man inte är van med, så kan det vara svårt med masken. Men måste säga att YTTERST sällan är det en riktig medicinsk orsak att inte använda mask. Och då det finns fast hur många olika, så säkert passar någon en! Jag var i början mer förstående, men nu iom mitt jobb så har man märkt att många använder det som ursäkt. Som tur kanske nog mindre nu, för sociala pressen är så stor. Men tex min arbetskompis har svår astma, använder medicin flera ggr om dagen, och ifall hon klarar av att ha masken på sig i 8 timmar, klarar sig nog någon annan det med i typ 15 min om hen ska gå till butiken eller åka buss.

  Haha sorry, är kanske en aning aggressiv, men då man krockar på dehär nästan dagligen så går det lite ”tunteisiin”. För där försöker man skydda personen, men personen skyddar inte mig… 🙁

  • Lina

   Hej My! Tusen tack för din input. En bra poäng. Förstår hur du tänker och det är helt säkert så. Har själv ingen koll på vilka medicinska orsaker som anses giltiga. Kanske borde förtydliga att jag är inte helt säker på vad den lilla tjejen sa i och med att min finska inte är helt på topp. Kan ju varit att hon gav fler skäl som min finska inte hängde med på? Överlag var min poäng att jag inte gillar att människor tar sig friheter att skälla ut varandra. Jag som du läste stör mig ju också massor på människor i lokaltrafiken, men jag vet ju inte varför människor gör som dom gör eller vad dom går igenom. Därför säger jag heller ingenting när dom åker hiss eller breder ut sig på platser avsedda för andra, eftersom jag vet inte vad dom har för historia. Det kan ju vara så att personen som sitter på en plats avsedda för gamla, gravida och sjuka har en sjukdomshistorik som inte syns, det vet ju inte jag. Därför var min poäng att man ska vara jäkligt försiktig med att ifrågasätta och skälla på andra människor som man inte känner. Sen om jag gör det här, så är det väl för att jag får en känsla av att många inte har några sjukdomar som gör så här. Likadant med mask, det kan ju hända att många som inte använder mask absolut klarar av att ha mask. Men det vet vi ju inte, och det blir ju lite märkligt om individer skäller ut individer. Man kan klaga över ett generellt problem i grupp men att gå på enstaka personer, det är det jag har svårt för. Vet inte om du hängde med i mitt resonemang?

   • My

    Ja, förstår absolut hur du tänker! Jag skulle inte heller i tex bussen påpeka något åt någon, känner inte att det är min plats att hänga ut någon där och då. I mitt jobb vet jag ju som tur patientens sjukhistoria, så där är det lätt att veta vem som pårikit har orsak och vem inte. Men vet också därför att aldra största delen av gänget där ute som inte använder mask, skulle säkerligen kunna göra det! 🙂 Och tack så mycket för kämpen❤️

   • Ellen

    Hissen! Ger mig otroligt hög puls. Jag är också den som bara stirrar argt och tycker att folk själva borde förstå (och antagligen gör det) att de gör fel. Så. Otroligt. Irriterande.

    • Lina

     Haha, ja. Jag tror inte heller att mina blickar är direkt vänliga :D. Men vettefan om dom alltid fattar det ändå. Förstår bara inte logiken i att stå och köa för en hiss när det är en rulltrappa bredvid som man bara kan stå i. Så jäkla korkat bara. 😀

 • Alexandra

  Ja, alltså hiss o barnvagn, samma med metron/buss/spårvagn. Där måste jag nog säga att jag helt kallt är den som men mycket hög o bestämd röst säger att kan ni vänligen flytta på er, den här platsen är reserverad för barnvagn eller att barnvagn går först- vänligen ge plats. Gjort detta otaliga gånger. O lite i samma kategori går folk som trängs in i metro/buss/spårvagn samtidigt när man ska ut. Skriker alltid rakt ut att ENSIKSI ULOS, SITTEN SISÄLLE!! Puuh, blir helt nipprig att ens skriva detta.

  • Lina

   Haha, förlåt. Skrattade högt när jag läste din kommentar. Kan riktigt se det här framför mig. Lärde mig dessutom lite nya finska fraser på köpet. Tack för det 😀 Nejmen, kanske man borde bli lite bättre på det där ändå. I allafall när det kommer till vagnplatser. Handikappsplatserna vet man ju faktiskt inte om människorna har något eller inte. Men irriterande som fan är det i alla fall när dom är upptagna av icke vagnare. Kämpa på där!

 • Lucy

  Samma fenomen i tunnelbanan i Stockholm. När vi var nybliva föräldrar o åkte på en kryssning med silja till värtahamnen tänkte vi missa färjan på vägen tillbaka då man måst ta tre (!!!) Hissar ner till tunnelbanan vid centralstationen OCH samtliga människor utan vagn eller djur tromade sig i hissarna framför oss 🙁

  • Lina

   Alltså den blir man ju tokig på. Höll också på att missa en tid på Rådgivningen en gång eftersom Hagnäs metrostation också har TRE hissar ner och alla hade kö med människor som inte såg ut att behöva hiss. Som tur var alltid min förra rådgivningsdam försenad åtm 30 min så ingen skada skedd men ändå. Så jäkla störande.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.