Hem

I mitt sängbord

Bästa veckodagen är här och nu är det minsann färdigdeppat i den här bloggen. I alla fall för ett tag. Ibland måste man bara ventilera lite utan att det för den delen innebär katastrof. Allt är ju inte alltid sol och gröna skogar när man bara är en människa. Men nog om det.

Idag ska vi kika in i mitt sängbord. Kan även kallas nattduksbord, men det känns som om ett generationsskifte har skett och att sängbord numera är den vanligare benämningen. Eller Yöpöytä då på finska, ett ord jag googlat sönder mig de senaste månaderna. Egentligen ville jag ha två antika sängbord med stenskiva. Enkelt att hitta tänkte jag och började plöja auktionshus och Tori för att ganska snart inse att utbudet helt enkelt inte motsvarade efterfrågan. Så jag gav upp. Köpte två vanliga vita från Ikea som får agera sängbord tills den dagen jag bara råkar snubbla in på livets loppis och fyndar precis det jag är ute efter. Men den dagen kan dröja och tills dess lever vi med de här två. Det går ju bra det med.

Bordet heter Vikhammer. Funderar på om jag borde köpa två kalkstensskivor att lägga på toppen. Göra det lite lite roligare? Man får ju passa på att göra content på sånt här när man är relativt nyinflyttad och inte hunnit skapa kaosets kaos i lådorna ännu. Antar att det kommer ligga alla möjliga sorters papper, tops och annat här om några månader. Men just nu ser det ut så här. Helt ocensurerat. Boken jag läser just nu får ligga i lådan eftersom den är skyddad då.  Om den ligger framme tar familjens yngsta medlem tag i den och drar bort mitt bokmärke och så blir det jäkligt jobbigt varje gång att hitta var man är.  Elisabeth Arden Eight hour cream använder jag varje natt som läppbalsam. Doftar som alltid lite speciellt men fungerar ypperligt. Ett värdelöst nässpray med koksalt (det enda man får använda som preg) ligger kvar där från min senaste nästäppa. Panadol Zapp (varför ta värktabletter som verkar långsamt) som är den enda jag får ta som gravid har jag gömt i lådan så att Niki ska hålla sig till Burana och inte sno min enda lösning. Glasögon då, så att man kan se när man behöver det. Ska köpa nya i år är planen. Mina börjar bli till åren och min syn har förändrats. Varje gång jag gått in till en optiker/glasögonbutik här i Helsingfors har det varit omöjligt att få service. Så tror faktiskt att jag väntar med nya glasögon till att jag är i Värnamo. Lite svensk småländsk service brukar vara ett vinnande koncept. Sist men inte minst så ett smyckesskrin och en toffsKiehl’s Ultra Facial Cream som jag använder som nattkräm. Märkligt att den bor här och inte i badrumsskåpet tänker jag nu. Men bra och fet så här på vintern, det är den.  En till låda, som tillhörande halsband bor i. Mitt halsband i guld med bokstaven L som jag fick av Niki när jag fyllde 30 år. Jag använder smycken varje dag om jag lämnar huset. Är jag däremot bara hemma bor alla mina vardagssmycken här i. När jag är hemma (som man är mycket nu) har jag inga smycken på mig alls. Niki har på sin vigselring dygnet runt, jag har bara min om jag klär på mig vettiga kläder och ska någonstans. Pyjamas, tvätta barnrumpa och tofflor behöver liksom inte diamanter som sällskap. Därav bor också min förlovningsring också här i när jag är hemma utan sällskap eller sover. Sen har vi en napp som jag stulit av Bernie på morgonen eftersom vi mot hans vilja försöker dra ner på nappanvändandet dagtid. Tidigare hade han bara napp när han sov, men sen han började dagis har nappen blivit viktigare. Han var hos tandläkaren häromdagen med sina små tänder och där lärde vi oss att han till sommaren endast borde få ha napp när han sover. Att napp dagtid förstör tandväxandet. Så därför ligger ett stöldgods i lådan. Ett försök till mindre napp.

Det enda jag saknar i lådan som jag behöver inskaffa är en handkräm. Dagens tvättahänderna-handsprit-kultur har totalt torkat ut mina händer. Så det är på inköpslistan. Vad har ni i era lådor?

4 Comments

 • Veera

  Min kompis som också är tandläkare MEN också en förälder sa att ofta ”stressar” tandläkare med att ta bort nappen men poängterade att ifall stora livsförändringar skall ske (tex dagis eller OBS SMÅSYSKON PÅ KOMMANDE) så är der bra att ha den som tröst att vid två-års åldern lämma bort sen helt o hållet. De hade haft en nappbortgivningsfest, där ekorrbebisarna i skogen fick napparna ? men pointen va att no stress ❤️

  • Lina

   Tack Veera för din kommentar. Exakt det där funderade vi på i fredags. Hur ska man avvänja en liten person med något samtidigt som en ny minimänniska träder in i familjen som helt tydligt får använda napp? Känns som upplagt för nappstöld och tårar. Så tack. Vi försöker nu se till att han har den mindre dagtid men tänker inte göra någon grej av det i sommar. Vänta in tills han närmar sig två och att kanske syskonbiten blivit mer normaliserad då. Tusen tack!!!!

 • Kiti

  Hej Lina,

  Alltid lika trevligt att läsa din blogg, även med alla känslor och dagar som inte är så toppen.

  Håller med, att inte knycka bort nappen just då allt annat håller på att förändra sig. Världen går int under av att dra ut avvänjningen med några månader.

  Lite lika som Veera hade gjort, så fick ugglan i skogen våra nappar och tuttflaskor. Som motgåva hade ugglan lämnat ett mjukisdjur under trädet. Behövde aldrig återgå till nappdiskussionen efter det. Vet att de alltid inte är så lätt, men det fungerade verkligen fint hos oss.

  PS. Stringhyllorna är ju helt enkelt toppen.

  • Lina

   Hej Kiti och tusen tack för dom fina orden. Blir jag glad över.

   Så himla brra tips med nappen. Hade det inte varit för dina och Veeras ord hade vi nog kört på tandläkarens linje och tagit bort nappen till sommaren. Men tror det här är en så mycket bättre väg att gå. Varför skapa onödigt kaos när det ändå händer så mycket annat. Bra idé att göra det till en grej när man lämnar bort nappen. Ska absolut sno den idén. TACK!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *