Frågor&Svar

Svaren

Tusen tack för alla frågor. Uppskattar det till tusen. Älskar att jag skrev att jag svarar på lördag och så kommer dom så här en söndagkväll. Men hoppas ni förlåter mig den här gången också. Yes. nu kör vi. Så som vi svenskar älskar att säga (enligt min man). 

Lovisa
Kiva med frågestund.
– Tänker ni ta mammalådan?
– Har ni allt redan till bebisen?
– Ska ni köpa någo nytt? – Vad är du glad över att du köpt med B?
Hejsan!  Nej, den här gången tänkte vi faktiskt skippa mammalådan. I och med att vi tog den sist och har kvar alla saker så känns det lite onödigt med dubbelt av allt. Det mesta har vi ju annars. Vissa saker måste såklart den nya familjemedlemmen få. Eget täcke, lakan, lite sommar outfits och gosedjur. Sen köper vi även ett extensionkit till vår Bugaboo Donkey så att den går att använda som syskonvagn. Är superglad över att jag köpte den handgjorda korgen som Bernie sov i första tiden av sitt liv. Överlag är jag glad över att vi inskaffade allt möjligt och inte körde på den minimalistiska vägen. Det går ju såklart också att göra om man vill, men många saker har man av en anledning. För att göra livet lite enklare. Jennifer Sandström

Hur trött är du på icke-fungerande rss-flöden? Hehe nä ville bara säga att jag inte ser dina inlägg i Feedly längre… Sen typ 10 dagar.Riktig fråga:
Vilken är din största dröm med bloggen? (Läste precis inlägget om bloggens framtid)
Hehe. Angående mitt RSS-flöde så har jag helt slutat tänka på det. Det är du och Kugge som lite då och då påminner mig. Vet inte hur många det drabbar? Har kollat den tekniska biten med massa olika typer och ingen hittar några fel i mitt flöde. De flesta andra RSS-läsare klarar den utan problem, till och med Sevendays. Det finns liksom inget mer jag kan göra åt saken i nuläget. Det är väl något jag hoppas löser sig när jag väl bygger om hela plattformen. Kanske senare i år?

 

Min största dröm med den här bloggen. Hmm.. Den är knepig. Ibland tänker jag att det skulle vara kul om den kunde stå för 20% av min inkomst så att jag kunde trappa ner på andra områden. Samtidigt vet jag inte hur kommersiellt jag skulle vilja göra det här, plus om det skulle ta bort glädjen? Ska fundera det här året.

Amanda
Roligt med frågor! ☺️ Jag hör gärna mer om er process när ni letade efter ett nytt hem. Gick ni på många visningar? Fick ni direkt känslan att ”här vill vi bo” när ni såg ert nuvarande hus? Vilka egenskaper var viktiga för ert drömhem? Visste ni att ni ville bo där var ni nu bor?

Yey kul! Jadu. En lång sådan där vi tittade på lägenhet efter lägenhet. Treor och fyror över hela Helsingfors. Balkong var ett absolut måste. Vi la ett bud på en fyra i den sämre delen av Berghäll i somras men drog oss ur efter vi pratat med disponenten som sa att vi måste räkna med att det kommer in sprutnarkomaner i trappuppgången. Där gick vår gräns. Sen började vi tänka om. Kanske tack vare corona. Vi fick en helt annan känsla för större utrymmen och möjlighet till terrass/trädgård. Istället för att tänka på vad vi behöver justjust nu började vi tänka mer på hur vi ville att vårt liv skulle se ut de närmsta 10-15 åren. Ville vi ha fler barn? Hur många rum skulle vi då behöva? Flera våningar? Hur mycket tror vi att vi är ute och partajar numera?

Till slut kom vi fram till att vi ville ha ett parhus/radhus i Helsingfors. Hus kändes som för mycket att sköta medan parhus/radhus kändes mer lagom. Inte helt 100% ansvar på alla underliga grejer som vi inte är så bra på (tak, fönster, väggar). Vi ville bo vid havet men för Niki var Esbo ett absolut nej. Aldrig i livet-nej. Så då började vi kika österut och hittade Tammelund. En liten ö med massa villor och parhus på som ingen av oss någonsin besökt tidigare. Men efter att ha vandrat runt här och kikat, tittat en del så bokade vi en visning på huset vi sen köpte. Mäklarbilderna var verkligen inte roliga. Dåligt ljus, ingen styling och trädgården fotograferad i regn. Det såg mörkt ut och gav en känsla av lågt i tak. Men efter att ha sett en hel del finska mäklarbilder med åren hade jag lärt mig att skenet kan bedra. Lite så var det när jag klev in här (gick ensam första visningen) och kände att va fan. Här har vi ett stort ljust parhus vid havet med bra takhöjd i gott skick. Bokade en till visning och tog med Niki och min svärmor. Veckan efter var huset vårt. LÄSARE:
Vilka är dina favoritappar? De bästa restaurangerna i Helsingfors? Vad skulle du jobba med om du måste byta bransch? Bästa rödvinet?

Är lite dålig på att ha massa roliga appar i dagligt bruk utan använder precis som alla väldigt mycket Instagram, Whatsapp Bookbeat, Podcaster, Clubhouse. Är så tråkig här. Vad använder du?

Bästa Restaurangen i Helsingfors är enligt mig BasBas. Men det finns såklart massa andra som är mer superduper finedining som är bra. Annars gillar jag Wino, Albina och i torsdags var jag på Old Boy BBQ som var himla bra.

Just nu jobbar jag inom tech (B2B) med försäljning. Innan jobbade jag inom tech (B2C) fast med marknadsföring. Skulle vilja gå mer åt det hållet igen. Men om jag helt skulle byta bransch så kanske jag skulle studera om och bli psykolog. Förstått att det saknas en hel del svenskspråkiga sådana. Skulle kallat min praktik för Livlina. Hehe.

Rödvin

JEN
Brukade ni resa mycket tidigare? Ponera att du sku få resa med vem du vill vart som helst utan att ha dåligt samvete över nåt (barn, covid, flygskatt osv osv), vart sku du åka då och vad sku ni göra?Hur tänker du kring barn och mat? Socker? Tips på bra mellis till barn?Hur mycket träffar ni vänner nu? Lekdejter? Vi träffar samma ungar som förut men bara ute, har inte varit inne hos nån annan familj sen vet inte när. Tänk sen när man får besöka andra igen och se allt vad de coronapysskat om i sina hem, hahaha!

Ja och nej. Innan coronan började hade vi inte rest sedan 2018 (USA och Grekland). Var gravid största delen av 2019 och reste då endast till Sverige och Ryssland. Hade en resa inbokad till Grekland för förra maj som vi som alla andra fick avboka. Sen dess har vi inte rest alls. Saknar verkligen känslan av att ha ett boardingpass i tassen på väg till något nytt ställe. Bästa känslan. Om jag skulle få resa vart som helst just nu utan att behöva tänka på allt skulle jag valt Nya Zeeland eller Sydafrika. Har aldrig varit på Nya Zeeland men har två kompisar som bor där och genom deras instagram ser man glimtar av livets liv. Sydafrika var jag i 2011 och ÄLSKADE. Skulle så vilja åka dit med Niki och Bernie. Bo på härliga hotell, dricka goda viner, äta massa skaldjur, se på vackra djur och surfa. Gosh!


Med corona och att inte träffa folk så träffade vi ingen under våren annat än utomhus. Vi bosatte oss helt i Ingå då. Sen blev det maj och sommar och vi började träffa familj och flera av våra vänner. Något vi gör även nu om än i mindre sällskap och ja, även inomhus. Oftast träffar vi ett par, eller några få kompisar åt gången. Samma med playdates. Vi umgås även med Nikis familj. Men vi har inga stora middagar, eller stora playdates och vi har dragit ner på hur ofta vi träffar andra människor. Så från 100% umgänge till kanske 10-20%?


Med socker och barn tänker vi att han numera (efter ett) får smaka på allt. Är det glass eller bulle så är det också okej. Vi ger honom inte socker aktivt utan mer att om vi äter något så får han också smaka. Godis har han inte smakat än. Tänker att vi kan hålla lite till på det. Tänker att man ska vara försiktig med att sätta mat i allt för starka kategorier. Ibland kan mat bara få vara mat 🙂 Men bra mellis som han gillar är turkisk yoghurt med bär, bananplättar eller smörgås (han gillar med ägg).

JEN
coronapysskat=coronapysslat. Och just det, har Smulan slutat blogga igen? Kan hon hälsa nåt här via?

Smulan hälsar här under 🙂

SMULAN
Hälsning! Tyvärr kommer jag som det ser ut nu inte fortsätta blogga, men följ mig på insta @johannafagerstrom ?

Tack Jonski <3

CIA
Hur tänker ni kring barnnamn? Har ni nån strategi typ att de ska vara i samma stil som era egna namn, släktnamn, moderna namn eller internationellt gångbara? Hur tänker du gällande namn till syskon, måste namnen passa ihop?

Åh! Namn. Fan vad svårt det är. Vi hade två flicknamn som vi även hade som alternativ om Bernie visat sig vara en tjej. Pojknamn har vi lite mindre av. Överlag gillar vi mer klassiska namn än moderna. Ett namn som ska fungera både här och i andra delar av världen och gärna ett namn som inte går ur tiden. Läste en svensk influencers namnlista häromdagen och höll på att sätta kaffet i halsen. På hennes lista fanns namn som River-Smith, River-Texas och Svennington. Det kommer vårt barn inte att heta. Vi funderar om vi ska fortsätta med lite franskt och bokstaven B. Men ärligt talat så vet vi inte alls just nu vad han kommer att heta. Listan är kort och inget känns rätt.

JENNA
Hej!-Berätta gärna mer om ert hus? Details please ?.-Någonslags ”house tour” skulle inte vara helt fel ?.-Vad är det bästa/sämsta med Finland?

Absolut! Vårt hus är ett parhus byggt 1982 på 136,5 kvadrat. Det ligger på en kulle (många trappor) bredvid en liten småbåtshamn. Det är totalrenoverat för åtta år sedan och är eluppvärmt. Vi är bara fyra hushåll u vårt husbolag (varav vårt par inte bor i huset). Vi har en stor inglasad balkong och en terass på framsidan + liten gräsplätt. På baksidan har vi en liten trärdgård och en terass och vid sidan av huset ligger en skog (en park så ingen kan bygga där). Huset är i två plan där entrén ligger på undervåningen och själva huvudplanet en våning upp. Här kommer en planlösning. Ska absolut fixa en housetour, kanske en rörlig sådan?

Bästa med att bo i Finland är att det känns som om allting funkar och att man alltid känner sig trygg. Sämsta är väl att språket är helt omöjligt att lära sig. 😀

Planlösningen stämmer nästan. Vissa väggar på undre planet är borta, badrummet är större plus att köket går som ett L i verkligheten.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *