Random

Ett år sedan

Tänk att jag för ett år sedan stod där på vår Berghälliska backe med en mage och att det var lilla B som bodde i den. Otroligt att han snart varit utanför magen lika länge som innanför. Också intressant hur jag bara ser tillbaka på graviditet och förlossning med rosenskimrande ögon. Allt det lite jobbiga eller tunga jag upplevde är som bortblåst. Som illamåendet och tröttheten i början, foglossningen och vikande av benen när jag gick i slutet och den sjuka smärtan dagarna efter förlossningen. Inget av det där kommer jag egentligen ihåg. Samtidigt som jag verkligen inser att jag har haft det enkelt. Jag tänkte redan på förlossningen när lilla B var några få timmar gammal att ”det här gör jag gärna igen”. Något som jag förstått genom andra mammor inte är en helt vanlig tanke någon timme efter att man klämt ut en liten person. I alla fall inte första gången.

Men fan vad tacksam jag är över hur bra allting gått. Hur fint det är att vårt barn är här och att han är något så fantastiskt som frisk. Skulle jag bli gravid igen skulle det vara min största skräck, att allt skulle gå fel bara för att det gick så bra förra gången.  Antar att det är en vanlig tanke? Samtidigt har jag börjat fundera på syskon och ålderskillnad. Jag själv har 3,5 mellan mig och min bror och 6 år mellan mig och min syster. Niki har exakt samma syskonkonstellation och ålderskillnad. Om möjligt skulle det vara roligt med ett syskon till B när han är lite äldre. Hur har ni tänkt med ålderskillnad och syskon? Om man skulle ha turen att få ett syskon, det vill säga. Är det något man lärt sig i livet så är det att det här med barn inte är något man bara skaffar. Man har tur om man ens får ett.

13 Comments

 • E

  Intressant det här med tankar om ålderskillnad o hur ens egen barndom spelar in. Vi har 2 år och 5 månader mellan 1an och 2an (nu 5 och 2,5 år). Planen var att det skulle ha varit exakt 3 år mellan 2an och 3an, men hade ett sent missfall nyligen. Nu hoppas jag på en ny graviditet snabbt och då skulle åldersskillnaden vara typ 3,5 år mellan dem. Vill helst inte ha jättemycket mera ålderskillnad än så mellan barnen, då jag (av rent själviska själ) inte vill dra ut mera på småbarntiden, utan hellre nu allt på inom en relativt kort tid. Dock går det ju inte alltid som man hoppats på…

  • Lina

   Oj nej. Beklagar missfallet. Vet hur överjävligt känsla det är att få missfall. Fick själv i vecka nio vilket vissa tycker var tidigt medan jag själv tyckte det var många veckor att gå runt och känna och hoppas. Hoppas att du mår bra efter omständigheterna. Statistiskt sett brukar det gå vägen när man väl blir gravid igen, men fattar att det är tungt just nu. Kom ihåg att det är okej att vara ledsen. Ta hand om dig själv lite extra.

   Angående dina tankar om syskon och vad man själv har upplevt så håller jag med dig att det är intressant. Verkligen. Tror dock att även om jag och min man har 3+ mellan oss och våra syskon vill vi nog ha tätare än så. Vi får se hur vi känner när det är lite mer aktuellt. Tycker precis som du att man får vara lite självisk i de här besluten. Det är ens kropp som går igenom det hela och man själv som tar längre pauser från arbetslivet, även om man såklart också kan dela lika.

   Lycka till!! Hoppas att det snart går vägen för er. <3

 • Veera

  Så härligt att läsa om dig o B när man sjölv har bebis i samma ålder! ❤️

  Vi har typ tänkt 3-3,5år ålderskillnad, delvis för jag vill tillbaka till jobbet till en tid 🙂 men får se! Man vet ju aldri vad som händer i livet

  • M

   3-3,5år känns typ ganska realistiskt och bra. Inte mindre, dels för att jag inte orkar vara preggo helt genast och så vill jag ge all min tid nu till barn nummer ett, och så vill jag vara hemma nu en tid till ännu men sen också hinna jobba där i mellan. Så typ 3 år känns som en ganska bra åldersskillnad, både för syskonrelationen men också av helt egoistiska själ (visst får man ibland bara egoistisk men ändå helt bra mamma?!) 🙂🙏🏼 Sen får man ju se hur allt blir, ”order now” knappen existerar ju inte!

   • Lina

    Ja Maria! Klart man får vara egostisk som mamma också. Man är ändå i grund och botten samma person som innan med mål och drömmar. Tycker det låter som en bra plan där. Ibland tänker jag att det skulle vara jäkligt kul att bara köra på och få tätt, men som du skriver tänker jag också. Att kanske man borde ge sitt första barn ordentligt med tid innan man skaffar nästa? Äh, vad vet jag? Allt har väl sina för och nackdelar. Vi ska se hur det blir. Man vet ju aldrig. Men så intressant det där med hur man ska planera livet i det här skedet. Känns som om man planerar och så händer livet så som livet vill ändå när man är upptagen med andra planer 😀

  • Lina

   Tack Veera. Alltid glad när du delar med dig om dina tankar. Vi går ändå igenom hela det här samtidigt. Jag tänker att antingen gör man så som du tänker. Tar något år emellan och jobbar eller sedan kör man allt i ett race. Man får väl se hur man känner tänker jag 😀

   • C

    Jadu, för oss har omständigheterna runtomkring påverkat oss ganska mycket! Ursprungligen tänkte vi att 3-4 år är en bra åldersskillnad, och eftersom vi innan vår dotter kom hade gått igenom ett missfall och sedan fick försöka i ett år innan vi blev gravida igen, så tänkte vi att vi väntar 2 år innan vi börjar försöka. Men nu när hon fyllde 1 år, jag kanske inte trivs helt 100 på jobbet och corona har satt stopp för de mesta andra planerna så bestämde vi oss för att köra nu ändå 😊 Vill tillägga att vi har haft en ganska enkel och solig, om än livlig unge, så vi känner oss ganska redo för att bli gravida igen nu efter ett år. Å andra sidan, hade hon haft kolik/alleriger/problem med sömnen innan så hade vi nog säkert väntat längre 😅 Sen känner jag delvis också att man ju tyvärr inte blir yngre. Vi är 32 respektive 33 år gamla nu, och som du skriver är barn inte bara nåt man skaffar, så vill heller inte vänta alltför länge.

    • Lina

     Tycker det där låter sjukt vettigt. Känns det bra och kroppen och livet är med på noterna så kör på. Förstår 100% hur du tänker. Vem vet. Kanske även vi hänger på? 😀

 • Lia

  Intressant att läsa tankar om syskon 😁 Vi ville ha liten ålderskillnad mellan våra barn och det är 1 år och 10 månader mellan våra döttrar. Vår äldre dotter var en ”lätt” bebis så jag var redo att bli gravid igen då. Hann också jobba ett halvår mellan föräldraledigheterna, det var både viktigt och bra att göra nåt annat en tid och sen ta hand om en bebis igen. För mig hade det också att göra med min ålder, jag var 36 vid min första graviditet så ville inte vänta för länge med bebis nummer 2 😊 Jag tror att liten ålderskillnad gör att barnen får en väldigt tajt relation (vilket de naturligtvis också får med större ålderskillnad!) när de så att säga ”växer upp tillsammans”. Hoppas du förstår hur jag menar. Tack för en bra blogg! 😊

  • Lina

   Tack Lia för dina tankar. I och med att jag själv har haft lite samma upplevelse som du, Bernie är en lättis och jag tycker att det har gått förvånansvärt smärtfritt så tänker jag ibland att det skulle vara kul att få tätt. Hur har det gått? Har det varit tufft? Enkelt? Roligt? Är det något du rekommenderar? Jag har som sagt 3,5 år mellan mig och min bror och tänker att jag gärna själv skulle vilja ha tätare mellan mina barn. Berätta jättegärna mer! Tack för din fantastiska kommentar!

   • Lia

    Jag kan absolut rekommendera att skaffa tätt 😁 Pratar förstås bara utifrån egna erfarenheter men för oss har det gått jättebra! Lillasyster var också en lätt bebis, även om det såklart är intensivt med två småttingar. Det tuffaste var den första tiden, när jag knappt gjorde annat än ammade och hade dåligt samvete för att inte kunna spendera lika mycket tid med storasyster. Men då gjorde vi så att min sambo hittade på massa kul med henne (simhallen/parker/playdates) och när lillasyster sov sina tupplurer passade jag på att umgås massa med henne. Nu vid 3 och 1 år har de börjat leka bra med varandra och det är så gulligt att se 😁 Men visst, ibland blir det fullt krig när de vill leka med samma leksak samtidigt 😅 Jag tror också (obs, tror) att svartsjuka hos det äldre syskonet blir mindre om man skaffar tätt, eftersom han/hon inte hinner vänja sig vid att ha mamma & pappa för sig själv i flera år, så säger vänner till oss också som har 4/5 års ålderskillnad.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.