Bernie

Babyprylar

Nu har jag varit förälder i fyra månader och några dagar. Tänkte att vi ska prata lite om det. Föräldraskapet del 1 kan vi kalla det. Tänker att jag kan att återkomma till föräldraskapet med olika teman. Vi börjar med tema: Materiella ting. För ett år sedan var jag gravid och funderade precis som alla andra gravida människor på det här med att förbereda sig inför sin nya familjemedlems ankomst. Just då vågade jag inte tänka riktigt så långt i och med att jag var livrädd för att jinxa något. Man blir lite knäpp (och vidskeplig) av att få missfall. Men efter andra ultraljudet och vecka 20+ började vi shoppa saker till vårt barn. Jag fick ganska snabbt lära mig att det finns två läger där ute. Dom som anser att man behöver saker till ett barn och dom som anser att man i princip inte behöver någonting alls.

Ena lägret leverade en lång inköpslista med saker medan andra lägret skrattade bort alla listor och hävdade att en bebis behöver otroligt få prylar. Nada.  Möjligtvis lite blöjor och en vagn, annars är allt annat onödigt. Ja, ni kan ju gissa vilket läger jag valde att bosätta mig i?

Jag kan hålla med båda lägren. En bebis behöver saker och en bebis behöver inga saker. Båda har rätt. Frågan är snarare hur jobbigt du vill göra det för dig som förälder. Hur mycket vill du underlätta?

Grejen är att det finns mängder med prylar. Nyckeln är att fundera vilken typ du är och vad som är viktigt för dig. Gillar du att livet är lite mer bekvämt eller är du en tältare utan sovsäck? Går såklart bra att vara en hostel-person också. Mellanting.

Som jag ser det så är prylar inte nödvändiga, men jäklar vad de kan underlätta. En babysitter gör att du får gå på toaletten. Babyvakten (padwico 850 är bäst) gör att du kan lämna din bebis sovandes utomhus och samtidigt ha koll på temperaturen i vagnen. Bärselen gör att du snabbt kan springa till butiken och ta trapporna och innegården när du behöver handla något du glömt. Skötbordet gör att du har ståhöjd och alla skötsaker på ett och samma ställe varje gång din beeb ska bytas ( alla 1230288943 gånger). I vårt fall är vårt skötbord en byrå och på landet en tvättmaskin. En vagn som rullar bra och som uppfyller dina behov gör att du kan ha ett liv utanför hemmet (och kan söva argt barn i hemmet). Ett babygym gör att du kan laga mat eller tvätta och din baby kan träna och vara nöjd en stund. En babysäng gör att du får ha din säng lite mer i fred och inte vara rädd för att rulla över din beeb. Babykläder i ett visst antal uppsättningar gör att du inte behöver tvätta varje dag. Det går åt förvånansvärt mycket kläder. En bröstpump (om du ammar) gör att du kan gå på party eller göra något annat för en stund för att sen pumpa ut kalasmjölken efteråt. Skötväskan gör att både du och din partner alltid har med er allt ni behöver till er bebis var ni än går. Ni fattar.

Sen behöver man verkligen inte ha allting eller allting nytt. Kan du låna, ärva, köpa begagnat är det såklart superbra. Vissa grejer vill man kanske ha nytt och då vet du nog det bäst själv. Babyskydd och vagn är till exempel sådant vi gärna ville ha nytt. I och med att vi vill ha fler barn tänker vi att nästa barn kan ha samma uppsättning.

Hur tänker ni? Håller ni med? Vad var viktigt för er?

3 Comments

 • Ellen

  Super bra sammanfattat, EXAKT sådär är det! Vi (mest jag) valde att inte köpa allt på en gång heller utan se lite efterhand. Så gör vi fortfarande, vilket gör att vår lägenhet inte heller är full av saker.

 • Ellen igen

  Och just att låna är ju super eftersom en kanske får en baby som exempelvis inte alls diggar sittern!

  • Lina

   Exakt sådär. Så svårt att veta innan och mycket kan man skaffa efteråt. Min kompis Malins bebis avskyr sittern men älskar bärselen och vi har det precis tvärtom. Hehe älskar ”vi” mest jag-konceptet. Så fungerade det här också 😀

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *