Bernie

Fyra månader

Igår den 20.3 blev Bernie hela fyra månader gammal. Så sjukt att han inte varit med oss mer än så. Eller jo, för ett år och två veckor sedan kissade jag på stickan och fick veta att han fanns även om jag just då knappt vågade tro på det. Kommer ihåg att jag gick i skogen och grät av lycka. Nytt jobb och en ny bebis på en och samma vecka. Fint. Nu är han i alla fall här och fyra månader gammal. Jag tänker att jag får räkna hans ålder i månader tills dess att han är ett år. Efter det tänker jag börja kalla honom 1 år, 1,5 år och så vidare. Blir tokig på när folk säger ”Här är **** och hen är 24 månader. Ba ok. Hej jag heter Lina och jag är 374 månader. Naj. Inget sånt.

Hur som helst. Bernard är numera 63,5 cm lång och väger 6,5 kilo (9.3.2020).

Måendet: Hans mage har förbättrat sig sedan den där veckan då vi hängde på barnsjukhuset i tid och otid. Från att ha fått byta sådär 20+ blöjor per dygn är vi nu nere i normala mängder blöjor. Men det här med att ens barn ska bli förstoppat och så vidare verkar inte hända här. Skönt ändå att hans mage är bättre. Babysim fick vi tyvärr skippa av den anledningen, men å andra sidan är babysim numera stängt för alla.

Han mår annars bra och är mer aktiv än någonsin. Just nu är han inne i en period då han inte vill göra någonting utan sällskap. Går inte att lägga ner honom dagtid på gymet och gå iväg, nej alla ska vara med. Tänker att det är sånt som man kan kräva som första eller ensambarn, medan syskon kan glömma den typen av uppmärksamhet. (jag är barn nummer tre). Han är även inne i det fjärde och hittills längsta språnget och jag tänker ibland när han är lite extra känslig att det är språnget som spelar oss ett spratt. Där emellan är han glad, skrattar och pratar massor. Han älskar att bada, att man sjunger Babblarna till honom (förvånansvärt catchy), att stå upp (han är sjukt stark), att gunga sig själv i babysittern och att tugga på sin giraffleksak. Bästa leksaken är dock helt klart hans föräldrar.

Materiet: Han ammar nio gånger i dygnet och jag tänker att jag så småningom skulle vilja trappa ner på den biten. Vi har börjat introducera smakprover (potatis, palsternacka, banan) och han älskar det (särskilt bananen). Till sommaren skulle jag vilja sluta amma helt. Jag känner mig inte direkt nostalgisk till amningen även om jag inte heller ogillar det, men tänker att det ska bli skönt när vi båda föräldrar kan ge honom mat. Har även lärt mig att man tydligen inte ger välling till barn i Finland och att det inte ens går att få tag i. Antar att man ger gröt och ersättning då istället? Undrar också hur fort fram man kan gå med mat? Känner att den biten är lite oklar för mig.

Sömneriet: Han sover i egen säng bredvid vår säng både hemma och på landet. Ibland sover han fyra timmar i sträck med snabbt uppvak och det är våra absolut bästa nätter. Just nu sover han endast två timmar i sträck på natten och ”halvsover” ofta. Funderar om det beror på att han inte blir tillräckligt mätt? Oklart. Har nu börjat med rullavagns sovschema för fyramånders och hoppas att det ska hjälpa lite. Tänker mer att det skulle vara bra för hans egen skull att sova bättre och mer ordentligt på nätterna. Jag själv mår bra och känner mig inte trött, men det beror nog på att Niki oftast tar morgonen när kalaskillen är fullt vaken och vill leka.

På dagarna sover Bernie oftast i vagnen och där sover han bra även om vi ibland måste rulla lite extra för att han ska somna om när han även där ”halvsover”. Tänker att saker och ting kommer och går med en bebis. Allt förändras hela tiden och därför stressar jag heller inte upp mig om han har sämre perioder. Han är en människa och alla människor har bra och dåliga tider i livet. bland är man solig och ibland är man ett moln. Det är så det ska vara.

Att fotografera Bernie med en systemkamera däremot är svårt. Han blir lite ledsen varje gång man sätter den svarta klumpen framför ansiktet. Att fånga skratt på bild är därför inte alltid så lätt. På bilden ovan höll jag kameran bredvid ansiktet och sjöng Carola för fulla muggar. Otroligt fint att det finns en person här i världen som uppskattar min sångröst <3

6 Comments

 • Smul

  Gullis!!! Vi tar en promenad när ni är i stan igen 🙂

  Små portioner vanlig havregrynsgröt med lite fruktpuré kan ni absolut börja testa vid 5 månader. Vi gjorde så och det var succé. Nattsömnen blev snabbt mer sammanhängande och det blev en mysig kvällsrutin. Snart får ni införskaffa matstol hehe.

  Vi fick tipset om att skippa ”babygröt” som finns på barnmatshyllan utan köra på vanlig gröt direkt.

  • saara

   Finns nog välling tror jag, men vet inte hur pass det rekommenderas längre? Vår äldsta var en smalfis av rang som baby, och minns välling rekommenderades rätt tidigt på rådgivningen.. Börjar vara över 10 år sen däremot! Mellanbarnet gillade inte välling om jag minns rätt och åt minstingen tror jag de tyckte välling var onödigt (tyckte jag också). Kände mig så lurad då jag köpte ”babyhavregrynsgröt” åt äldsta barnet, bara för att senare fatta att det skulle ha gått lika bra att mixa vanliga havregryn..

   • Lina

    Babygröt låter ju som ett marknadsföringstrick minst sagt. Tack för tips. Själva vällingsbiten är nog mer av en kulturfråga. Alla mina svenska vänners bebisar äter det som sista måltid innan läggdags. Förstått att man inte alls ger välling här men tydligen har man gjort det tidigare? Köpte du färdig eller gjorde du själv? varför rekommenderas det inte? 🙂

  • Lina

   Jaaa! Promenad ska vi ta! Innan dess tar vi en zoomdejt. Typ imorgon. 😀

   Right. bra tips. Äter ju själv mikrogröt varje dag och tänker att han skulle kunna få samma fast utan salt. Men vill gärna ha en barn och mat introduktion av dig. På Rådgivningen har dom än så länge sagt nada. Å andra sidan har vi aldrig pratar varken förlossning eller amning där heller.

   Stol tänker jag tripp trapp. 😀

   Puss!

 • Eva

  Vi gav aldrig vår son välling, fast han bor i Sverige. Vi började ge gröt som smakportioner när han var fem månader och från sex månader fick han en liten portion av gröt på kvällen innan han skulle somna. Det har funkat bra som en del av kvällsrutinen. Ge gröt, borta tänderna och sen sängen….
  Barngröt är smidigt och extra järnberikat därför rekommenderas den.

  Jag ammade honom på dagtid till han var sju månader, sen blev han mindre och mindre intresserad av att amma och ville ha mat istället. Så i princip valde han själv att sluta amma.

  • Lina

   Låter som en bra grej med tydliga rutiner. Också hört att barngröten rekommenderas just för järnet. Kanske man kan använda både och?

   Låter som ett bra avslut på amningen. Använder själv inte amningen som varken tröst eller sömnmetod vilket gör att han inte är någon snuttare. Tror därför att tagga ner på amningen kanske inte blir supertraumastiskt för honom. Men vad vet jag. Det är ju bara vårt första barn och då testar man sig fram 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *