Gravid

11 Bebisfrågor

Funderar på en hel del bebisrelaterade grejer just nu vilket i sig kanske inte är så konstigt. Tänker, planerar och googlar materiella frågor som numera bosatt sig i mitt huvud och så kom jag på att jag kan ju fråga er. Här finns kanske någon som har lite mer koll på det här med bebisgrejer än vad jag själv har. Skulle bli jättetacksam för svar om ni sitter inne på lite råd. Du behöver såklart inte svara på alla frågor men vet du något trevligt om någon av dem så uppskattar jag det till tusen. Så här kommer det. För er som tycker att sånt här är svintråkigt så förlåt, skrolla förbi.

 

 1. Kudde. Behöver en bebis en bebiskudde? Om jag googlar verkar det vara lite olika råd om det är Sverige eller Finland. I Finland säger alla nej, ingen kudde och i Sverige säger alla ”pandakudde” mot platt huvud. Vad är era erfarenheter?
 2. Skötväska. Är det bara jag som tycker att det känns som en onödig pryl? Kan man inte bara ha en vanlig tygpåse och slänga i blöjor, våtservetter, underlägg, ombyte och vad man nu mera ska ha där? Varför ska man ha en speciell skötväska?
 3. Babybadkar? Vi har ett badkar, behöver man då verkligen ett specifikt babybadkar? Kan man inte bara lägga någon form av stöd i det och fylla på med lite vatten? Är jag helt ute och cyklar?
 4. Isofixeriet. Om jag kollar var i vår nuvarande bil och även i vår framtida bil det finns isofix så verkar det vara baksätet som gäller. Har man alltid bebisen där bak? Även om man kör själv så sitter bebisen alltså i baksätet? Så om man är ute och kör bil själv, stannar man då varje gång man vill kolla till eller hur gör man det?
 5. Nappflaskor. Jag kommer förmodligen amma (om det går bra) men kommer även att introducera flaska från början. Vill helst delamma. Dels för att vi båda föräldrar ska kunna mata och avlasta varandra men också för att tanken på att inte enbart amma får mig att må så mycket bättre.  Så till min fråga. Finns det några särskilda flaskor som är bättre för nyfödda och vad menas med antikolikflaskor?
 6. Amningskudde. Eftersom jag har tänkt försöka amma så undrar jag om en amningskudde är en bra grej? Antar att den även skulle kunna ge bra stöd vid flaskmatning? Vad är bra?
 7. Blöjhink. Kan man inte bara sätta ruskiga bajsblöjor i en hundbajspåse och knyta igen? Behöver man helt enkelt en specifik blöjhink eller inte?
 8. Små storlekar kläder. Hur ska man tänka med de minsta storlekarna babykläder?
 9. Amningslinnen och BH:ar. var hittar man bra och prisvärda och hur många behöver man?
 10. Gravidförsäkring. Vilken är bäst?
 11. Bästa prylen. Er absolut bästa bebispryl? Vad är ni extra glada över att ni köpte?

TACK!

16 Comments

 • Dr. Smul

  Ah underbart inlägg! Här kommer mina tankar efter min gedigna 1-åriga erfarenhet som mutti.

  Om du vill testa amningskudde gratis kan du få min! Helt oanvänd, köpt på Jollyroom 🙂 den är vit med prickar på. Den funkade inte för oss men om du vill testa och sen ge vidare om det inte funkar får du den.

  Kudde – njä, beeb har aldrig saknat en sån. Här i Finland rekommenderas det väl att köra med noll kudde för spädisar.

  Du vet min åsikt om skötväska, helt overrated hehe. Skaffa en snäppet stabilare (liksom lite tjockare material) tygkasse!

  Jag hade 4 st amningslinnen och 4 st amningsbh. Levde i dessa första 4 mån. Lindex absolut bäst och skönast! Bättre än de dyra jag köpte från typ boob. Säljs i 2-pack (svart&vit) , mycket bra och stadigt material som håller sig tvätt efter tvätt!

  Nappflaska kan jag tyvärr inte svara på annat än att vi testade ca 4 olika märken på beeb och vid 4 månaders ålder tog hon äntligen flaska. Så underbart att få lite frihet. Ett märke som heter Lovi.

  Wow vad många fyror jag skrev nu haha.

  Storlekar – börja vid 56. Hade tre bodyn och en pyjamas i storlek 50 som vi aldrig använde. Pojkar kan väl dessutom vara snäppet större generellt som nyfödda men osäker 😀 i mammalådan får man väl någon body i storlek 50?

  Vi hade åtminstone bunkrat upp rejält med storlek 56 och 62. När hon blev runt 4-5 månader började jag köpa 68 efterhand 🙂

  Bästa bebisprylen var naturligtvis babysittern!! Och så att vår bedside hade hjul, det var ganska mysigt att rulla runt på den i lägenheten i början. Men var ju nog bara någon vecka hehe.

  Nästbästa bebisprylen var frysen full av mat och bulle!! Bakade bulla i 4 timmar innan jag födde. Bra att bara kunna knäppa på kaffet och slänga bulle i micron när vänner vill komma över på bebisnus. Eller hetsäta själv i soffan mellan maratonamningarna i början…

  Ingen aning med bilen men mycket bra fråga. Sett foton från 90-talet då min baby brother alltid åkte i sitt babyskydd på framsätet (såklart bakåtvänd men ändå). Kanske nån 90-tals grej? ? Vi har alltid haft beeb i baksätet och ganska snabbt köpte vi en backspegel så att den som kör ser bebben hela tiden. Rekommenderas!

  BLIR SÅ BRA DET HÄR! ❤️

  • Lina

   Herregud det slog mig av din kommentar att vi borde köpa en ny kyl/frys. Vår frys fryser liksom ingenting längre utan allt blir lite småkallt men inte fruset. Har skjutit lite på det projektet men i och med ditt bull-råd insåg jag att så här kan vi ju inte ha det. Tack för alla råd. Lyckan av att få ha dig som sin vän <3

   OCH JA! VILL BA KUDDEN!

 • Emmi

  Jag grubblar på precis samma saker! Är nu i vecka 25 och har tydligen kommit in i ”jag måste få allt fixat”-fasen.. följer intresserat!

  • Linda

   Hej Lina!
   Har själv en son som idag fyller 1 år och 1 månad 🙂
   1. Kuddar rekommenderas inte i Finland för babysar, tror det är helt irrelevant med kuddar tills typ 2 år eller så.
   2. Själv fann jag att en ryggsäck faktiskt var det som fungerar bäst för oss. Förvarar den i vanliga fall i korgen under vagnen men då jag handlat i butiken så har det varit smidigt att bara lägga den på ryggen istället så jag fått utrymme för matvarorna i korgen.
   3. Vi har enbart dusch hemma och har kört med babybadkar med tillhörande borttagbart ryggstöd på vilket babyn kan ligga på så slipper man enbart stöda med armen. Om jag minns rätt så tror jag första badet hemma för sonen var en dusch i duschen med någondera föräldern. Dusch går också bra. Nu duschar vi majoriteten av badkvällarna. Men det kan ju hända att något barn tycker mer om något dera.
   4. Vi har inte bil så har inget isofix utan spänner fast med bilbältet alltid i baksätet.
   5. Rekommenderar varmt phillips avent flaskorna. Vår son hade extremt korta tungband och kort band i överläppen, vilket gjorde amningen omöjlig då han inte kunde få det suggrepp han skulle ha behövt få. Hans tunga kom inte ut från munnen. Banden opererades då han var 7 veckor gammal. Kämpade med amningen (som ja, inte fungerade) och pumpade bröstmjölk samt matade honom med ersättning. Ersättningen blev hans huvudsakliga föda. Slutade med amningsförsöken/pumpandet då han var 3 mån gammal. Tungbandens och läppbandens korthet av denna gravhet är ganska sällsynt men någon form av korthet är ganska vanligt förekommande och kan ev. åtgärdas ren på bb. Det behöver heller ej inverka på amningen. Svårare gravheter är svårare att diagnostisera fast man sku tro att det är tvärtemot. Förlåt för långt svar.
   Phillips avent-flaskorna är antikolik, de och nappen är utformade så att de skall förebygga kolik. De släpper ut beroende på nappens antal hål antingen i lugnare takt eller snabbare takt mjölk. Rekommenderar också en bröstpump, ant manual el. elektrisk. Jag hade en elektrisk av samma märke som flaskorna. Det positiva med allt detta var att min man ända sen födseln kunde delta i matandet av vår son.
   6. Vi hade amningskudde lånat av en väninna. Kanske om amningen lyckats kunna ha varit bra men fungerade även vid flaskmatandet men där går nog vilken som helst kudde lika bra.
   7. Vi har ingen blöjhinke. Det är smaksak vad man prefererar. Att lägga i påse går lika bra.
   8. Alla estimerade att vår son skulle vara åtminstone över 3 kg vid födseln men han vägde bara 2,5 kg. Det finns variation vad gäller samma storleks bodyn beroende på märke. Majoriteten av kläderna var i storlek 56, några enstaka i storlek 50 och sonen drunknade i dem. Men man kan alltid kavla upp lite ärmarna. De minsta storlekarna blir nog ändå fort små.
   9. Lindex har bra amningslinnen.

   Sittern kom väldigt lite till användning hos oss. Men barn är väldigt olika. Däremot babygymmet/mattan var nog super. Där jumppade vår son dagligen (så klart korta stunder till att börja med) ända sen han var 1 vecka gammal.

   Lycka till Lina och familj! Roligt att få lite följa med er resa 🙂

   • K

    Hej Lina!
    Har en dotter på 8 månader och så här funderar jag…

    1. Kudde behövs och rekommenderas inte
    2. Skötväska är onödigt, fungerar bra med ryggsäck eller tygkasse 🙂
    3. Vi har Stokkes flexibath – superbra! Men det finns väl bebis ”inlägg” till vanligt badkar..?
    4 . Japp, bebin åker på baksätet så köp en backspegel! 🙂
    5. Lifefactory glasflaskor använder vi, men super individuellt!
    6. Låna först för att kolla om det är nånting för er…
    7. Onödigt tycker jag
    8. Jag hade några ombyten i strlk 50 och fler i 56…vår dotter föddes 3 veckor i förtid så hon drunknade även i 50orna. Men butiker hinner man till efter att bebin är här också 🙂
    9. Lindex, BOOB och Mamalicious har jag gillat mest! Till en början klarar man sig med typ 4 av allt men tycker själv om att ha fler linnen då man blir nerspydd och bajsad med jämna mellanrum ?
    10. Fennia körde vi med
    11. Babynest, babysitter och lekmatta!
    Inte en pryl men musik har varit guld hemma hos oss! Och mat i frysen, så är det bara att värma upp när man blir hungrig!

    Lycka till med slutspurten, snart är han här ?

    • Lina

     Svar till K: Tusen tack K för att du tog dig tid och svarade på alla mina funderingar. Känner mig mycket klokare efteråt. Babynestet beställdes efter jag läste ditt råd, tack för det. Också fint att höra din historia i och med den lite tidigare födseln och klädsel. Man vet som sagt aldrig vad som händer. Grattis till din åttamånders <3. Yey! Snart är han här!

   • Lina

    Svar till Linda: Tusen tack Linda för alla fina svar. Uppskattade extra mycket alla flaskmatningsråd. Fint att höra din historia. Man vet ju aldrig vad ens barn fungerar fören hen är där. Ska absolut testa Philips avent. Hört mycket gott om dessa och efter dina råd kändes det som en no brainer. Tack själv. Så himla roligt att du läser! TACK!

  • Lina

   Svar till Emmi: Skönt att det inte bara är jag som funderar massor. Ibland känns det som om jag är lite galen när jag träffar andra gravida som till och med är längre än mig men inte köpt eller funderat på en enda grej. Oh well. Alla är vi väl olika ?

 • Cat

  4 år som någons morsa och jag säger såhär 🙂

  1. Vi köpte pandakudden. Vet ej om den gjort nån nytta, men knappast har den skadat heller.

  2. Använd vilken väska du vill

  3. Vi hade bara dusch, så köpte ett babybadkar man kan vika ihop. Tar nästan ingen plats, o 4 åringen ryms ännu där och plaska!

  4. Barnen skall väl alltid åka bak, då moderna bilar har krockkudde fram. Bölar barnet är det bara att bita ihop, alt stanna vid vägkanten o peta in nappen ?

  5. Philips Avent med den minsta silikondelen (0 mån + ) har funkat sen dag 1 på våra kids, men det är väl säkert jätteindividuellt.

  6. Lånade en men fick aldrig koll på hur kudden skall användas. Nej på den ?

  7. Nej, släng i vanliga soporna bara

  8. Vårt första barn drunknade i stl 56, vårt andra avancerade till 62or redan efter 6 veckor, så supersvårt att förutse. Ha ett gäng 56or redo, och så får man handla 44or om det behövs. Butikerna finns kvar även efter att babyn kommit ?

  9. Hm amningslinnen funkade okej för mig

  10. Vi har Folksam

  11. Babysitter och babynest! Så bra att kunna lyfta sovande spädis i nestet, från plats a till b. Även bra att ha med på resor, i stora sängen osv osv.

  • Lina

   Svar till Cat: Tack Cat för alla fina svar och grattis till fyra år som mamma! Bra tips det där med att butikerna även finns kvar efter bebin föds. Ibland glömmer man lite det :). Babynest är nu inhandlat så det verkar vara något många av er är överens om är en bra grej, också tipset om Philipsflaskorna. Ska lägga dessa på listan. Tack för alla fina råd och tack för att du läser. Kram!!

 • C

  1. I Sverige rekommenderar socialstyrelsen för närvarande att spädisar sover utan kudde för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Mvh en till Sverige emigrerad finlandssvensk.

  2. Vi köpte skötväska pga att det är lättare att håll ordning på våtservetter, blöjor, nappflaska, ombyte etc i en väska med så många fack och att skötbädden ingick. Bekvämt tyckte vi.

  3. Vi har dusch och inget badkar så köpte ett vikbart badkar från stokke med spädbarnsinlägg. Tycker det funkar bra. Skulle kunna tänka mig att det är lite mer ostabilt att hålla i barnet i ett stort badkar, för det måste man trots inlägg. Ibland badar jag dock vår skrutt i handfatet. Går allra snabbast så tycker jag.

  4. Isofix finns oftast som standard bak men som tillval fram. Säkerhetsmässigt spelar det egentligen ingen roll var i bilen du placerar barnet. Kör du där det finns mycket vilt så ska du undvika att ha barnet i fram. Statistiskt sett sker de flesta krockar i stan från höger sida, så det kan man ha i åtanke. Å andra sidan är det säkrare att lyfta in och ut barnet från höger sida ifall man står parkerad längs med gatan. Rekommenderar fb-gruppen Bilbarnstolar där du nog kan leta fram svar på de flesta frågor, alternativt förstås ställa en ny fråga.

  5. Vi har kört MAM feel good glasflaska och Philips Avent bara för att vi fått dem i babyboxar eller goodiebags, men båda har fungerat bra. Föredrar MAMs säkert bara pga att glasflaska känns lyxigare och mer hälsosam på något sätt 😀 antikolikflaskorna tömmer flaskan på luft så att bebisen i princip kan svepa flaskan utan att få i sig luft. Rekommenderas väl för barn som sväljer mycket luft.

  6. Detta var en av de prylar jag väntade med att köpa tills jag insåg att jag verkligen ville ha en. Tyckte det lät så onödigt med amningskudde, man har väl en massa kuddar hemma att tillgå. Men nej, till slut tröttnade jag på att bulla upp med 5 olika kuddar runt mig. Hade det även lite struligt med att få till ett bra grepp med vår lilla, och att samtidigt försöka justera kuddarna som man försökte justera lillans position mot bröstet blev bara för mycket. Vi köpte beemoos medium som vi är nöjda med. Vi alltså, mannen gillar också kudden för flaskmatningar, nattningar etc. Jag har också haft den mellan knäna när jag sover på sidan. Rekommenderar en kudde där fyllningen är av små kulor istället för att vadd då den blir mer flexibel.

  7. Köpte ingen blöjhink utan slänger i vanliga soporna. Bajset luktar knappt något när de är små så vi resonerade som så att vi köper en senare ifall vi verkligen känner att vi vill ha en. Har fått för mig att många tycker det är ett onödigt köp.

  8. Vi köpte i princip bara 56 och 62 efter råd från våra närmaste och ut kom en liten tös på 2900g som sedan gick ner till 2600g (hon plockades ut 2v tidigt pga dåligt flöde i navelsträngen). Hon drunknade verkligen i sin strl 56 pyjamas som var den enda pyjamasen vi hade med till BB och vi kände oss som riktiga nybörjarföräldrar som inte hade tillräckligt med rätt storleks kläder med oss 😀 Vi fick sen köpa kläder i strl 50 som hon nu efter 2mån (55cm och 5kg stor) precis vuxit ur. Observera dock att storlekarna är väldigt olika hos olika märken. Newbie är allra minst, sen H&M. Lindex upplever jag som stort och Next ännu större. Jag skulle nog rekommendera att köpa iaf ett set i strl 50 och sen mer i strl 56, men att spara på köpandet tills när babyn kommit.

  9. Använder H&M amningslinnen, de funkar. Rekommenderar Boobs fast food t-shirt bh, den stöder lite mer men är ändå mjuk. Annars finns nog helt ok bh:ar på kedjorna. Är dock lite sugen på att prova en amningsbh från Change. Har hört att de ska vara bra och de ser mer ut som en vanlig bh och stödet bättre. Skulle vara kul att äga en bh i vilken tuttarna inte hänger ner som två blöta påsar Earl Grey.

  10. Pass. Har ingen koll på försäkringarna i Finland.

  11. Bärsele, babynest och babysitter. Vår tös somnar inom 3min i bärselen och kan sova i den upp till 3h iaf. Guld värt att kunna äta eller typ köra en spelkväll med kompisar i lugn och ro!

  • Lina

   Svar till C: Okej, wow. Tack för mängden info. Tusen tack för det. Hade aldrig ens reflekterat över vilken sida av bakbänken i bilen man ska ha barnet på. Vet att det är säkrare att sitta långt bak i en buss på en viss sida men hade aldrig funderat på bilbiten och barn. tack för det. Likaså slog det mig att vi knappt heller köpt några pyjamasar och de vi har är i storlek 62 (vilket han inte lär kunna ha i början). Grattis förresten till tösen. Så fint att hon nu är här! Yee. Som många av er, även du säger så verkar blöjhink vara något vi kan skippa. Har liksom aldrig riktigt tänkt på lukten av babybajs tidigare men tydligen är det ingen större katastrof där. Good to know 🙂 Tack för allt och hälsa Sverige från mig och tack för att du läser. Kram

 • Anna

  Roliga frågor 🙂 Har två barn, en på tre år och en på 10 månader.

  1. Nej
  2. Med första hade jag en (dyr) skötväska och konstaterade att det var onödigt. Ryggsäck funkar bäst när man rullar vagn osv.
  3. Går bra med babyinlägg i vanligt badkar.
  4. Japp, bebisen sitter alltid bak, spegel är bra att ha
  5. super individuellt detdär men för båda mina barn har bara mam flaskorna funkat, de med platt tuttdel.
  6. Hade ingen amningskudde med ettan men nog med tvåan och den avlastade nog axlar och nacke sen när bebisen blev tyngre. Köpte Ikeas amningskudde för 20 euro.
  7. Aldrig haft eller förstått blöjhink
  8. Hörde alltid att det var onödigt med storlek 50 kläder men jag är definitivt inte av den åsikten. Mina barn drunknade i storlek 56 och då var de inte små nä de föddes (3,5 kg och 4,2kg). Så jag hade nog en hel del i 50 och med min första (som vägde 3,5 kg och var 51cm) köpte jag t.o.m. några plagg i storlek 44 när vi kom hem från sjukhuset så att han ens sku ha nåt plagg som satt bra.
  9. Mina bästa amningslinnen köpte jag på Lidl 🙂 Men annars är Hm och Lindex bra. Hade kanske 4-5 stycken, för jag levde i dem de första 6 månaderna.
  10. Vet inte, har ingen. Har alltid funkat toppen med allmän sjukvård, både för mig som gravid och för barnen. Har aldrig behövt vänta länge, fått tider snabbt och smidigt och allt har fungerat.
  11. Babysittern och babynestet!!!
  11.

  • Lina

   Svar till Anna: Tack för alla dina svar. Du är den första som nämner inlägg i badkar. Någon som sa att det är dumt för att barn är infektionskänsliga osv, men tänker att det borde väl vara lite samma sak som ett babybadkar så länge man rengör det innan? Oh well. Tack också för klädtipset. Verkar ändå som om nyfödda även om de inte är födda för tidigt kan ha 50 längre än vad man tror. Ska kika lite på den saken. Babynestet är nu shoppat och babysitter får vi av min svägis, hon råkade ha två. 🙂 Tack för tispen och tack för att du läser! Kram

 • Alexandra

  Iih, jag vill också svara fast det känns som evigheter sedan man hade en mini-bebis. 🙂

  1. Kudde: Jag sku säga nej på kudden, rekommenderas inte i Finland. När E var runt 2 märkte vi att hon själv började sova med huvudet i fotändan, och lite som bullade upp täcket under huvudet. Då kändes det som rätt stund att skaffa första kudden.

  2. Skötväska: Sku säga nej på den punkten med. Vilken som helst väska fungerar. Personligen ville jag inte heller ha något som dinglade på vagnens styrstång, o skötväskorna är kanske ofta gjorda så att man kan/ ska fästa dem i styret (har kråkar etc)

  3. Babybadkar, tjaaa… Tyckte det var krångligt att bada en spädis i badbaljan trots stödet. E bara gled omkring o jag var livrädd att tappa henne. VI badade eller duschade tillsammans istället. Nu när hon är äldre o älskar vatten så tycker jag badkaret är bra. Vi har dusch i nuvarande hemmet, så om hon vill skvätta så blir det badkar.

  4. Isofix o bilstol. Lagen kräver ju att barn under 135 cm reser i bilstol (obs! gäller inte i taxi.) Ryggen i färdriktning på bakbänken så länge det går är rekommendationen. Tror också att om man har isofix på frambänken så måste man på verkstaden på nåt sätt stänga av kråkkudden? ”Kaukalon” kan man ju ofta fästa också med bara bälte, Iso-Fix basen behövs alltså egentligen inte för första bilstolen, men är ”säkrare” eftersom den fäster i bilens stomme+ många isofix baser lyser grönt när allt är rätt kopplat etc. Spegel till bakbänken rekommenderar jag, speciellt om man bilar ensam med barnet. På längre sträckor för oss har det nog nästan sen blivit att ena av oss sitter på bakbänken tillsammans med E o kan underhålla och serva. Men precis som någon skrev, så om barnet skriker i bakbänken så kör man lugnt vidare eller stannar 500 gånger på sträckan Helsingfors-Ingå o ser vad problemet är. Vårt första bilår var helt hemskt, men genast vi bytte till den större bilstolen blev det bättre.

  5. Nappflaskor. Tycker Lifefactory-flaskorna är fina, men väldigt pricy! För oss blev det flera Avent-flaskor (eftersom dom gick att koppla ihop direkt med bröstpumpen bl.a.)

  6. Amningskudde. Skaffade vi inte, och det ångrar jag. Blir det flera barn så blir det absolut en amningskudde också.

  7.Blöjhink. Helt onödigt enligt mig. Mini-kakkan ser hemsk ut, men luktar inget. Man kan lika väl motionera lite o föra ut blöjroskisen då den är full.

  8. Små storlekar kläder: Hmm…. undrar hur vi gjorde? Vi hade nog inga mini-storlekar dvs 52 eller mindre, allt från 56 uppåt. Jag tänkte såhär, att ifall vi sku ha fått en minibeibi eller en prematur så sku David/ mor-farföräldrar helt enkelt ha fått hjälpa oss och gått o handlat några miniplagg. Sjukhuset lånar ju också i sådana fall. Grejen är ju också att storlekar varierar så himla mycket mellan märken, t.ex. HM tycker jag är väldigt petite, medan Polarn o Kappahl/ Newbie är stora storlekar. Man kan alltid rulla ärmar o ben. Kom ihåg att köpa pyjamasar. Vi kom hem från BB o insåg att vår enda pyjamas var en st 68 som hon naturligtvis drunknade i (okej, bebisen kan sova i what ever, den vet inte vad en pyjamas är.) Köp efter hand när ni vet vad ni behöver, hur vädret är, hur mycket byk det blir etc. Sen bykar man ju ganska mycket den första tiden, handdukar, lakan, egna kläder etc så upplevde att bebisen inte behövde en gigantisk garderob när jag ändå hela tiden kunde tvätta hennes kläder med.

  9. Amningslinnen och BH:ar: Tror jag köpte både BH:ar o baslinnen på HM, helt okej. Tror 1 svart o 2 vita räckte för mig. Köpte också några Boob-tshirts med luckan second hand, men urk, kunde inte lämna hemmet med dem. Såå fula i mitt tycke. Bästa för mig var en vanlig uppknäppbar skjorta (under antingen bara amnings-BH eller sen BH + linne) eller lös T-shirt med amnings-BH. Sov däremot i mjukare amnings-BHar, skönt!

  10. Gravidförsäkring. Menar du alltså försäkring för ofödda? Vilket försäkringsbolag försäkrar graviditeten+ förlossningen? Vi tog Alandia, som tyvärr inte mera säljer barnförsäkringar, de övergick till LokalTapiola- bra deal för oss.

  11. Bästa prylen: Förutom den mest använda prylen vagnen, så Baby Björn- sittern, och ett babynest.

  • Lina

   Wow! Kanske längsta svaret någonsin? Tusen tack för all info. Sjukt bra. Jo, menade försäkring som gäller innan barnet är fött och efter. Visade sig dock vara en lite annan produkt i Finland än Sverige så har . nu outsourcat den frågan till min man. Hehe. Bra tips det där med att srtorlekarna varierar mellan märken. Har faktiskt tänkt på det när jag haft plagg i samma storlek från olika märken bredvid varandra att skillnaden varit ganska markant. Kan ju vara bra att komma ihåg när man är på shopping spree. Spegel till bilen är nu på inköpslistan, verkar vara en vettig pryl för just bilresor. Känner kanske att det här med att stanna 500 gånger Herlsingfors-Ingå i december januari känns som en liiiite jobbig grej, och den sträckan lär vi köra väldigt ofta. Tusen tack Alexandra och tack för att du läser! KRAM

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *