Random

Svaren på frågestunden

 

Tusen tack för alla frågor. Blev så glad och kände mig nästan som en riktigt bloggare. Glömmer ibland bort den lilla detaljen att det faktiskt finns folk som läser här. Fint ju. Nåja, tänker att vi kör igång med första frågan (läs det där högt med klämkäck frågesportsröst a la På Spåret).

 

Johanna: 
När kommer du till Norge? 

Bra fråga storasystern. Grattis till ditt nya norska hem och välkommen tillbaka till Europa (Hon har bott i San Fransisco senaste sex åren). Jag tänker att så fort jag har ett jobb igen och lite mindre osäker ekonomi så hoppar jag på ett plan direkt och hälsar på. Ska bli kul att ha dig så nära. Lite billigare att flyga till Oslo än SFO.

SMUL:

Var och hur bor du om 5 år? Och vad är ditt drömboende?

Hmm.. Tänker att vi bor här i samma område fast i en större lägenhet. Kanske härliga 80 kvadrat med havsutsikt och balkong. Större lägenheter är lite knepigare att hitta i Berghäll eftersom här finns mest ettor och tvåor. Men kanske man kan göra som med den här lägenheten som vi har nu och slå ihop flera lägenheter till en. Drömmen skulle vara att köpa tillbaka Nikis barndomshem på Svedjeholmen och totalrenovera kalaset. Skulle va fint att ha pool med glasväggar och stor trädgård samtidigt som man egentligen bor i stan.

Sonja:
Hej Lina! Eftersom du är duktig på många saker så undrar jag vad du skulle allra helst villa jobba med just nu? Tänker bransch, arbetsuppgift och kanske företag? Kram!

Hej Sonja. Tack vad gullig du är! Där har vi en fråga som jag själv försöker svara på dagligen. Just nu letar jag efter ett företag som är lite så som mitt förra jobb var innan saker och ting började att förändras. Ett techbolag med en bra produkt, roligt team, mycket frihet, transparens och där jag kan växa. Vill gärna jobba med antingen kreativ lite galen marknadsföring eller sen försäljning. Tror att jag egentligen är en jäkligt bra säljare utan att någonsin behövt använda den biten så mycket tidigare. Skulle vara kul att skåla in stora dealar och landa nya kunder. Ja, vi ska se vad som händer. Ser fram emot att jobba med något jag brinner för igen på samma sätt som jag gjorde för 1,5 år sedan. Ah kääänslan.

Cat:
Hur tänker ni kring missfallet och att eventuellt försöka på nytt? Hälsn från en i samma sits som är livrädd i för tanken att det skall gå fel igen.

Först och främst en stor kram till dig. Jag fattar att det känns tungt och att du är rädd för att försöka igen. Ett missfall är lite av ett trauma och det lämnar väldigt mycket känslor. Hoppas att du försöker se vidare din rädsla och bara köra ändå. Det är så mycket saker man inte kan påverka och missfall är verkligen ett av dem. Statistiskt sett är det dessutom inte så vanligt att få två missfall i rad så tänk på att du har statistiken på din sida. Lovar att det blir bra förr eller senare. Be brave.

Vi skulle säkert ha försökt igen om min arbetssituation hade sett annorlunda ut. Kanske inte riktigt läge att försöka producera barn när man inte har en inkomst om någon månad. Vill liksom inte sitta med en mage på en arbetsintervju och ba ”det går snart över”. För mig är det kanske just det här som är min största sorg över att vara mellan jobb. Att inte kunna satsa på det jag just nu vill i livet. Hade jag inte fått missfallet hade jag förmodligen varit kvar på mitt förra företag. Jobbat till mammaledigheten och inte kommit tillbaka efteråt. Hade sagt tack och hej där och då. Nu ser situationen annorlunda ut och vi får helt enkelt sätta familjebiten på hyllan tills dess att tiden är rätt. Usch, nu blev jag lite gråtig. Kram till dig.

Steph:
Inte direkt en fråga, men tror mig ha lidit av samma plåga som du för ett tag sedan och fick order att undvika socker och kolhydrater. Det som hjälpte mig var en kur med borsyra, medan de vanliga medicinerna ställde till en massa andra problem. Efter en vecka med borsyra är plågan borta sedan flera månader ? och jag vill också veta ditt drömjobb! Strongt gjort att säga upp dig ?

Hmm.. Misstänker att du tror att jag har haft något annat än det jag har haft. Hehe, nu blev det lite mystiskt här. Men googlade Borsyra plus min grej och jag tror att du tänker på något annat. Men tack ändå. Älskar husmorstips.

Mitt drömjobb ska vara roligt, utmanande och lärorikt. Mitt absoluta drömjobb i livet är dock att Casta reality tv shows. Tänk dig att jag får plocka ihop alla deltagare i Bachelor. GUD SÅ KUL!

PEPPE:
Vad vill du jobba med nu och när ska jag få vara med i podden?
Tänker att vi borde ha med dig i Podden så snart som möjligt. Ska fråga Iso H (min ljudgud) om jag kan få låna någon form av mikrofon eftersom vi inte gör det hela i studion? Han borde kanske ha någon idé om saken. När hinner du? Superpepp på att få podda med Peppe.

Sofia:
Jag är nyfiken på hur det är att söka jobb i Finland utan att kunna finska? Hur ser din jobbsituation ut nu? Du brukar skriva att du har en del möten under veckorna. Ringer du bara upp företag och frågar om du får komma och snacka? Hur går själva mötesbokningen till? Är det genom kontakter?

Hehe. Den här frågan har jag fått många gånger under hela mitt finska liv. Det här med att inte kunna finska har konstigt nog aldrig varit ett problem. När jag flyttade hit jobbade jag på en liten lunchrestaurang på Nylandsgatan som heter Trocadero (det hänger fortfarande bilder på mig på väggarna). Hoppade in där och freestylade ”finska” på rikssvenska och det är väl det jobb jag pratat som mest finska på. Resten har jag klarat mig med engelska och svenska. Mitt senaste jobb var vi över 25 olika nationaliteter så arbetsspråket där var ändå engelska och jag jobbade länge med den svenska marknaden. Hade inget behov av finskan. På samma sätt är det nu, jag söker mig till techbranschen eftersom där är det internationella team och produkter och finskan behövs helt enkelt inte.

Mötena och luncherna jag tar är med kontakter. Är en minglare av rang och älskar att träffa nya människor. På så sätt har jag också lyckats skaffa mig kontakter och nu när jag behöver hitta mitt framtida jobb har jag antingen skickat på instagram, facebook eller whatsapp och frågat personer i mitt nätverk om vi kan ses. De har sedan skickat mig vidare till sina kontakter och på så sätt har jag fått möten med nya företag osv. Blev dessutom just medlem i Venture Capital bolaget Ice Breakers community och det hjälper att hitta spännande personer. Förstår om det låter lite luddigt. Men mitt råd i livet är att nätverka, vårda dina nätverk och hjälp dina kontakter så ofta som du kan så hjälper dom dig när du behöver det. Vill du till exempel få kontakt med någon i mitt nätverk eller byta jobb hjälper jag dig gärna. Maila mig och berätta vad du letar efter så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig vidare med vad jag har.

Smul
Jag vill ännu ställa en fråga ? Vad skulle du göra om du vann en ”rimlig” summa pengar, säg 200 000 euro. Puss!

Älskar att du ba ”Rimlig summa”, haha. Okej. Jag hade rest, investerat pengar i boendet och eventuellt startat eget. Tror att om man investerar i sitt boende känner man sig så pass trygg att man vågar vara lite mer ”wild” på andra ställen i livet. Vad hade du gjort?

Pio:
Äter du mycket vegetariskt? Vad tycker du om Framgångspodden? Vem sku du villa byta liv med för en dag? Får du ofta dåligt samvete?

Heheh! Kram?

Hej Pio! Oj, vilka frågor. Nja, på sommaren när min syster är på landet äter jag väldigt mycket vegetariskt. Äter dessutom vege oftare när jag är ensam. Är Niki hemma är det ganska vanligt att det ingår kött på menyn. Försöker välja ekologiskt kött om jag kan. Borde väl bli mer vege eftersom jag ofta kommer på mig själv med att äcklas av kött. Men alltså sen gör jag en bollo och så är det så gott att jag glömmer hur bra det är att vara vege.

Framgångspodden är en av mina favoritpoddar. Pärlan är dock kanske en av Sveriges konstigaste människor? Han är så konstig att jag tycker att han är fascinerande. Lyssnade på podden han har med sin fru Ida och blev liksom bara ännu mer konfunderad. Jag menar, vem klär ut sig till uteliggare och går in på Burger King, låtsas stamma och sen betala med 50-öringar bara för att det är en kul grej? SÅ konstigt.

Byta liv med för en dag? Hmm. Just nu Isabella Löwengrip. Mest för att jag är så nyfiken på vad som egentligen pågår där.

Jag får dåligt samvete men har väldigt kort minne så jag glömmer snabbt bort vad jag har dåligt samvete över. Är överlag ganska dålig på att plåga mig själv.

Maria:
Just nu har du inte ett 9-5 jobb, men väldigt nyfiken pa hur har du kunnat kombinera ett vanligt jobb med hund och din aktiva livsstil? Är själv sugen pa att skaffa hund ?

Hej Maria. Jag har inte haft ett jobb där jag ska vara på plats en viss tid och gå en annan. På mitt senaste hade vi inga fasta arbetstider utan kom och gick precis så som vi ville. Det gjorde att jag brukade börja jobba hemifrån, gick till kontoret runt tio och hem runt fyra. Behövde jag vara på kontoret längre dagar tog jag med Milla. Vi hade nio kontorshundar, så vi hade en egen slack-kanal för alla hundägare så vi visste vems hund som var på kontoret när. Nu vet jag inte vad du har för jobb men du kan ju kolla om du har möjlighet att antingen ta med hunden eller sen få flexiblare arbetstider? Går kanske inte med sjukhus osv. Lycka till!

Sab:
Vem är din favorit i kungafamiljen och varför? Favorit bok och film (svårt men du är tvungen att välja)? Vilken har varit din favoritserie under året 2018? Vad är din bästa egenskap eller vad är du skit bra på? Vilket är the ultimate resemål/destination på din bucket list som du verkligen vill se och uppleva? Puuusss

Just nu Prinsessan Sofia. Tycker hon är lite av en fräsch fläkt.

Harry Potter och halvblodsprinsen är boken och Pride and Prejudice från 2005 är filmen. Niki hatar den filmen men jag blir lika kär varje gång. MR DARCY!

Har sett så många tv-serier det här året att jag knappt kommer ihåg hälften. Men okej. Vår tid är nu på SVT är nog en höjdare.

Att jag är så positiv och orädd. Det har hjälpt mig många gånger.

NYA ZEELAND. Niki nääär ska vi åka? Drööööööm.

Puss!

Line:
Hej, vad är din inställning till finska? Har du under dina år i Finland gått kurser eller gjort annat för att lära dig?

Hej Line. Usch. Hatar att få den här frågan eftersom den får mig att känna mig lite korkad. Hehe. Min finska är så gott som obefintlig. Är bra på hundparksfinska, matfinska, butiksfinska och femåringars finska. Jag förstår en hel del om jag faktiskt lyssnar men kan inte säga så mycket själv. I början tog jag kurser på Arbis och det var också så jag skapade gruppen Svenskar i Helsingfors på Facebook som idag har över 400 medlemmar. Ibland tänker jag att jag borde ta tag i finskan igen eftersom det kanske är lite ignorant att inte kunna språket i det land man bor i. Har bara lite svårt att hitta motivationen. Usch. Finska.

 

 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *