Tips

Lyssnat och läst


Podd:


Förhörsrummet
En podd från svenska Novel Studios som är otroligt välgjord. Gillar du Nils Bergmans Rättegångspodden så är det här något för dig. Här har man sållat ut förhör ur verkliga brottsfall och iscensatt dem med skådespelade. Castingen är fantastisk och i och med att förhören är autentiska är alla samtal skapade precis så som samtal är. Pauser, felsägningar, reaktioner är skapade precis så som i förhören. Länge sedan jag lyssnade på en Podd där man verkligen kände hur otroligt mycket jobb som ligger bakom.

Tills alla dör
En poddversion av Diamant Salihus bok med samma namn. Skapad av Johan Dahlberg för Perfect Day. Jag började lyssna eftersom att lyssna på toppoddar numera är mitt jobb och tänkte att svenska gängkrig är det sista som intresserar mig. Men, tänk vad fel jag hade. Det var länge sedan en podcast grep tag om mig som Till alla dör gjorde. Att få hela historien om alla dessa unga som skjuter ihjäl varandra i Stockholm öppnade verkligen mina ögon. Gängkrigen är inte bara gängkrig. Det är familjer som trasas sönder, områden som glöms bort och unga som dör. Fascinerande, sorglig och välberättad.Böcker:

Anton Berg – De Aderton
Jag läste faktiskt den här när den kom ut 2018. Jag har ju inte världens bästa minne så läste om den häromdagen som en del av mitt jobb. De Aderton är Anton Bergs (som annars skapar väldigt bra poddar) debutroman. En nervkittlande spänningsroman där radiojournalisten Axel Sköljd snubblar över över ett sammanband mellan tre kända dödsfall. Något som tar honom till en konspirationsteori utan dess like. Överlag tycker jag att Anton lyckats bra med den här typen av bok och har därför nu gett mig på fortsättningen.

En gång om året – Peppe Öhman
La upp att jag läste den här boken i ett tidigare inlägg (Lina bodde ensam på hotell-inlägget) och har sedan dess fått frågor om den både här, i verkliga livet och på instagram. Så tänker att jag kan kommentera boken nu också. Grejen är att jag läste aldrig ut den. Jag lånade den, läste hälften och lämnade tillbaka den. Så kan inte säga så mycket mer om den än så.

Vi for upp med mor – Karin Smirnoff
Del två av trilogin om Jana Kippo. Janas och brors mor har dött och tvillingarna åker norrut för begravning med mors superreligösa sektfamilj. Som vanligt mycket mörker, destruktivitet och tragiska familjerelationer. Med samma märkliga och fantastiska språk som i första boken berättar Karin Smirnoff en historia som går en djupt under huden. Överlag är det viktigt att man läser de här böckerna i bokform och inte lyssnar på dom.

Som så många andra svenska böcker som utspelar sig i de nordligaste delarna av Sverige får man känslan av att det är ett laglöst land. Likadant med Silvervägen av Stina Jacksson, eller filmerna Jägarna. Finns det inga regler, lagar eller normalt funtade personer där uppe? Kanske lite väl hårt av mig. Men så känns det. Det sista man vill är att flytta till Lappland. Oavsett så är det en otroligt välskriven bok med djupa karaktärer och med en berättelse som hela tiden går framåt utan att någonsin tråka ut. Gillar starkt.

Bara bok tre kvar. Sen så.


Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *