Frågor&Svar

Svar på frågorna del 3

C: Vad skulle du säga är dina bästa tips inför flytt från Sverige till Finland? Vad behöver man ha koll på med två barn under 3 år? Vi planerar flytt till våren – för mig blir det tillbaka ”hem” efter snart 15 år i Sverige och för resten av familjen är det ett nytt land. Nästan lite nervös och rädd att vi, eller framförallt mannen, inte ska trivas.

Kul med flytt! Välkommen tillbaka. Är kanske inte den bästa personen för den här frågan efter som jag flyttade för tio år sedan och aldrig bott med barn i Sverige. Men med det sagt så ska jag göra mitt bästa. Börja med att kolla läget var ni ska bo, vad finns det för dagis? Finns det plats? Mycket av den biten förstår jag funkar liite annorlunda. En annan grej är barns sjukvårdsförsäkringar här som är något helt annat än de i Sverige. Tog lång tid för mig att fatta att barnen är privatvårdsförsäkrade och inte som i Sverige där vård av barn inte får kosta något.

Flyttar ni till huvudstadsregion? Är din man svensk? I så fall rekommenderar jag honom att gå med i min grupp ”Svenskar i Helsingfors” på facebook. När jag startade den var vi bara tre personer, numera är vi nästan 800. Ibland är det bara jäkligt skönt att få hänga med andra svedopellar och snacka skit. Dessutom är gruppen väldigt bra med allt praktiskt som man behöver göra vid en flytt. Vi kan allt.

Som förälder finns det även en bra grupp som heter Småbarnsföräldrar i huvudstadsregionen. Där kan man hitta jättebra info om dagisar/evengemang eller annat skoj som kan vara bra att ha koll på. Har inte så bra koll på andra regioner av Finland i och med att jag bor här. Har tyvärr fortfarande aldrig varit i Österbotten, men borde väl göra något åt den saken. Skulle vara kul att se.

Överlag tror jag det också kan vara bra att tillsammans bestämma er för att ge flytten tid. Liksom inte panikera efter ett halvår om ni inte trivs utan bestämma er för att ge det åtminstone två år. Det tar tid att hitta ett sammanhang, särskilt om din man är svensk. Vet genom gruppen att det inte är enklaste landet att hitta vänner eller snabbt känna sig hemma i. Tid 🙂Emma: Berätta om ditt konstintresse – vem är din favorit konstnär? Vem kollar du in när du slösurfar på konst? Var köper du din konst? 

Konsten. Ah! Är verkligen ingen expert utan tycker mest det är kul. Jag scrollar konst på Instagram, Auktionshusen, Taidelainaamo och Taidesivut för amatörkonst. Älskar bland annat Juliana Hyrri, Manuela Bosco, Viljami Heinonen, Alina Sinivaara, Johnny Ramstedt. Skulle jag shoppa en tavla idag skulle det vara av Jaana Matsson. Älskar hennes ”utsiktsmålningar”. Diggar också Bobo Wallmanssons apor men dom har jag icke råd med. Minsann.

Jonski: Bästa vinerna under 20-lappen?

THIS!

Fanny: Om det ännu hinner med: hur får ni era barn att somna kl. 20? ha! Undrar en med en nattsuddar-bebis <3


Hehe. Dom somnar verkligen inte alltid 20:00. I perioder så absolut. Tricket har väl varit tydliga rutiner från dag ett och att lära dom att somna själva. Just nu är B inne i en period då han har party i sitt rum tills han slocknar och det är verkligen inte 20:00. Men nu under ledigheten testade vi ta bort hans dagssömn helt och då har han slocknat igen vid 20:00. På dagis som han återgick till i förrgår sover han fortfarande så kvällspartyt lär fortsätta lite till på vardagar. Louie ska flytta in i sitt eget rum nu tänkte vi och han ska sömnskolas även om han redan nu har fått öva på att somna själv. Vi ska se. Barn har ju lite den där tendensen att så fort man tror att man har koll så skiftar allt igen. Man ska aldrig ropa hej före man är över ån, eller i barns fall är det ingen idé att någonsin ropa hej. För i ån hamnar man hur man än gör.
Det var det hela. Tog mig bara en månad att svara på alla frågor. Hehe. Senaste dagarna var helt klart Karin Smirnoffs fel. Gav mig äntligen på hennes debutroman och kunde inte sluta. Åh så bra.

Tack för alla frågor. Så glad över att ni finns!

2 Comments

  • C

    Tack snälla för bra tips! ? Jo, det blir Helsingfors för oss. Mannen kan helt okej finska då en av hans föräldrar kommer från Finland. Han har också lite släkt runtomkring huvudstadsregionen, så helt främmande är Finland inte för honom. Men inte är det helt enkelt att hitta nya kompisar när man närmar sig 35 och är en jobbande småbarnsförälder…

    • Lina

      Stort plus att han kan lite finska. Där är ju mitt absolut största handikapp i det här landet. Fattar att kompisbiten känns lite motig, men förhoppningsvis när han hittar ett jobb och ett eget sammanhang så kommer resten på köpet. Ser fram emot att höra mer om er flytt och hur allt går. Lycka till så länge!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *