Tips

Hört och sett v.13

Sett:

The One (Netflix)
Ny serie på Netflix som handlar om en värld där två vänner lyckats skapa en datingtjänst baserad på DNA. Enligt deras algoritm finns det en person för alla människor och träffar man den personen blir man automatiskt kär. Det här låter ju som en kul tanke, men i praktiken är det knepigare än så. Vad händer om du gör testet och redan är gift med någon annan? Spännande serie om än kanske inte jättebra. Man får sig en tankeställare om inte annat.

Exit (säsong 2, Arenan)
Den norska brutala serien om ett gäng svinrika finansnissar i Oslo är tillbaka med en ny säsong. Mådde man inte tillräckligt dåligt av första säsongen så finns det lika mycket att förfäras över i andra. Fyra vänner med obegränsat kapital lever rövare på andra människors bekostnad i en värld helt utan gränser. Otroligt bra och välspelad serie som man fastnar för direkt. Emellanåt kommer man att tänka på att den faktiskt baseras på verkliga människor och då blir man lite extra förfärad. Men hej. Bra är den.

Tunna Blå Linjen (SVT, Arenan)
Så kommer jag tillbaka och tjatar lite till om den här fantastiska serien. Men nu har jag sett klart den i sin helhet och då måste jag få återkomma till den. Gänget med Malmöpoliser som jag har fått möta i dessa tio avsnitt har inte gjort annat än ätit sig in under huden på mig. Jag har gråtit under nästan varje avsnitt (kan bero på hormoner också). Genom året har jag vant mig vid att se krim-serier där utgångspunkten är ett brott som ska lösas av kriminalare. Här har vi något helt annat. En serie som är mer av ett regelrätt drama baserat på polisers vardag i en knepig miljö. En kombination som verkligen fascinerar. Välspelat och engagerande. Starkt rekommendation.

Atlantic Crossing (Arenan)
Otroligt sen på bollen här, men bättre sent än aldrig som man brukar säga. Här har vi Sofia Helin i huvudrollen som den svensk-norska prinsessan Märta. Vi får följa Märta från dagarna då Norge blir invaderat av tyskarna och andra världskriget inleds till krigets slut. Vi får följa Märtas flykt från Norge via Sverige och Finland till USA. Hur vi lär känna denna kvinna genom livet hon skapar. Relationen med USA:s president, diplomatiska arbetet och den äktenskapliga krisen. Är medveten om att den här har fått väldigt mycket kritik av diverse historiker eftersom sanningshalten i det hela kanske inte helt överensstämmer. Men om vi ska kika på det här som ett fiktivt drama  med historiska inslag så måste jag säga att jag älskade den här serien. Den var lite tuggig i mitten/slutet där jag tycker att äktenskapskrisen kunde fått en mindre roll. Men annars så njöt jag av historien.

Quiz (TV4 Play)
Gullig serie i tre delar om historien hur ”Who wants to be a millionaire” uppkom och engagemanget Tv-showen medförde. Baserat på verkliga händelser får vi följa med en familj som lyckas sitta i heta stolen hela tre gånger och till slut kamma hem miljonen, för att därefter bli anklagade för fusk. Mysig om inte annat.


Hört: 

Fråga Agnes Wold (där poddar finns)
Jag älskar Agnes Wold. Numera har hon ju gått och blivit en riktig kändis. En corona-kändis dessutom. Men Agnes är mer än så. Hon är en frisk fläkt som säger så som det är, baserat på vetenskap. Sånt som man gillar. När jag blev gravid första gången (2018) så köpte jag direkt hennes bok om föräldraskap. Många gånger har jag kikat i den när jag undrat något. Himla bra sådan. Nu har Agnes blivit med podd för Sveriges Radio och ingen är så glad för det här som jag. Haha. Nej, men Agnes förklarar vardagliga grejer som man helt missförstått. Om mat, hur allergier uppkommer, att man inte behöver städa massor och annat som är så jäkla vettigt. Hon går igenom alla möjliga myter, som den att man ska dricka massa vatten hela tiden, att fett är farligt, att vitt bröd är ohälsosamt och andra märkliga hälsotips vi fått genom åren. Kul podd som passar alla.

2 Comments

  • Mamman

    Riktigt bra serie på Netflix är ”Call my agent”. Kul och intressanta karaktärer på en agentbyrå för skådespelare. Oförutsägbar, man vill gärna veta vad som händer i nästa avsnitt. Serien utspelar sig i Paris. Bara det är härligt!

    • Lina

      Den är lite äldre va? Tror jag såg några avsnitt för nåt år sen men fastnade aldrig. Får kanske ge det en ny chans 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *