Tidsresa

Vårhelg för sex år sedan

Året var 2015 (hör mig själv säga det här med Antikrundan-rösten). Niki och jag hade nästan varit tillsammans i ett helt år. Han bodde då i Norge och jag i Finland och vi pendlade glatt däremellan. Mest jag, eftersom jag var den med fast inkomst och han studerade. Tyckte det var det mysigaste som fanns när man checkade in på Vanda en torsdageftermiddag och tog flyget till Oslo och därefter tåget vidare till Sandefjord. Ni som läste bloggen redan på den tiden kommer kanske ihåg flängandet. Men vi kör en liten throwback till en vårhelg då vi var supernykära, ogifta, barnlösa och levde distansförhållandelivet.
Alla som varit i Norge vet att Vinmonopolet inte är någon direkt billig butik. Så jag brukade oftast köpa på mig två dunkar vin på flygplatsen vid ankomst (man köper vid ankomst i Norge). Oftast brukade vi ju antingen gå på, eller ha fest hemma på den tiden En fest med utgång och hela det paketet, då kunde det gå åt en hel del av den varan. Men en torsdagsankomst i Sandefjord när våren sken brukades firas med ett glas på baksidan av Niki 90-kvadratiga lilla hus. På berget i solen. Våren kom alltid så mycket snabbare till Sandefjord än till Helsingfors, så en tur dit brukade vara som en resa framåt i tiden. Som vintertrött klagade man inte på den biten. På fredagarna brukade jag jobba från distans (något som ansågs som lyx för sex år sedan) medan Niki var i skolan. Ni kan även passa på att beundra Nikis inredning i bakgrunden.  Men hade Niki flygning som den här fredageftermiddagen så ville jag såklart hänga med. Jag har nästan bara varit i Sandefjord, lite i Oslo och i Hemsedal i Norge. Men jag har däremot sett stora delar av södra Norge från luften. SÅ vackert land.  Var allltid tyst när jag åkte med, men man fick ha på mobilen så ibland småjobbade jag under turerna.  Tycker alltid att det är så fascinerande att flyga med Niki. Ni som känner honom vet att han är en person med mycket humor, action och kreativitet. Men i luften är han en helt annan person. Då är han lugn, sansad och fokuserad. Blir alltid lika förvånad varje gång. Numera är han färdigutbildad Commercial Pilot men jobbar inte med att flyga. Vilket på sätt och vis idag är tur det eftersom majoriteten av hans studiekompisar är permitterade på marken och framtiden i branschen är oviss. Men det visste vi ju inte då. Då såg framtiden som pilot himla ljus ut.  Jag hade såna där skojiga insektssolglasögon som då var skitsnygga men som ingen använder idag. En fluga 😀 På kvällen åt vii musslor. Något vi åt välsigt mycket av under det norska livet. Dom var ju dagsfärska och billiga med norksa mått mätt.  På lördagen hängde vi vid havet. Salt och kallt. Norge är så fint med alla höga klippor och fina fjordar.  På lördag kvällen grillade vi korv med Nikis klasskompisar. Jag hade klätt upp mig. Klänning och converse. Skulle lika gärna kunna vara år 2004. Sen gick vi alla ut och dansade disco på byns lokala nattklubb.  På söndagen tog vi det väldigt lugnt. Sådär som man gör efter en festkväll. Vi låg i soffan hela dagen och kikade på TV-serien Bron. På kvällen tog vi en promenad. Sen blev det måndag och jag flög tillbaka till Helsngfors.

Det var det. En helg 2015.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *