Gravid

Fortsättning på djungeln

Förlåt alla ni som har noll intresse av det här. Men måste få tjata lite till om försäkringar. Tre veckor senare med olika offerter från finska försäkringsbolag känner jag mig nämligen bara ännu mer konfunderad. Niki förstår inte heller någonting. Känns ju skönt i och med att han minsann är finsk medborgare.

Är alla gravidförsäkringar i det här landet sådana som bara ger rätt till privat sjukvård istället för offentlig och inte alls den typ av försäkring som finns i Sverige? Finns det inte ett enda försäkringsbolag som täcker allt det HÄR. Vill liksom försäkra förlossningen, ärr, skador, sjukhusvistelser, olyckor, förlossningdepressioner, komplikationer. De finska verkar bara fungera som ”X antal besök hos pikujätti” and that´s it. Förstår inte poängen riktigt. Man går ju hela graviditeten till den offentliga sjukvården. Börjar den plötsligt att inte fungera efter att barnet fötts? Den privata kan ändå inte göra större grejer utan mer förkylningar, öroninfektioner och så vidare. Skulle barnet få cancer skulle vi ändå hamna hos den offentliga vården och då skulle jag hellre ha en försäkring som hjälper till då. Känns som att cancer och förlossningsskador är viktigare att försäkra än barnhosta? Är jag helt ute och cyklar här?

Jag själv har aldrig fått ”köa” för att gå till den offentliga vården i det här landet. Brukar ringa och få en tid samma dag och då har det gällt mig själv, en vuxen kvinna som vill ha vård på svenska. Har även gått privat ibland och har väl inte märkt någon större skillnad på dessa två (förutom att den ena kostar). Känns dessutom lite elitistiskt att plötsligt börja pyssla med privat sjukvård när det finns välfungerande skattefinansierad vård. Kanske det är den svenska socialisten i mig som talar, men jag är ett stort fan av att betala skatt och jag är ett stort fan av att alla oavsett ekonomisk bakgrund ska ha samma förutsättningar. Välfärd for the win.

Vill försäkra mitt barn, men vet inte riktigt hur. Hej.

6 Comments

 • Anna

  Allt du nämner sköts via den offentliga vården helt utan försäkring, eftrsom alla finska medborgare har en sjukförsäkring från födseln. Den privata försäkringen är till för om man vill gå privat. Annars sköts allt offentligt utan försäkring. På den privata sidan finns det mera resurser, men inte alltid. Jag har heller aldrig behövt köa eller vänta och har ingen försäkring på mina barn och hade ingen gravidförsäkring. Tycker att allt fungerar ganska bra på den offentliga sidan. T.ex. efter min första förlossning när det fanns en liten misstanke om förlossningsdepression så ringde de upp mig från sjukhuset samma dag (som jag berätta detta hos rådgivningen) och följande dag tog de emot mig för vidare undersökning. När mina barn varit sjuka har vi nästan alltid gått offentligt och aldrig haft några som helst problem, inga långa väntetider mm. Tycker att den modellen du länkar till verkar lite konstig…? t.ex. att man får 3000 kronor vid akut kejsarsnitt? varför vid akut kejsarsnitt men inte vid planerat t.ex?

  • Lina

   Hej Anna och tack. Jo, det är väl lite så som du beskriver att vi också har tänkt att det borde fungera. Just därför jag blivit så konfunderad över att man skippar offentlig sjukvård när den annars fungerar så bra. Värt att tänka på. Kram

 • Erica

  Vi har försäkring för barnen för att inte behöva köa på Jorv en fredagkväll då barnen har öroninflammation t.ex. utan kan direkt gå på bestämd tid till Pikkujätti. Två av våra barn har varit öronbarn och vi i tid och otid sprungit med dem till läkaren. Båda har haft rör i öronen och privat har vi kunnat välja själva nästan om vi vill få tid i morgon typ. I den offentliga vården hade vi fått vänta längre,vilket just då när man är i värsta öroninflammation cirkus inte känns så roligt. Det första barnet har varit friskare så för honom har försäkringen kostat mer än den gett oss. Man får också alla mediciner ersatta med försäkringen, vilket är bra. Vad jag vet har vi inte i Finland försäkringar där du kan få ersättning för t.ex kejsarsnitt eller är. Däremot kan du få ersättning för långa sjukhusvistelser om barnet föds för tidigt. Eller om barnet har medfödd sjukdom t.ex hjärtfel täcker försäkringen om du tagit den under graviditeten. Upptäcker man hjärtfel då barnet är fött och du inte har försäkring får barnet inte senare en sån sjukförsäkring som täcker läkemedelskostnader eller läkararvoden för hjärtfelet.

  • Lina

   Tack Erica för den inputen. Du fick mig att tänka till lite extra nu. Just den där biten med att det kan bli svårare med försäkringar i framtiden om barnet inte varit försäkrad från början. Tusen tack. Hoppas öronbarnens öron mår bra numera 🙂 Stor kram.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *