Random

Fössta tossdan i mass…

 

….och jag åt ingen massipantåta. Lite dåligt av mig ändå som den smålänning jag trots allt är. Hade i och för sig blivit väldigt förvånad om jag hade stött på en massipantåta med texten ”fössta tossdan i mass” på lokala caféet här i Ingå. Jaja, för er som alltså inte vet det så är jag ifrån landskapet Småland i södra Sverige. Vår dialekt är känd för att låta lite ”bonnig” och att vi inte kan säga bokstaven R ordentligt. Därav är fössta tossdan i mass (Första torsdagen i mars) vår nationaldag. Alltså idag. Yey. Tyvärr talar inte jag någon direkt utpräglad småländska utan kan uttala R utan problem. Oftast har andra svenskar jag möter som inte känner mig svårt att placera min dialekt. Antagligen en kombination av att ha växt upp med en pappa från Stockholm och en förhållandevis dialektlös svenska i hemmet? Min mamma kommer från Småland och pratar ”rikssvenska” med oss i familjen men dyker det upp en reeeeeedig småländare byter hon dialekt till ett R-löst gulligt tal på en gång.

Hur som. Jag är i Ingå den här veckan. Pluggar, fixar och skriver grejer. Har kommit på det här med hur jag egentligen ska förvalta all min lediga tid. Så istället för att dötida på netflix pluggar jag på allt jag är intresserad av och som jag inte tidigare hunnit med. Just nu är jag inne på psykologi,  presentationsteknik och retorik. Går runt här ensam i stugan och tränar min röst framför Milla. Misstänker att hon tror att jag flippat helt. Har i alla fall den här veckan läst tre böcker om ovanstående ämnen, lyssnat på sexton timmars podd i säljtaktik och säljsystem samt kollat på tretton olika tedtalks. Nu är jag tillbaka på psykologispåret lite igen och lär mig såpass mycket varje dag att jag somnar helt utmattad vid midnatt varje kväll. Går helt enkelt min egen utbildning. Så jäkla kul.

I bildväg har veckan sett ut så här:

2 Comments

  • Emma

    Åh, kan du inte skriva några rekommendationer gällande böcker och poddar i presentationsteknik och retorik, samt säljtaktik och säljsystem? Söker efter ny inspiration själv 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.