Tips

Tre serier du bör se just nu

 

1. Jonas Gardells senaste serie De dagar som blommorna blommar  finns nu på både YleArenan och SVTplay. För att vara en humoristisk man har Jonas Gardell en förmåga att skriva väldigt mörka serier. Likaså är den här. Här växer Erik, Mikael och Benny samt Mikaels storebror Torbjörn upp, här formas de som människor samtidigt som vibrationerna från det första nerslaget känns i seriens två andra tidsperioder, tidigt 90-talet och nutid. En tre avsnitt lång serie som för min del förvandlades till en tre timmar lång film. Så välspelad och så gripande. Klart sevärd.

2. ”Gone girl”-författarinnan Gillian Flynns debutroman ”Vassa föremål” har blivit en psykologisk thriller i händerna på HBO och regissören Jean-Marc Vallée (regisserade även Big little lies). Så välkomna till Sharp Objects en miniserie som ni som sagt hittar på HBO. Efter en lång tids frånvaro är journalisten Camille Parker (Amy Adams) tillbaka i sin gamla hemstad. Hon är ditskickad av sin arbetsgivare för att rapportera om två unga flickors försvinnande. Camille är motvilligt inhyst i sitt föräldrahem, där hon på nytt konfronteras med sin distanserade mamma och den gränstestande trettonåriga halvsyster hon knappt känner. Måste säga att första avsnittet var lite segt men sen blir den snabbt fantastiskt bra. Slutet är av den kalibern att jag kommer komma ihåg det resten av livet. Just sayin.

3. Jag säger det här igen ifall någon av er undgått den här pärlan. The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story (Netflix) är ett måste. Andra och fristående säsongen av American Crime Story (den första handlade om OJ Simpson). Det här är berättelsen om Andrew Cunanan, seriemördaren som dödade Gianni Versace utanför kläddesigners hem i Miami och sedan tog sitt eget liv. Darren Criss spelar Cunanan med ett slags desperat feber där lika delar Patrick Bateman och Norman Bates slängts ner i mixern. Såg hela serien i ett sträck (säger en del om mitt liv, hehe) och fascinerades av denna intelligenta, sociala sociopat som var så välspelad att jag fick rysningar ända in i benmärgen. Vill du hänga i soffan i tio timmar idag? Då är det här det du ska se.

 

Bubblare: My Brilliant Friend. Jag har varken läst böckerna eller sett den här serien. Men ni känner säkert alla till Elena Ferrantes böcker om hennes fantastiska väninna? Jag har försökt mig på första boken två gånger men aldrig fastnat. Nu finns den hursomhelst som TV-serie på HBO. Ska ge den ett försök. Kanske två.

 

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *