Random

Finska missunsameriet

Det här med att Finland inte hejar på Sverige i Hockey (eller i något annat för den delen) känns som något vi borde prata lite om. Jag hejar ofta på Finland, långt innan jag ens flyttade hit. Jag blir glad när Finland vinner, jag blir överlag glad när det går bra för nordiska länder. Hör inte det lite till? Finland däremot, eller finländarna hejar på allt och alla som inte är Sverige. Enligt finländarna är det till och med bättre om Ryssland vinner. Vad som helst så länge inte Sverige vinner. Igår kom Niki hem så att han kunde se slutet av finalmatchen tillsammans med mig på tv:n. Det tog en liten stund för mig att förstå att han inte alls hejade på Sverige, utan Schweiz. Hans glädje när Schweiz gjorde mål, hans besvikelse när Sverige gjorde mål och att han blev genuint ledsen när hans framtida frus hemland vann hela skiten. Om vi någon gång får barn kommer dessa vara halvsvenskar. Ska han fortfarande hålla på så här då?

Kände nästan för att kasta ut honom på gatan för liten en stund. Varför är det så svårt för finländare att vara glada för Sverige?
Niki menade att Sverige inte förtjänade vinsten och att Sverige vinner för ofta och så vidare. Men vadå? Ska de spela sämre för att länder ”som förtjänar det mera” ska få vinna? Är inte det vad en tävling går ut på? Den bästa vinner. Ja, eller i de flesta tävlingar. Finlands YLE i och med Eurovision har missuppfattat det där med tävling totalt. Men det är ett helt annat ämne.

Men den där missunnsamheten emot Sverige. Vad är grejen?

Ps. Grattis till oss.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *