Humlan,  Mat

Helgrecepteriet

Vi har en lugn söndag här hemma. Våra gäster stannade ganska sent igår, raclette tar ändå lång tid att äta och vi var alla på bra humör. Så idag har vi bara chillat. Jag hängde i soffan och läste boken jag fick av min mamma i påskas Täcknamn: Hilde. Måste faktiskt slå ett slag för en här boken, det är sällan en bok fångar mig ordentligt från sida ett. Nästan aldrig. Täcknamn: Hilde levererar på varje jäkla sida och för en person jag som lätt blir uttråkad är den här boken en riktig pärla. Älskar den.

Handlingen: 1942 blir den judiska kuriren Ester med täcknamnet Hilde förrådd och undgår med nöd och näppe att arresteras av Gestapo genom att fly till Sverige. I Stockholm möter hon motståndshjälten Gerhard Falkum. De är redan bekanta från Oslo. Han har flytt från tyskarnas misstankar om att han skulle ha dödat sin fru Åse. Esters bästa vän. 

Där har ni något att mysa med.

Nu lagar jag och Niki massa mat som vi fyller diverse lådor med. Jag lagar en grekisk lammfärspaj och Niki fixar typ 300 köttbullar. Yes.

Tulpaner

Pärlan till bok jag har förmånen att få hänga med. Finns by the way på Bookbeat.

Vi tog även svängen om Tölöviken.

Jag hade en fashion outfit som bestod av kostymbyxor, julstrumpor och nikeskor. Väldigt snygg kombo. Verkligen.

Milla ville inte alls gå hem. Hon ville hänga med sitt senaste pinn-fynd. Såklart.

Men tillbaka över bron gick vi. Tillbaka till vårt lilla Hagnäs.

Här har ni min framtida äkta man. Fin typ.

Nu lagar vi mat. Niki vid köksbordet..

Och jag i köket tittandes på The good fight.

Receptet har ni här:

GREKISK LAMMFÄRSPAJ :

6 pers

Pajdeg:
3½ dl vetemjöl
100 g mjukt smör
1 äggula
1 msk olja
3 msk kallt vatten

Fyllning:
1 stor gul lök
3-4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
½ tsk grovkrossad vitpeppar
1 tsk timjan
400 g lammfärs (om du inte hittar går det bra med nöt)
4-5 msk tomatpuré
150 g körsbärstomater
1 paket fryst broccoli, 250 g
175-200 g fårost

Äggstanning:
4 ägg
2 dl gräddfil
1½ dl kaffegrädde
1 tsk salt
1 kruka färsk basilika

Sätt ugnen på 225°.

Blanda hastigt ihop pajdegen i en matberedare och tryck ut den i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Skala och hacka löken och vitlöken fint och fräs dem lätt i olja tillsammans med kryddorna utan att det får färg. Tillsätt lammfärsen och tomatpurén och fräs ytterligare några minuter, salta och rör om väl. Fördela lammfräset i pajskalet. Dela körsbärstomaterna i halvor, skär broccolin i bitar samt fårosten i kuber. Fördela allt över färsröran i pajen. Äggstanningen: Vispa ihop äggen med gräddfilen och grädden. Smaksätt med salt och grovhackade basilikablad, blanda väl. Slå äggstanningen över fyllningen i pajen som ställs på galler i mitten av ugnen för gräddning. Låt pajen grädda 50-60 minuter, kontrollera färgen när ca 1/3 av tiden återstår (täck ev med ett löst liggande folieark). Se efter om pajen är färdig genom att sticka ner en kniv i mitten av pajen och se om äggstanningen har stelnat. Lite lös kan den vara när man avbryter gräddningen, men den får inte vara rinnande. Låt gärna pajen stå en stund och ”vila sig” medan du gör i ordning tillbehören och salladen. Servera med sallad, citronklyftor, och oliver. Bjud gärna gräddfil eller yoghurt (tzatziki) som sås till. Serveras med rött vin eller vitt vin.

Voila!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *