Random

Laxfilé med blomkåls- och broccolimos


Kvällens middag bestod av den här trevliga rätten även kallad Lax med mos och fetaostkräm. Den här gången har jag lagat rätten med en Sous Vide. Dvs en maskin som genom reglerad temperatur i vattenbad tillagar din råvara i en plastpåse utan luft. På så sätt går smakerna in i fisken/köttet och kan därför varken bli överkokt eller torrt.

 

Du behöver: 

För laxen: 
Lax
Citron
Citronpeppar
Salt
Smör

Moset:
Ett litet blomkålshuvud
Ett litet broccolihuvud
En skvätt grädde
Lite smör
parmesan(om du har)
Muskotnöt
Vitpeppar

Såsen:
3 dl Turkisk yoghurt
En fetaost
Timjan
Salt
Peppar
Vitlök

Laxen: Börja med att sätta på Sous viden och ställ in temperaturen på 54 grader. Under tiden den värms upp förbereder du själva laxen. Skär laxen i filéer och lägg varje laxbit i varsin påse. Salta, peppra med citronpeppar, hyvla tunna skivkor smör och lägg på tillsammans med en citronskiva. In i påsen och slut den så att den helt saknar luft. Har du en vakum-maskin använder du såklart den, annars gör du som jag och använder vattenmetoden på en zippåse (låt vattnet ta ut luften genom att sakta sänka den under vatten). Sänk sedan ner dina laxfilér i Sous Viden och låt den hänga där i 20-30 min. Har du ingen sous vide kan du antingen steka laxen i en ugnsfast form i ugnen alternativt i stekpanna. Pressa då över citronen istället. 

Såsen: Blanda samtliga ingredienser till såsen i en skål och smaka av med kryddorna. Låt den sen vila i kylskåpet. 

Moset: Koka buketterna av de båda huvudena i lättsaltat vatten några minuter. Häll därefter av kalaset och i med stavmixern. Mixa tillsammans med en skvätt grädde, en klick smör och smaka av med parmesan, salt, vitpeppar och muskotnöt. 

När laxen är klar (efter 20-30 min) fångar du upp den, snabbsteker skinnsidan i smör någon minut så att det blir krispigt och slänger upp med alla tillbehör på tallriken. Måndagsmiddagen är klar!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *