Tips

Gör din egen islykta

Nu när vi har fått en riktig vinter med ordentliga minusgrader så kan man passa på att skapa islyktor. Jag gjorde en med helgens tuplaner som höll på att säga upp kontraktet. I efterhand kanske jag inte borde ha tryckt ner alla blommorna i hinken utan istället kanske nöjt mig med fyra stycken och använt resten till fler lyktor. Men hej, nästa gång.

Man behöver: 
– En hink
– En mindre hink/burk 
– Blommor/kvistar
– Stenar

Gör så här: 
Ta den större hinken och sätt ner den mindre hinken i mitten av den större. Lägg ner stenarna i den mindre hinken och fyll den större med varmt vatten upp till den lilla hinkens kant (varmt vatten ger klarare is). Sätt ut hinken utomhus i en halvtimme (så att vattnet svalnar). Stick sen ner dekorationerna i utrymmet mellan den lilla hinken och den stora hinkens kanter. Sätt sedan ut hinkarna igen och låt det hela frysa till över natten. Dagen efter häller du lite kokande vatten i den mindre burken så att den lossnar. Vänd sedan hinken upp och ner och häll kokande vatten på undersidan av hinken så att isklumpen lossnar från den större hinken. Placera ett ljus i din islykta. Klart!
Först tänkte jag att ett vedträ skulle vara en tillräcklig tyngd. Men det gick såklart inte alls. Så kom jag på att vi har bastustenar. Perfekt tyngd. Så här ser min lykta ut i dagsljus. Och i mörker.

Ska göra några till med grankvistar och lite gammal eucalyptus som jag har liggande. Kul grej att pyssla med i dessa tider. Lycka till!

 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.