Random

Det här med relationer


Godmorgon! Kaffe i sängen med en inte alltför intelligent såpa på skärmen är det som gäller den här fredagsmorgonen på Tredje Linjen. Helgens planer hade väl egentligen varit Ingå om inte Ylva envisats om att ses hemma hos oss ikväll istället. Så, stan it is. Hade såklart varit mysigt att åka ut till landet och fira ett halvår som gifta med Niki. Men kanske vi kan göra det imorgon istället.

Så hur har sex månader som gift egentligen varit? Kort och gott så är det ingen större skillnad mot innan. Förutom att jag har ett nytt efternamn (vilket jag vande mig oroväckande snabbt vid) så har vårt förhållande fungerat likadant som innan. Vi har båda haft lite jobbiga månader på det professionella planet men vi är bra på att stötta varandra och alltid vara i varandras lag.

Well, nu när jag har lyckats vara gift i ett helt halvår tänkte jag dela med mig av hur jag tänker i en relation. Hehe. Lite som när Blondinbella skrev en babybok som även handlade om hur man vet att man träffat den rätte efter sådär sju månaders förhållande. Lite så. Hehe. (Never forget). Med risk för att göra en naiv Blondinbella så ska jag dela med mig lite.

Tänker att jag börjar med vilken typ av person man ska vara tillsammans med. (Om man alltså vill vara tillsammans med någon)

Var tillsammans med någon som är snäll, har humor, som lyfter dig istället för sänker dig, någon som ger dig utrymme till att få vara dig själv, någon som stöttar dig och som alltid håller dig om ryggen oavsett om det stormar eller inte. Att vara tillsammans med någon som är snäll är så jäkla underskattat. Snäll är ändå livets bästa egenskap. Men hur vet du om din partner är snäll? Om hen får dig att må bra är hen oftast en snäll person. Funkar dock endast om båda är lika snälla mot varandra. Hittar du en snäll person måste du vara lika snäll tillbaka. Kom ihåg det.

Så du är i ett förhållande, härligt! Då tänker jag att man ska tänka så här:

 • Välj din person varje dag och prioritera varandra.
 • Tänk alltid på hur du vill bli behandlad när du behandlar andra, så också din partner.
 • Välj dina konflikter och hantera dem värdigt. Använd ord som inte sårar eller skapar rädsla utan försök förklara och framförallt lyssna. Säg förlåt ofta och kramas ofta.
 • Om ni båda alltid strävar efter att få den andra att må bra kommer ni båda att må bra. Gör det lilla extra för varandra.
 • Kommunikation är livet. Berätta vad du tänkt dig, var ärlig och lova inte grejer du inte kan hålla.
 • Vad du än gör så spela aldrig spel eller ”prove a point” på något du tänker hen gjort fel.
 • På tal om ord. Undvik orden ”aldrig” och ”alltid”. Får bara människor att må dåligt och ditt budskap får motsatt effekt.
 • Tänk på vad ditt mål är i er relation. Vill du ha en bra relation? Ja. Blir din relation bättre eller sämre av att du agerar så här?
 • Krig har också regler. Bara för att ni bråkar betyder det inte att det är okej att säga vad som helst till varandra. Du har säkert ganska bra koll på vad som skulle såra den andra djupt. Gör aldrig det. Dyrt och onödigt. Man kan faktiskt bråka utan personangrepp.
 • Dejta varandra. Gå ut på middag ihop, fortsätt till en bar. Snacka skit om allt och skratta.
 • En mysig vardag. Prata med varandra. Dagligen. Fråga hur dagen varit, berätta om din dag. Prata.
 • Ha lite gulliga rutiner. Pussas innan ni lämnar varandra varje morgon, när ni kommer hem och innan ni ska sova. Myyysigt ju!
 • Jag tror att alla par mår bra av att ha en ”egen grej”. Något internt och förmodligen ganska pinsamt ostigt. En gemensam jargong bara ni förstår. Undvik dock att pyssla med sånt in public. Kan utlösa kräkreflexer hos utomstående.
 • Tror att transparens och gemensamma mål och värderingar är viktiga. Vill ni samma saker? Vissa stora saker i livet kan man tex inte kompromissa om.
 • Ta med den andra på kompishäng med dina vänner. Obs. Också viktigt att låta den andra få ensamtid med sina vänner. Lagom är bäst.
 • Ligg steget före. Vet du att din partner kommer ha en pissig dag. Fixa så att hen får en bra landning efteråt. Låt hen komma hem till en kopp te och ett varmt bad. Låt hen hänga där och andas ut medan du lagar middag/nattar barn/går ut med hund. Osv. Att vara omtänksam är guld.
 • Kom ihåg att ni båda inte måste vara bra på allting.
 • Lita på varandra.

Jaja. Doktor Phill här ska sluta nu. Men, jag skulle jättegärna höra era bästa relationshacks. Hur gör ni? 

2 Comments

 • Steph

  Jag håller med om mycket av det du skriver. Lyft alltid den andra (fungerar inte 100 % men alltid när du kan), respektera varandra och är hen snäll måste du också vara snäll. Det handlar väl mycket om att se den andra i vardagen. I nöd och lust säger jag och min man ibland åt varandra när det är tyngre och det sammanfattar väl det hela ganska bra. Och det att inte ta den andra för given, det är helt fantastiskt med ett förhållande där du kan tänka att den andra finns där imorgon, men vem vet om fem eller tio år? Var ödmjuk. Uppskatta er kärlek. Ta vara på de små stunderna.

  Och hacksen? Gör saker tillsammans. Rör varandra, krama varandra, pussa varandra. Att skratta tillsammans är ju det bästa och enklaste som så lätt glöms bort.

  • Lina

   Så fina ord. Tack för din input och dina råd. Blev glad av dem 🙂
   Kanske just det där med ”I nöd och lust” är till för att sägas ibland precis som ni gör. Får en djupare meningen om man använder det livet igenom. Stor kram!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.